Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli se dnes večer budete dívat na Souboj na talíři, pak možná víte, že se bude dělat smažák! Dokonalé jídlo, které většina z nás miluje. A v Zastávce Nižbor, restauraci Tomáše Hanáka, nedaleko od Prahy umí smažák udělat jako málokdo. Přesvědčili jsme se o tom minulý týden

Smažák a klid  

Jak sám herec Tomáš Hanák v pořadu říká, jednoho dne se mu zželelo staré ruiny a chtěl ji prostě zachránit. Nebyl to ze začátku žádný podnikatelský záměr, jen touha vdechnout starým věcem nový život. A podávat zde prachobyčejná jídla za normální ceny. Tlačenku, škvarkovou pomazánku, knedlíky s vajíčkem, smažák s medem... Jako v nějaké šestnácté cenové skupině, žertuje v Souboji na talíři slavný herec, známý mimo jiné z filmů Cesta z města, Kopytem sem, kopytem tam, nebo Bony a klid.

Nedalo nám to a do Zastávky Nižbor jsme vyrazili! Legendární smažák z goudy, obalený v drcených kukuřičných lupíncích, podávaný s medem, domácí tatarkou a steakovými hranolky jsme prostě museli ochutnat! 

Cesta z města 

Z pražského Žižkova, odkud jsme my vyjížděli, je to autem do Zastávky Nižbor necelých 50 km a cesta trvá zhruba hodinku. Vlakem to s jedním přestupem zvládnete za hodinu a patnáct minut a jízdenka vás vyjde na 94 Kč. Při cenách benzinu je to zřejmě lepší varianta. Navíc jde o výlet, který rozhodně stojí za to! Koncem cesty se můžete kochat pohledem na krajinu kolem řeky Berounky, a když si nazpět uděláte malou zajížďku, lze to spojit s návštěvou některých míst chráněné oblasti Český kras. Najdete zde mimo jiné Bubovické vodopády, dále jedny z nejzajímavějších vápencových skalních útesů v Česku, anebo hrad Karlštejn. 

Každopádně, naším cílem bylo jídlo! Nádražní restauraci, Zastávku Nižbor, najdete hned vedle sklárny, kterou už zdálky prozrazuje vysoký tovární komín. Pokud vám bude přát počasí, což byl i náš případ, můžete se usadit venku na jedné z několika zahrádek.  Restaurace má totiž venkovní posezení hned z několika stran. Můžete třeba sedět hned u trati a krátit si čekání na jídlo máváním na strojvedoucího v projíždějícím vláčku. 

Anebo se usaďte dovnitř, třeba do původního vlakového kupé, a jen se tak rozhlížejte. Desítky starých věcí, kterým Tomáš Hanák dal druhou šanci, vytváří dohromady atmosféru jak z filmu pro pamětníky. Lucerny, petrolejové lampy, staré cedule, kufry, obrázky, zrcadlo a další předměty vás dost možná natolik pohltí, že na chvíli zapomenete na čas. A to je dobře.

Pokud se sem totiž vypravíte na již zmíněný legendární smažák, možná si opravdu chvilku počkáte. Smažák z Goudy, poctivě připravený a ručně obalený v tajné směsi, jejíž poslední vrstvou jsou drcené kukuřičné lupínky, tak ten chce ochutnat každý. 

Trojobal sem, trojobal tam

Šéfkuchař Daniel Zambaga nám k tomu řekl: "Zaměřujeme se hlavně na ruční práci. Každý smažák se dělá ručně, tím pádem je každý kus originál a naším cílem je odlišit se od ostatních smažených sýrů." To můžeme potvrdit, tenhle smažák je skutečně jiný. V kombinaci s poctivým medem chuť smažené goudy fantasticky vynikne. Tenhle nápad si majitel podniku, herec Tomáš Hanák, přivezl kdysi ze svého výletu v Holandsku, jak popisuje v Souboji na talíři. A byl to dobrý tah! Výrazná chuť sýra, sladkost medu a křupavost kukuřičných lupínků vytváří dohromady dokonalou harmonii chutí. 

"Lidem to chutná, jsou překvapení z toho medu, ptají se, proč tam je, na co jej použít," dodává pro Toprecepty.cz šéfkuchař. Do medu si kromě sýra můžete samozřejmě namočit i steakové hranolky, je to jen na vás. 

A jak předejít tomu, aby sýr nevytekl? "Je nutné jej 2-3 x obalit, poctivě ze všech stran pečlivě přitlačit, a rozhodně nikdy nedávat do mrazničky. Tam obal natáhne vlhkost a poté může při smažení prasknout," říká Daniel Zambaga. V krajním případě lze, na krátkou dobu, použít ledničku, a někdy je to dokonce i lepší. Při teplotě 6-10 stupňů vrchní vrstva trochu ztuhne a obal se stane kompaktnějším. To jsou zásadní fígle přípravy jakéhokoliv smaženého sýra. A jestli jako poslední křupavou vrstvu zvolíte klasickou strouhanku, nebo drcené kukuřičné lupínky, to je jen na vás. 

Náš tip: Zaujali jsme vás? Mrkněte se ještě do galerie, jak to v restauraci vypadá a jaké mají ceny:

 
Zdroje informací: 
VOYO.CZ
šéfkuchař Zastávky Nižbor, Daniel Zambaga

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více