Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezert Hruška krásná Helena vznikl kdysi ve Francii z tajné lásky k operetní pěvkyni
Zdroj: Pixabay, JMStaehle

Sezona hrušek vrcholí a možná by se vám hodila nějaká inspirace, kam je použít. Jednu takovou máme. Z hrušek totiž můžete připravit přímo luxusní dezert. Vždyť, co může být lepšího než horká hruška zalitá čokoládovou polevou a naopak trochu zchlazená vanilkovou zmrzlinou? Navíc, když má tak vznešené jméno Helene?

Dezert od francouzského mistra kuchaře

Na první pohled na ní možná není nic výjimečného a složitého, přesto je hruška Helene jedním z nejdokonalejších dezertů. I když v loňském roce oslavila již své 150. narozeniny, stále je známá a nezastínily ji ani nejmodernější sladké delikatesy současnosti. Dezert nesoucí jméno Heleny, nejkrásnější ženy světa, kvůli níž se rozpoutala Trójská válka, se v originále jmenuje Poires belle Hélène, tedy hrušky krásné Heleny. V roce 1870 jej, podle webu Myparisiankitchen.com, vymyslel tehdy teprve čtyřiadvacetiletý francouzský kuchař Auguste Escoffier, který je dnes považován za zakladatele moderní francouzské gastronomie. Escoffier tehdy pracoval v kabaretu Petit Moulin Rouge nedaleko Champs-Elysées, kousek od divadla, které vlastnil skladatel Jacques Offenbach. Jeho operety ho zřejmě zaujaly, neboť dezert vymysel při příležitosti uvedení operety Jacquese Offenbacha La Belle Hélène neboli Krásná Helena v Théâtre des VariétésPodíl na tom určitě měla i tehdejší představitelka krásné Heleny, herečka a zpěvačka Hortense Schneider, která ho okouzlila svým hedvábně jemným hlasem.

Poháry pro operní divy

Ostatně ze svého obdivu k nějaké operní divě se francouzský kuchař Escoffier vyznával i později  v roce 1892. Tehdy ho zase zaujala slavná sopranistka Nellie Melba vystupující v opeře Lohengin Richarda Wagnera. Jí naopak věnoval dezert založený na pocukrované broskvi podávané rovněž s vanilkovou zmrzlinou, ale korunované malinovým pyré. Svým záměrem v případě Krásné Heleny také Escoffier inspiroval mnoho dalších kuchařů a v době reprízování operety v Paříži vzniklo v místních restauracích mnoho pokrmů nesoucích jméno Belle Hélène, třeba kuřecí prsa s chřestem a lanýži, nebo pošírovaná vejce položená na rozdrobeném kuřecím mase ozdobená špičkami chřestu.

Dokonale hříšná kombinace

Poháry kombinující horké a studené jsou dnes oblíbené a byly populární i za mladých časů Escoffiera. Kouzlo celého dezertu spočívá v tom, že se nejprve oloupané celé hrušky pošírují ve směsi vody, citrónové šťávy a cukr nebo také v bílém víně. Nejlepší je si vybrat bio hrušky a bio citron. Důležité je použít dostatečně zralé a sladké hrušky, ovšem přitom pevné, nepřezrálé a nepoškozené. Snažte se o to, aby i na hrušce zůstala stopka. Oblíbená je například hruška odrůdy Bosc, která má hladkou, rovnou slupku a tvar, což usnadňuje její loupání. Je možné použít i celé hrušky z kompotu, domácí pošírované jsou ale mnohem lepší.

A jak tedy ten hruškový zázrak připravíte? Budete potřebovat: 2 celé skořice, 3/4 šálku krystalového cukru, 2 a 1/2 šálku vody a 4 pevné hrušky.  Do středně velkého hrnce nalijte nejprve 1/2 šálku vody, přidejte skořici a cukr. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 2 až 5 minut, dokud se z ní nestane hustý sirup a nezíská zlatohnědou barvu. Snižte teplotu na nejnižší stupeň a opatrně do sirupu přilijte zbylé 2 šálky vody a šlehejte, dokud se sirup zcela nerozpustí ve vodě. Do směsi cukrového sirupu přidejte oloupané hrušky a 15 minut je vařte při mírné teplotě. Hrušky jsou hotové, když jsou trochu měkké, ale nesmí se rozpadat. Dávejte pozor, abyste hrušky nepřevařili. Hrušky pak nechte v sirupu vychladnout na pokojovou teplotu. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř. Podávejte se dvěma malými kopečky vanilkové zmrzliny a pokapané čokoládovou polevou. Escoffier ještě celý dezert zdobil kandovanými fialkami, to už si ale můžete klidně odpustit, stačí když hrušky přelité čokoládou ještě navíc posypete mandlovými lupínky a ozdobíte šlehačkou.

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více