Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

šunkofleky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Šunkofleky jsou jednoduchým jídlem, které si snadno připravíte. Je tak oblíbené, protože není složité a suroviny na něj máte nejspíš doma. Připravte si šunkofleky v té nejlepší podobě.

Co se dává do šunkofleků

Šunkofleky jsou jídlo, které zřejmě původně vzniko ze zbytků. Uvařené těstoviny se smíchaly s masem, vajíčky a případně zeleninou a kořením a daly se zapéct. Příprava snadná, efekt značný! Ovšem zdánlivě obyčejný pokrm si mnozí zamilovali tak, že už existuje nespočet receptů. Aby ale šunkofleky chutnaly skvěle, měly by být dozlatova upečené, uvnitř měkounké a s křupavou krustičkou nahoře. 

Jako příloha bývá nejčastěji nakládaná okurka, hodí se ale i další kvašená zelenina, připravit si můžete i zeleninový salát. Základem v šunkoflecích jsou těstoviny. Další významnou ingrediencí je maso, dále cibule, vejce, sádlo, pepř a sůl. Jak už název napovídá, v případě těstovin se většinou jedná o fleky. Když nemáte fleky, můžete zvolit mašličky, ale také široké nudle. Těstoviny tvoří výraznou většinu pokrmu. Šunkofleky si nejde představit bez masa. Jaké maso dát do šunkofleků? Ideální jsou uzená žebra, levnější variantou je uzená krkovice. Využít můžete bůček i plec. Oblíbené je moravské uzené.

Někdo do šunkofleků ale dává zásadně šunku. Ovšem zkušení šéfkuchaři vědí, že to úplně není ono. Právě tučnější druhy masa dodají jídlu na šťavnatosti. Jakým kořením ochutit šunkofleky? Klasicky se dává na ochucení do šunkofleků cibule a pepř. Přidat můžete i muškátový květ. Kromě soli nic dalšího není zapotřebí.

Jak udělat dobře šunkofleky

Důležité je, aby bylo jídlo uvnitř dost šťavnaté a zvenku příjemně křupavé, ale ne vysušené. Abyste tohoto dosáhli, je potřeba uvařit těstoviny domměka, ale nepřevařit je, a tučnější maso ideálně pomlít. Cibulka, která přijde do celé směsi, by měla být předem usmažená dosklovita, ne dohněda!

Vláčnost jídla zajistí kromě již zmíněného tučného masa také dostatek vajec, proto s nimi nešteřete! Pokrm můžete doplnit i o porci nastrouhaného sýra. Sáhněte po goudě, uzeném sýru, nebo třeba parmazánu. Zajímavá je i tato verze, ve které několik tvrdších sýrů doplňuje hermelín (můžete ho zaměnit za nivu).

Náš tip: Podívejte se na videorecept, jak si jednoduše připravit šunkofleky.

Jak připravit šunkofleky

Na šunkofleky potřebujete: 300 g uvařených vychladlých těstovin, 200 g masa (nejlépe uzeného, případně přidejte trochu mletého bůčku nebo slaniny), 1 velkou cibuli, sádlo, 200 ml mléka, 3-6 vajec (podle toho, jak šťavnatý pokrm chcete mít), pepř a sůl.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Uzené maso nakrájejte na kostičky, bůček ochuťte solí a pepřem. Cibuli orestujte dozlatova a přidejte k ní uzené maso. Krátce opečte a nechte v pánvi vychladnout. Potom cibuli společně s uzeným i tukem smíchejte s uvařenými těstovinami a mletým bůčkem, nebo nakrájenou opraženou anglickou slaninou.

Směs opepřete a mírně osolte. Pokud je třeba, přidejte lžičku tuku (máslo/sádlo) a promíchejte s ingrediencemi v míse. Vejce smíchejte s mlékem a rovněž osolte. Mléčno-vaječnou směsí zalijte těstovinovou směs a důkladně promíchejte. Vlijte do tukem vymazané a strouhnakolu vysapané zapékací nádoby a pečte dozlatova. Pokud chcete pokrm vylepšit sýrem, přidejte jej až zhruba 10 minut před konecem. Sýr se sice rozteče, ale pak ztuhne a pomůže vytvořit pěkně křupavou krustu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více