Čínská kuchyně: KUNG PAO

casino Kuchař: casino

Drůbeží maso 10 názorů

Suroviny

400 g kuřecího masa nebo vepřového
1 vejce
1 KL máčeného škrobu
Sůl
Sádlo (olej)
1 PL žlutého vína
1 PL sójové omáčky
Špetka Wei-su
Chilli papričky
Pražené arašídy
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostičky, smísíme se solí, vejcem, škrobem a necháme chvíli uležet.

  2. Z vína, sójovky a Wei-su připravíme zálivku.

  3. Na TĚŽKÉ pánvi rozpálíme tuk, přihodíme maso a na prudkém ohni asi minutu za stálého míchání restujeme.

  4. Přidáme papričky, buráky, zamícháme a zalijeme zálivkou.

  5. Krátce zamícháme (prohodíme) a ihned podáváme.

  6. Úprava musí probíhat velmi rychle a hotový pokrm nemá mít téměř žádnou šťávu.

  7. Poznámka:

    Kung Pao je z hlediska přípravy poměrně jednoduché jídlo, ale rychlost tepelné úpravy je i u tohoto pokrmu klíčová!

    Začínající kuchtíci nechť zkusí napřed kuřecí maso (z prs je příprava nejjednodušší, ale z celého kura je jídlo chutnější). Pokud tepelnou úpravu přeženete a maso pustí šťávu, tak kuracina, na rozdíl od vepřoviny, neztvrdne (tedy, ne příliš).

    Tuk na masivní pánvi rozpálit tak, až se z něj začíná kouřit a teprve pak vložit maso.

    Záleží také na velikosti nakrájeného masa (lze krájet i na nudličky či plátky) ale pak i ta v rcp uvedená minuta může být moc dlouho; je lépe se orientovat barvou masa na pánvi: v okamžiku kdy už je celá masa zpracovávaného masa skoro celá na povrchu bílá pokračujeme dalšími kroky podle postupu.

    Hotový pokrm nenecháváme na rozpálené pánvi!!!

    Máčený škrob se připravuje v předstihu: škrob (Číňané by použili rýžový) se rozmíchá v přebytku STUDENÉ vody a používá se, až sedne ke dnu a voda se slije. Máčený škrob má konzistenci husté pasty. Lze ale také přímo ve vejci rozmíchat práškový škrob.

    Žluté víno bývá málokdy žluté :) jedná se o sladké rýžové víno. Lze nahradit i révovým dezertním vínem či stolním + špetka cukru, ale i portským, sherry či marsalou.

    Wei-su = MSG = glutasol



    Zdroj:

    D. Klíma: Čínská kuchyně, 1967

    upraveno

Poznámka

Pokročilejší kuchtíci mohou zkusithttp://www.toprecepty.cz/recept/40128-cinska-kuchy...

Pokročilí kuchtíci mohou zkusit http://www.toprecepty.cz/recept/40255-cinska-kuchy...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=ku...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 295 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čínská kuchyně: KUNG PAO

  • Věra horvathová Věra horvathová(neregistrovaný)

    činskou kuchyni mám ráda,a to je jeden z mých oblíbených receptů:yes:

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Ono to je tradicny Secuansky recept co pouziva secuanske korenie, to je asi tak ako ked dakdo uvari tradicny madarsky gulas bez cervenej papriky :-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tom Beyk: A co je vlastně pravé? Knedlo zelo vepřo děláme rovněž každý jinak a nedohadujeme se, které je to pravé, české .... Kromě toho přece víme, že Čína je obrovská a čínská kuchyně není právě jednotná, právě ta sečuánská je dost specifická. ;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    ...zase jedno "pravé" Kung Pao. Podle mé čínské kuchařky se maso obalí jen ve škrobu, bez vejce, prudce se smaží(dokud není křehké) a "solí" se potom kvalitní sojovkou. Buráky se dávají do hotového jídla - jinak zgumovatí.:-D
    Já bych z toho takovou vědu nedělal:-))

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    :yes: Pekna ceska cina, tak isto moje prve zoznamenie s "azijskou" kuchynou kedysi za CSSR bod odomna, ale s cinskym originalom Gong Bao Ji Ding to nema vela spolocne. Secuansky recept je tam hromada secuanskeho korenia a vela chili atd:-8
    http://www.nytimes.com/2013/09/18/dining/gong-bao-...

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Dajda: Velký souhlas, i když ten první řádek který jsem napsal nebyl lichotivý. To je osobní a nemělo by to tu být. Odstranit už to nejde.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Pussynka: Já bych psala sama za sebe a na výraz "nikdo" bych byla dost opatrná. :-O
    Proč bych se měla bát komentovat jeho recepty? Ostatně vařit umí, tak většinou není co komentovat. Popis receptu je podrobný a jasný, nehemží se pravopisnými chybami, cizí recepty si nepřivlastňuje a nevkládá sem stále dokola duplikáty:-!:yes:

    Co zkritizoval Vám, že se na něj tak zlobíte? Ostatně nepíše se tu stále dokola, že takovéhle komentáře sem nepatří? Neměl by se hodnotit spíše recept než jeho autor?

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Hlavně je takhle "oblíbenej" v Labuznik.cz. Znám pár lidí které odtamtud vyštval.
    Ale za tenhle recept mu dávám bod. Většinou do Kung Paa cpou lidi zeleninu, čím víc tím líp, a tady správně žádná není. Úplně mně ničili v Americe, kde tohle jídlo chutnalo jen a jen po řapíkovém celeru. Tam je to nejlevnější zelenina a tak snadno a levně poslouží k "nastavení" čehokoli.

    Odpovědět

  • Pussynka Pussynka

    Ha: To si pište, že je. Nikdo ho tady nemá rád. Neumí se chovat a všechno Vám hned zkritizuje. On je prostě nejlepší a všechno umí nejlíp. Však ho poznáte...A jeho recepty, ty už mu ze strachu radši nikdo nekomentuje.

    Odpovědět

  • Ha Ha(neregistrovaná)

    Vy musíte být asi "oblíbenej" člověk soudě podle Poznámky...

    Odpovědět

Tématické fráze: cinska jidla čínská jídla recepty recepty na čínská jídla maceny skrob činske kung pao pravé kung pao nejlepší kung pao pravé čínské kung pao recept na prave kung pao kuřecí kumpao čínské jídlo čím nahradit rýžové víno příprava kung pao kumpao recept recepty na čínské jídlo recept na kumpao čínské jídlo recepty kachna kung pao kung pao videorecept recept na čínská jídla

Zapomněl/a jsem heslo