Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulinářské klání MasterChef Česko 2022 sice skončilo, ale včera se stalo něco nečekaného. Vítěz soutěže o nejlepšího amatérského kuchaře v zemi, typograf Martina Pecina, daroval svoji trofej synovi Ondřeje Štola. Účastníkovi soutěže, který vypadl těsně před finále.

Nečekaná změna

Jak už jsme psali dříve, třiatřicetiletý Ondra Štol patřil k nejoblíbenějším soutěžícím posledního ročníku. Na sociálních sítích měl spoustu fanoušků a to, že nakonec do finálové trojky nepostoupil, bylo pro mnohé velkým překvapením i zklamáním. Třiatřicetiletý sklář z Vysočiny původně totiž do finálové trojky postoupit měl.

Porotci ho v první předfinálové výzvě sami poslali na balkon a řekli, že právě on je prvním ze tří budoucích finalistů. Pak se ale rozhodli jinak, Ondra musel o své místo bojovat znova a do finále tak nepostoupil. Neměl tedy šanci bojovat o titul, byť byl rozhodně jedním z favoritů.

Jak Ondra v některých rozhovorech po soutěži přiznal, tohle nečekané rozhodnutí porotců ho zcela rozhodilo a byl to pro něj zlomový bod celého klání. Možná i proto neuvařil tak dobře, jak by si býval přál a těsně před koncem vypadl. Mnoho Ondrových fanoušků se domnívá, že kdyby se tohle nestalo, možná by mohl být vítězem on. Pro skutečného MasterChefa 2022, Martina Pecinu, ale právě Ondra tím vítězem je.

Trofej do pokojíčku

„Těžko se mi hledají slova, kterými bych vše popsal. Klepou se mi ruce a vše se snažím vstřebat,“ napsal včera odpoledne na svůj instagramový profil Ondřej Štol a pokračoval: „Ráno mi volá kurýr s tím, že mi veze balík. Díky sledování zásilky jsem zjistil, že odesílatel je Martin Pecina. Ihned se mi honilo hlavou, co to bude? Ani ve snu by mě nenapadlo, jaké gesto si Martin připravil. Balík jsem vzal domů s tím, že si ho otevřeme společně. Po otevření na vrchu ležel dopis s úvodem Milý Vojto... Bylo jasné, že balík je pro mého syna, a tak jsem začal číst, popisoval situaci Ondra s tím, že po pár řádcích měli doma všichni slzy v očích. Zjistili totiž, že Martin vítěznou trofej z MasterChefa daroval malému synovi Ondry, Vojtíškovi, kterému k tomu ještě napsal dopis na vysvětlenou.

„Milý Vojto! Časem asi sám zjistíš, že ne vždy v životě vyhraješ. Většinou skončíš na druhém, na čtvrtém nebo na stopadesátém místě. O to ale ve skutečnosti vůbec nejde. Důležité je, aby ses k vítězství nedostal podrazem nebo na úkor druhých, aby ses za sebe nikdy nemusel stydět.“

Přesně těmito slovy začínal dopis, který včera vytáhl z krabice Ondřej Štol.

Tvůj táta je jeden z nejpoctivějších lidí, co jsem v životě poznal. A třebaže o malý kousek nevyhrál titul MasterChef, pro mne je i tak vítězem. Od začátku na sobě nejvíce pracoval, bojoval vždy čestně a my ostatní jsme se na něj mohli kdykoliv spolehnout…“ pokračoval Martin a dodal, že Ondra bude vždycky tím tátou, o kterého se Vojta bude moct opřít, a proto si trofej MasterChefa zaslouží více než kdokoliv jiný.

Moc bych si přál, abyste si ji doma dali na nějaké čestné místo. Proto, aby vám oběma co nejdéle připomínala, že být rovným člověkem je mnohem větší vítězství než vyhrát milion,“ ukončil svůj dopis Martin.

A co na to Ondra? Nejdříve se trofej zdráhal přijmout, ale nakonec uznal, že když je to pro syna, cenu za něj převezme. A kam si ji dá? Pro Toprecepty.cz Ondra potvrdil: „Jak jsem napsal už k sobě na Instragram, pohár bude mít Vojta v pokoji společně s dopisem, přesně tak, jak si Martin přál. Udělal nám tím všem obrovskou radost.“ Celý příspěvek si můžete přečíst na Ondrově profilu

Náš tip: V galerii si s námi můžete připomenout Ondrovu cestu soutěží a pokud nemáte Instagram, najdete tam i celý Martinův dopis. 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Chacharek

21. 1. 2023 08:23

Pane Pecino klobouček. :-)

Přidat komentář