Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Univerzální těsto na palačinky chutná skvěle s marmeládou nebo s touto slanou špenátovou náplní
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte rádi palačinky? Pak je můžete pro jednou zkusit připravit ve slané verzi. Těsto je univerzální, takže si každý může vybrat, čím je naplní. U nás doma momentálně nejvíce frčí tahle varianta, kterou vám dnes představím.

Tuniská inspirace 

Když jsem pobývala na dovolené v Tunisku, zaujaly mě tam tenoučké placky, plněné různými slanými náplněmi. Placky se jmenují mlewi a připravují se ze semolinové krupice, olivového oleje, droždí, vody a soli. Těsto se pak ručně, často pomocí oleje, vyvaluje, následně se placky pečou a plní náplní, jakou si kdo vybere. 

Velmi často přijde na placky majonéza, nějaká zelenina, tuňák a sýr. Tuto kombinaci jsem tam vyzkoušela mnohokrát a chutná velmi dobře. Tak jsem ji doma zkusila napodobit, ale těsto jsem tentokrát pro zjednodušení zvolila palačinkové. Je univerzální, takže je můžete plnit sladkou či slanou náplní. 

Univerzální těsto na palačinky 

Na těsto budete potřebovat: 320 ml mléka, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžíce oleje a špetku soli. Pokud budete vědět jistě, že budete plnit jen slanou náplní, přidejte do těsta ještě půl lžičky až lžičku kurkumy. Krásně palačinky obarví. 

Na náplň si připravte: cibuli, česnek, listový špenát, majonézu, tuňáka v konzervě, 
vejce na přípravu omelet a strouhaný sýr na dokončení. 

Postup: Všechny suroviny na palačinkové těsto společně prošlehejte a nechte nejméně 30 minut stát. Pak zkontrolujte hustotu těsta. Jednoduchou pomůckou je, že když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenké, ale neprůhledné vrstvě. Pokud to tak není, můžete případně přidat trošku mouky nebo mléka a znova prošlehat. 

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Poduste ji v pánvi na trošce oleje a jakmile je sklovitá, přidejte špenát, česnek a sůl a krátce společně duste asi 4 minutky. Směs udržujte v teple. 

Z vajíček připravte omelety. Vždy dvě nebo 3 vejce prošlehejte a dochuťte solí, případně nadrobno nasekanými bylinkami a pak smažte v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran. Omelety odstavte bokem a také udržujte v teple. 

Z palačinkového těsta postupně usmažte v pánvi vytřené olejem palačinky. Ty potřete majonézou, na ni dejte omeletu, na ni dejte vždy trochu špenátu a tuňáku z konzervy a vše zasypte sýrem. Palačinku přehněte napůl a ihned podávejte. 

Moje tipy:

  • Palačinky můžete potřít místo majonézy třeba ajvarem, chuť bude také zajímavá. V Tunisku se používá pálivá pasta harissa, která dohromady s majonézou chutná výborně. 
  • Obvykle se kombinace ryby a sýra nedoporučuje, to ale neplatí pro konzervovaného tuňáka, kde to naopak funguje skvěle. 
  • Kurkumou v těstě nemusíte šetřit, pokud budete vědět, že chcete plnit palačinky jen naslano. 
  • Palačinka plněná ještě omeletou je perfektně syté jídlo, které uspokojí i náročné jedlíky. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více