Pět možností, jak využít řeřichu: Připravte si polévku, pomazánku, salát nebo skvělý slaný koláč
16. 3. 2023 Vaření
Řeřicha je velmi aromatická bylinka, kterou si snadno vypěstujeme. Využít ji můžeme do pomazánky, polévky, do koláče, ale i třeba jen na posyp. Připravte si jídlo s řeřichou a vychutnejte si její výjimečnou chuť.
Aromatická a zdravá řeřicha
Řeřicha je výborná nenáročná bylinka, kterou si snadno vypěstujeme doma kdykoliv během roku. Řeřicha je typická svou výraznou nahořklou chutí. Rostlina má zásobu nutričních látek jako vitamínový elixír. Kromě vitamínu K a E obsahuje i vitamíny skupiny B, vitamíny A a C. Z minerálních látek pak nechybí sodík, železo, vápník, fluor a fosfor.
Mohlo by vás zajímat
Polévka s řeřichou
Řeřichu v polévce můžete využít na ozdobu, ale také si připravit polévku, ve které bude hrát tato bylinka hlavní roli. Připravte si polévku s řeřichou, na kterou budete potřebovat: 2 větší brambory brambory, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, 400 ml vývaru (nejlépe zeleninového), olivový olej, 1/2 hrnku řeřichy a sůl.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na centimetrové kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Do hrnce kápněte olivový olej a jemně na něm orestujte brambory, cibuli a česnek. Přilijte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Osolte. Řeřichu ostříhejte i s částí stonků a pokrájejte je. Vypněte sporák. Dejte řeřichu do polévky. Vše můžete ještě rozmixovat, pokud máte rádi krémové polévky. Polévku na talíři můžete ještě ozdobit trochou zakysané smetany.
Náš tip: Přichystejte si krémovou polévku z řeřichy.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Pomazánka s řeřichou
Řeřicha svou nahořklou chutí báječně ochutí sýrové i třeba vajíčkové pomazánky. Připravte si vajíčkovou pomazánku s řeřichou a ředkvičkou. Budete na ni potřebovat: 10 vajec, 5 ředkviček, 2 vrchovaté lžíce tvarohu (stačí z vaničky, můžete využít i lučinu), 1 lžíci dijonské hořčice, 1 hrst řeřichy, pepř, sůl a pažitku na ozdobu.
Jak na to? Vejce uvařte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (můžete i najemno nastrouhat na struhadle). Najemno nastrouhejte i ředkvičky. Řeřichu pokrájejte najemno. Všechny ingredience vložte do misky, přidejte tvaroh, hořčici a směs opepřete a osolte. Dobře promíchejte. Pažitku nasekejte nadrobno a po natření pečiva pomazánkou nasypte bylinku navrch.
Náš tip: Připravte si velmi jednoduchou tvarohovou pomazánku s řeřichou.
Mohlo by vás zajímat
Salát s řeřichou
Řeřicha krásně oživí téměř jakýkoliv slaný salát. Dodá mu chuť a pozvedne ho i vizuálně. Zajímavou variantou je třeba nastrouhaná mrkev s různými druhy semínek a s jogurtem. Příjemnou tečku dodá právě i řeřicha.
Náš tip: Připravte si výborný aromatický salát s řeřichou a mrkví.
Mohlo by vás zajímat
Posyp s řeřichou
Řeřicha je velmi aromatickou bylinkou, která má nahořklou chuť. Její využití promění chuť jídla a dodá mu další rozměr. Výborným způsobem, jak řeřichu uplatnit, je posyp příloh. Ať už se jedná o obyčejné brambory, rýži, ale i o pečené brambory, krokety.
Koláč s řeřichou
Řeřicha krásně ladí nejen s tvarohem, ale také se sýry. Pokud milujeme sýrové koláče, právě přidání této bylinky je malou, zato výraznou obměnou, která potěší chuťové buňky.
Náš tip: Připravte si tento výborný sýrový koláč a přidejte do něj hrst nasekané řeřichy. Bude hned chutnat trochu jinak a vypadat svěžejší.
Zdroje informací:
https://www.gardeningknowhow.com
http://herbgardening.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Jak pěstovat řeřichu. Snadno dostupnou rostlinku můžeme sklízet po celý rok
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami