Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět možností, jak využít řeřichu: Připravte si polévku, pomazánku, salát nebo skvělý slaný koláč
Zdroj: Toprecepty, kafu.p

Řeřicha je velmi aromatická bylinka, kterou si snadno vypěstujeme. Využít ji můžeme do pomazánky, polévky, do koláče, ale i třeba jen na posyp. Připravte si jídlo s řeřichou a vychutnejte si její výjimečnou chuť.


Aromatická a zdravá řeřicha

Řeřicha je výborná nenáročná bylinka, kterou si snadno vypěstujeme doma kdykoliv během roku. Řeřicha je typická svou výraznou nahořklou chutí. Rostlina má zásobu nutričních látek jako vitamínový elixír. Kromě vitamínu K a E obsahuje i vitamíny skupiny B, vitamíny A a C. Z minerálních látek pak nechybí sodík, železo, vápník, fluor a fosfor.

Polévka s řeřichou

Řeřichu v polévce můžete využít na ozdobu, ale také si připravit polévku, ve které bude hrát tato bylinka hlavní roli. Připravte si polévku s řeřichou, na kterou budete potřebovat: 2 větší brambory brambory, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, 400 ml vývaru (nejlépe zeleninového), olivový olej, 1/2 hrnku řeřichy a sůl.

Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na centimetrové kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Do hrnce kápněte olivový olej a jemně na něm orestujte brambory, cibuli a česnek. Přilijte  vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Osolte. Řeřichu ostříhejte i s částí stonků a pokrájejte je. Vypněte sporák. Dejte řeřichu do polévky. Vše můžete ještě rozmixovat, pokud máte rádi krémové polévky. Polévku na talíři můžete ještě ozdobit trochou zakysané smetany.

Náš tip: Přichystejte si krémovou polévku z řeřichy.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Pomazánka s řeřichou

Řeřicha svou nahořklou chutí báječně ochutí sýrové i třeba vajíčkové pomazánky. Připravte si vajíčkovou pomazánku s řeřichou a ředkvičkou. Budete na ni potřebovat: 10 vajec, 5 ředkviček, 2 vrchovaté lžíce tvarohu (stačí z vaničky, můžete využít i lučinu), 1 lžíci dijonské hořčice, 1 hrst řeřichy, pepř, sůl a pažitku na ozdobu.

Jak na to? Vejce uvařte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (můžete i najemno nastrouhat na struhadle). Najemno nastrouhejte i ředkvičky. Řeřichu pokrájejte najemno. Všechny ingredience vložte do misky, přidejte tvaroh, hořčici a směs opepřete a osolte. Dobře promíchejte. Pažitku nasekejte nadrobno a po natření pečiva pomazánkou nasypte bylinku navrch.

Náš tip: Připravte si velmi jednoduchou tvarohovou pomazánku s řeřichou

Salát s řeřichou

Řeřicha krásně oživí téměř jakýkoliv slaný salát. Dodá mu chuť a pozvedne ho i vizuálně. Zajímavou variantou je třeba nastrouhaná mrkev s různými druhy semínek a s jogurtem. Příjemnou tečku dodá právě i řeřicha.

Náš tip: Připravte si výborný aromatický salát s řeřichou a mrkví.

Posyp s řeřichou

Řeřicha je velmi aromatickou bylinkou, která má nahořklou chuť. Její využití promění chuť jídla a dodá mu další rozměr. Výborným způsobem, jak řeřichu uplatnit, je posyp příloh. Ať už se jedná o obyčejné brambory, rýži, ale i o pečené brambory, krokety.  

Náš tip: Připravte si jednoduché pečené brambory podle tohoto videoreceptu a nakonec je posypte nasekanou řeřichou

Koláč s řeřichou

Řeřicha krásně ladí nejen s tvarohem, ale také se sýry. Pokud milujeme sýrové koláče, právě přidání této bylinky je malou, zato výraznou obměnou, která potěší chuťové buňky. 

Náš tip: Připravte si tento výborný sýrový koláč a přidejte do něj hrst nasekané řeřichy. Bude hned chutnat trochu jinak a vypadat svěžejší.

Zdroje informací:
https://www.gardeningknowhow.com
http://herbgardening.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více