Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vylepšit obyčejné pečené brambory? Přichystejte si je v ořechové krustě, s bylinkami i třepané
Zdroj: Toprecepty, mika59

Brambory v našich krajích zkrátka milujeme, o těch pečených ani nemluvě. Vylepšete si pečené brambory a připravte si je v různé podobě. Užijte si změnu chutí a přichystejte si je jako přílohu i samostatně.

Pečené brambory jako příloha i samostatně

Pečené brambory je možné připravit na v různých podobách. Můžete je péct celé, rozpůlené, jako hranolky, nakrájené na plátky, ale i na měsíčky. Hodí se nejen jako příloha, když je doplníte o koření a bylinky, chutnají brambory tak výborně, že si je možná dáte i samostatně. 

Aby se pečení brambor povedlo

Důležité je sáhnout po vhodném varném typu. Pokud chceme pevné bramborové kousky, jako bývají měsíčky, pak sáhneme po typu A (má méně škrobu), případně typu B, který je univerzální.

Aby se pečení povedlo, je dobré nakrájet kusy stejně veliké, aby se rovnoměrně propekly. Když budeme dávat uvařené brambory na plech, je lepší, když nebudou mokré. Můžeme je chvíli nechat slité stát na plotně.

Díky pečicímu papíru se pak nebudeme muset trápit po pečení s pracným drhnutím plechu.

Pečené brambory v ořechové krustě

Pečené brambory v ořechové krustě jsou krásně křupavé a chuťově výrazné díky sýru. Jejich příprava je velmi snadná. Co si přichystat? 1 kg malých brambor (varný typ B), 150 g aromatického sýru (parmazán, cheddar), 100 g mletých vlašských ořechů, drcený kmín, sůl a slunečnicový olej.

Jak na to? Na plech si rozprostřete pečicí papír a troubu rozehřejte na 220 °C. Malé brambory oloupejte, omyjte a pokrájejte na čtvrtky (pokud máte větší, tak nakrájejte podobně velké tvary). Uvařte je v hrnci s osolenou vodou (asi 5 minut), dokud nebudou měkčí.

Sýr nastrouhejte najemno, ořechy namelte a obě ingredience smíchejte. Uvařené brambory obalte ve směsi, rozložte je rovnoměrně na pečicí papír, pocákejte je olejem, posypte kmínem. Plech strčte do horké trouby a pečte dozlatova.

Pečené brambory s bylinkami

Brambory se s bylinkami výborně kombinují, což je krásně vidět právě na této variantě pečených brambor. Na pečení si připravte: 8 brambor, směs bylinek (oregano, tymián, majoránka, bazalka), papriku (výborná je uzená), trošku kurkumy, 4 stroužky česneku, olej a sůl.

Jak na to? Troubu rozehřejte na 180 °C. Brambory můžete připravit se slupkou, pokud budou vypadat dobře. Očistěte je kartáčkem, pokrájejte na osminky a dejte je vařit do kastrolu s vroucí slanou vodou a kurkumou. Bude to trvat zhruba 5 minut. Pak je slijte a nechte vychladnout.

Česnek očistěte a prolisujte. V misce vytvořte směs z prolisovaných stroužků česneku a oleje. Bylinky nasekejte nadrobno. Brambory rovnoměrně dejte na plech vyložený pečicím papírem. Česnekovou směs promíchejte, a natřete ji na brambory. Posypte je solí a bylinkami. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova.

Náš tip: Připravte si netradiční pečené brambory s drcenými rajčaty a bylinkami. 

Pečené třepané brambory

Výbornou a chutnou změnou jsou pečené třepané brambory, u nichž vytváří výsledný lahodný efekt právě ono třepání. Lepší jsou trochu moučnaté brambory (varný typ C), pak vznikne lepší krustička. Co budete potřebovat na pečené třepané brambory s paprikou a česnekem? 700 g brambor, silnější plátek másla, lžičku sladké papriky, lžičku mletého kmínu, lžičku sušeného česneku a sůl.

Jak na to? Troubu rozehřejeme na 220 °C. Brambory oloupejte a pokrájejte. Malé brambůrky mohou zůstat vcelku. Všechny by ale měly být stejně veliké, aby se dobře připravovaly. Brambory uvařte ve vroucí slané vodě do poloměkka. Může to trvat asi 5-7 minut. V kastrolku bokem nechte rozpustit máslo a přisypte všechno koření. Brambory slijte a nechte na horké vypnuté plotně chvilinku vypařit.

Hrnek s máslem promíchejte a nalijte na brambory. Přikryjte je pokličkou a důkladně protřepejte, aby se trochu poničily a lépe se k nim dostalo máslo a koření. Připravte si plech, dejte na něj pečicí papír, rovnoměrně vysypte brambory a dejte péct do horké trouby. Nakonec by měly být zlaté a křupavé.

Náš tip: S kořením si můžete pohrát a místo sladké papriky dát pálivou, uzenou, nebo třeba chilli. Jindy ji zase můžete vyměnit za rozmarýn nebo tymián.

Náš tip: Připravte si tyto pečené brambory podle videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více