Jak vylepšit obyčejné pečené brambory? Přichystejte si je v ořechové krustě, s bylinkami i třepané
17. 3. 2023 Vaření
Brambory v našich krajích zkrátka milujeme, o těch pečených ani nemluvě. Vylepšete si pečené brambory a připravte si je v různé podobě. Užijte si změnu chutí a přichystejte si je jako přílohu i samostatně.
Pečené brambory jako příloha i samostatně
Pečené brambory je možné připravit na v různých podobách. Můžete je péct celé, rozpůlené, jako hranolky, nakrájené na plátky, ale i na měsíčky. Hodí se nejen jako příloha, když je doplníte o koření a bylinky, chutnají brambory tak výborně, že si je možná dáte i samostatně.
Mohlo by vás zajímat
Aby se pečení brambor povedlo
Důležité je sáhnout po vhodném varném typu. Pokud chceme pevné bramborové kousky, jako bývají měsíčky, pak sáhneme po typu A (má méně škrobu), případně typu B, který je univerzální.
Aby se pečení povedlo, je dobré nakrájet kusy stejně veliké, aby se rovnoměrně propekly. Když budeme dávat uvařené brambory na plech, je lepší, když nebudou mokré. Můžeme je chvíli nechat slité stát na plotně.
Díky pečicímu papíru se pak nebudeme muset trápit po pečení s pracným drhnutím plechu.
Pečené brambory v ořechové krustě
Pečené brambory v ořechové krustě jsou krásně křupavé a chuťově výrazné díky sýru. Jejich příprava je velmi snadná. Co si přichystat? 1 kg malých brambor (varný typ B), 150 g aromatického sýru (parmazán, cheddar), 100 g mletých vlašských ořechů, drcený kmín, sůl a slunečnicový olej.
Jak na to? Na plech si rozprostřete pečicí papír a troubu rozehřejte na 220 °C. Malé brambory oloupejte, omyjte a pokrájejte na čtvrtky (pokud máte větší, tak nakrájejte podobně velké tvary). Uvařte je v hrnci s osolenou vodou (asi 5 minut), dokud nebudou měkčí.
Sýr nastrouhejte najemno, ořechy namelte a obě ingredience smíchejte. Uvařené brambory obalte ve směsi, rozložte je rovnoměrně na pečicí papír, pocákejte je olejem, posypte kmínem. Plech strčte do horké trouby a pečte dozlatova.
Pečené brambory s bylinkami
Brambory se s bylinkami výborně kombinují, což je krásně vidět právě na této variantě pečených brambor. Na pečení si připravte: 8 brambor, směs bylinek (oregano, tymián, majoránka, bazalka), papriku (výborná je uzená), trošku kurkumy, 4 stroužky česneku, olej a sůl.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 180 °C. Brambory můžete připravit se slupkou, pokud budou vypadat dobře. Očistěte je kartáčkem, pokrájejte na osminky a dejte je vařit do kastrolu s vroucí slanou vodou a kurkumou. Bude to trvat zhruba 5 minut. Pak je slijte a nechte vychladnout.
Česnek očistěte a prolisujte. V misce vytvořte směs z prolisovaných stroužků česneku a oleje. Bylinky nasekejte nadrobno. Brambory rovnoměrně dejte na plech vyložený pečicím papírem. Česnekovou směs promíchejte, a natřete ji na brambory. Posypte je solí a bylinkami. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova.
Náš tip: Připravte si netradiční pečené brambory s drcenými rajčaty a bylinkami.
Pečené třepané brambory
Výbornou a chutnou změnou jsou pečené třepané brambory, u nichž vytváří výsledný lahodný efekt právě ono třepání. Lepší jsou trochu moučnaté brambory (varný typ C), pak vznikne lepší krustička. Co budete potřebovat na pečené třepané brambory s paprikou a česnekem? 700 g brambor, silnější plátek másla, lžičku sladké papriky, lžičku mletého kmínu, lžičku sušeného česneku a sůl.
Jak na to? Troubu rozehřejeme na 220 °C. Brambory oloupejte a pokrájejte. Malé brambůrky mohou zůstat vcelku. Všechny by ale měly být stejně veliké, aby se dobře připravovaly. Brambory uvařte ve vroucí slané vodě do poloměkka. Může to trvat asi 5-7 minut. V kastrolku bokem nechte rozpustit máslo a přisypte všechno koření. Brambory slijte a nechte na horké vypnuté plotně chvilinku vypařit.
Hrnek s máslem promíchejte a nalijte na brambory. Přikryjte je pokličkou a důkladně protřepejte, aby se trochu poničily a lépe se k nim dostalo máslo a koření. Připravte si plech, dejte na něj pečicí papír, rovnoměrně vysypte brambory a dejte péct do horké trouby. Nakonec by měly být zlaté a křupavé.
Náš tip: S kořením si můžete pohrát a místo sladké papriky dát pálivou, uzenou, nebo třeba chilli. Jindy ji zase můžete vyměnit za rozmarýn nebo tymián.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás… Číst více
Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít… Číst více
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“.… Číst více
Jak připravit houbovou omáčku s vejcem? Inspirujte se jednoduchým receptem, jak zpracovat houbové úlovky do skvělé omáčky
Podzim bývá rájem pro milovníky hub. Houby nabízí nepřeberné množství možností, jak je konzumovat a zpracovat. Od smaženice, obalování, houbových… Číst více
Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto… Číst více
Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
6 tipů, jak vylepšit zahradní půdu: Kompost se vyplatí, ale jsou i další možnosti