Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Návod na štíhlou linii podle Tiny Turner? Zpěvačka dodržuje 12hodinový půst a případná kila navíc shazuje tukožroutskou polévkou
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Philip Spittle - IMG_1645, CC BY 2.0, a Toprecepty.cz, toprecepty.cz

Říká se jí „rocková babička“, ale energii jí mohou závidět i lidé o dvě generace mladší. Kdo může říct, že má půl století stejnou velikost oblečení jako ona! Objevila snad třiaosmdesátiletá Tina Turner elixír mládí?

Má stále stejnou velikost

Do historie se tato zpěvačka mj. zapsala jako první černošská umělkyně a první žena na obálce prestižního hudebního časopisu Rolling Stone.

„Pokud se o sebe staráte, šedesátka pro dnešní ženy nic neznamená. V dnešním světě můžete být takovou ženou, jakou chcete být,“ řekla Tina Turner před více než dvaceti lety.

Legendární zpěvačka si již téměř pět desetiletí udržuje (americkou) velikost oblečení 10. Ve svém domě ve Švýcarsku má originální fitness trénink – chodí po schodech nahoru/dolů, dokud neujde aspoň deset kilometrů.

Dostatek spánku a hodně vody

Prozradila, že kromě pravidelného pohybu nikdy nejí po 18. hodině, pije hodně vody a ráda tančí. Vyhýbá se sladkostem, a pokud je to možné, dává přednost zdravým potravinám.

Kromě toho spí každý den tak dlouho (zhruba 12 hodin), že si dává jen dvě jídla denně, protože spánek je podle ní pro její zdraví velmi důležitý. Zároveň touto pauzou vlastně dodržuje přerušovaný půst.

Její každodenní pozdní snídaně se skládá z banánů, kiwi a melounů a celozrnného chleba. Hlavním jídlem je pro ni večeře. 

Kvalitní jídlo

O svá hlavní tajemství, jak vypadat a cítit se báječně, se podělila s reportérkou časopisu w&h, Louise Gannonovou (fitnessreaper.com): „Na své tělo si dávám pozor v tom smyslu, že se snažím jíst kvalitní jídlo. Nikdy jsem nebrala drogy, alkohol piju jen málo. Když jsem na turné, omezím čokoládu, máslo a smetanu, ale když nejsem, dám si cokoli s mírou. Cvičím pilates a trochu jógu, ale to je vlastně všechno.“

Ačkoli zpěvaččino dětství a mládí na jihu Spojených států bylo ve znamení tradičních tučných smažených jídel, dnes Tině jižanská kuchyně opravdu nechybí. Přednost dává lehčímu jídelníčku, oblíbila si thajské a italské pokrmy, ale těstoviny si dopřává maximálně dvakrát týdně.

Ve znamení bio

Konzumuje velké množství bio ovoce a bio zeleniny, na talíři má často lososa (preferuje uloveného ve volné přírodě), maso si dopřává jen to z bio chovů. Z tuků je u ní na prvním místě extra panenský olivový olej nebo bio kokosový olej. Pije neperlivou vodu a s mírou si užívá červené víno.

Z jídelníčku zcela vypustila alkohol (kromě již zmiňovaného červeného vína), rafinovaný cukr, mléčné výrobky a pšeničný chléb.

I ona si občas dá něco „nezdravého“, třeba máslo, dortík nebo kousek čokolády. Nejvíc ale mlsá ořechy.

Tukožroutská polévka to jistí

Když Tina přece jenom nějaké to kilo potřebuje shodit, sází na tukožroutskou polévku. Je to ale jenom výjimečně, protože zpěvačce zase až tolik nechutná. Pomáhá však rychlému zhubnutí, ale obsahuje málo živin, proto by se neměla konzumovat déle než týden. Je potřeba současně také doplňovat vitaminy a minerály.

A jak si takovou hubnoucí polévku připravit? Budete potřebovat:

  • 1 hlávku bílého zelí
  • 2–3 zelené papriky
  • 1 kg mrkve
  • 6 menších jarních cibulek
  • 1 řapíkatý celer
  • 500 g rajčat
  • 3 snítky hladkolisté petrželky
  • 3 lístky libečku
  • pepř celý i mletý

na ozdobu:

  • řeřicha
  • petrželka
  • pažitka 

A jak ji uvařit? Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Přidejte 5 kuliček černého pepře a uvařte zeleninu doměkka. Během vaření přidejte petrželku a libeček. Před podáváním na talíři ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami, podle chuti opepřete a trochu osolte (ale jen velmi lehce). Pokud preferujete krémové polévky, tak ji ještě v hrnci rozmixujte. 

Zdroje informací:

Fitnessreaper.com: fitnessreaper.com

Blackdoctro.org: blackdoctor.org

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více