Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
3. 5. 2023 Tipy a triky
Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk se na týden stal hostem Veroniky Šmehlíkové v jejím pořadu „Koko ve varu“. Ve středečním dílu se pustil do vaření humrů i přípravy domácí majonézy. Mimo jiné prozradil, jak dosáhnout lehce ostřejší chuti, která se hodí třeba při výrobě obložených chlebíčků.
Moderní retro
Populární foodblogerka Koko se společně s Vaňkem rozhodla ukázat, že mnoho pokrmů, které často označujeme za „retro“, můžeme vytvořit i v moderním střihu. Na začátku týdne například ozvláštnila často vysmívané kuře s broskví. Koko vsadila na chutě, které v původním receptu rozhodně nebyly. Přibyla tak mozzarella, čerstvá bazalka či koření pěti vůní.
Mohlo by vás zajímat
Nejdražší chlebíček
Tentokrát se moderátorka pořadu a oblíbená influencerka rozhodla vyrobit známý chlebíček s humrem, ale za použití skutečného mořského korýše. Přestože neměla s úpravou humra moc zkušeností, podařilo se jí za pomoci svého hosta vyčarovat pochutinu, o níž si v lahůdkářstvích můžete nechat pouze zdát.
Majonéza od slavného lahůdkáře
Základním stavebním kamenem obložené pochutiny se stala domácí majonéza, kterou „guru“, jak Romana Vaňka Veronika nazvala, vyrobil podle receptu vyhlášeného a za první republiky světově proslulého pražského lahůdkářství U Paukerta.
Na jedinečnou majonézu z podniku, jehož majitel údajně vynalezl první chlebíčky, budete potřebovat tyto suroviny:
- 3 žloutky
- 2 špetky soli
- 460 ml slunečnicového oleje
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžíci bílého vinného octa
- 1 lžičku worchestrové omáčky
- 10 g dijonské hořčice
Jak na to?
- Za pomoci metly důkladně promícháme žloutek se solí. Vzniklou hmotu můžeme dát (stejně jako olej) vychladit do lednice.
- Do vychlazených žloutků za stálého míchání pomalu přidáváme zhruba polovinu oleje.
- Vinný ocet a citronovou šťávu přiléváme ve chvíli, kdy se nám zdá, že připravovaná majonéza začíná houstnout. Přidáme i worchestrovou omáčku a dijonskou hořčici.
- Nepřestáváme s mícháním a přiléváme zbytek oleje. Majonéza je hotová v momentě, kdy má požadovanou konzistenci.
- Majonézu ochutnáme a dle potřeby dosolíme. Dáme vychladit do lednice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Retro okénko: Legendární kuře s broskví frčí dodnes a když dodržíme jednoduché postupy, skvěle si pochutnáme
Srbské rizoto: Retro pokrm je šmrncnutý Balkánem a neobejde se bez jedné důležité ingredience, která mu dodá tu správnou barvu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne