Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvalitní italská kuchyně již není doménou pouze restaurací na Apeninském poloostrově či v západní Evropě. Nově se mezi podniky, které získaly ocenění za svou prezentaci tradičního italského pokrmu, objevila i pražská Pizza Nuova. Restaurace přesvědčila o své jedinečnosti například i svým pojetím klasické Margherity. V žebříčku 50 Top Pizza zvítězila Sartoria Panatieri ze španělské Barcelony.

Klasická pizza v českém podání

Průvodce po nejlepších pizzeriích světa 50 Top Pizza Edizione 2023 ve svém evropském žebříčku ocenil u podniku na pražském Starém městě kvalitní těsto bez výraznější kůrky, která by mohla být na škodu, velký výběr pokrmů i kvalitních piv. Pochvalu si vysloužila i místní obsluha.

Pizza Nuova sídlí na náměstí Republiky v Praze a servíruje pravou neapolskou pizzu. Ta je ručně válená, má vyfouklé okraje s tmavými puchýřky a vláčný střed. V restauraci ji pečou podle střežené tradice Verace Pizza Napoletana v peci na bukovém dřevě ze surovin přímo z Itálie.

Nejlepší jsou Španělé

Jedničkou mezi evropskými pizzeriemi se stala Sartoria Panatieri, restaurace podnikatelů Rafa Panatieriho a Jorgeho Sastreho, která získala také zvláštní cenu „Latteria Sorrentina“ za nejlepší pizzu roku, jejíž součástí jsou pečená třešňová rajčata, mozzarella a bazalková holandská omáčka. Barcelonský podnik také získal cenu „Zelená pec“ za své udržitelné postupy.

Své restaurace Italové hodnotí jinak

Druhé místo v žebříčku 50 nejlepších pizzerií Evropy 2023 patří pizzerii Bæst, kterou v Kodani provozuje Ital Christian Puglisi a která byla hvězdou jednoho z posledních ročníků Sartoria Panatieri Sessions v Barceloně. Stupně vítězů uzavírá londýnská pizzerie Cira Salva 50 Kalò, která je na vrcholu průvodce od jeho prvního vydán. Za zmínku stojí fakt, že v tomto evropském žebříčku není zahrnutá Itálie, protože italští pizzaři mají svého vlastního průvodce.

Žebříček deseti nejlepších pizzerií v Evropě:

1. Sartoria Panatieri - Barcelona, Španělsko, 2. Bæst - Kodaň, Dánsko, 3. 50 Kalò - Londýn, Anglie, 4. Via Toledo Enopizzeria - Vídeň, Rakousko, 5. Pizza Zulù - Fürth, Německo, 6. Fratelli Figurato - Madrid, Španělsko, 7. Forza - Helsinky, Finsko, 8. Napoli on the Road - Londýn, Anglie, 9. nNea - Amsterdam, Nizozemsko, 10. La Balmesina - Barcelona, Španělsko. Česká Pizza Nuova se umístila na 49. místě.

Pokud chcete zjistit, co Pizza Nuova nabízí, nebo, jak to vypadalo na udílení cen, podívejte se do naší galerie:

Fotogalerie - Pizza Nuova - TOP 50

Ukázat 10 fotografií

Zdroje informací:

Guide to the Best Pizzerias in the world - 50 Top Pizza Europa 2023: Sartoria Panatieri en Barcelona es la Mejor Pizzería Europea 2023

Associazione Verace Pizza Napoletana - The history of AVPN                                                                                                           

Recepty k tomuto článku