

Jablečný závin - podvodní
Suroviny 4 nohavice napříč plechu
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 Iva = 250 g(nebo jiný 100% rostlinný tuk bílý)
- 2 celá vejce
- trochu mléka (podle potřeby)
- špetka soli
- Náplň:
- 16 jablek (středních, nastrouhat nahrubo)
- 4 lžíce strouhanky (osmažené)
- vanilkový cukr
- rozinky naložené v rumu
- mletá skořice
- 1 žloutek (na potření)
Postup přípravy receptu
Na vál si dáme mouku, zamícháme sůl, uděláme důlek, do kterého vyklepneme 2 vejce a nastrouháme nahrubo Ivu, přidáme trochu mléka, vytvoříme těsto, které dáme do mísy se studenou vodou (musí být celé ponořené), necháme nejméně 2 hodiny stát.
Poté vyjmeme z vody, podsypeme moukou ( ne moc), rozdělíme na 4 díly, každý díl vyválíme na placku.
Doprostřed dáme osmaženou strouhanku, nastrouhaná jablka, dále dle vlastního uvážení, ořechy nebo rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr, skořici.
Zabalíme a potřeme žloutkem, dáme péct do rozpálené trouby na 180 stupňů asi 35 minut, každý podle toho jak mu peče trouba, pečeme do růžova.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečný závin - podvodní
-
Dnes som upiekla z polovičnej dávky dva záviny, jeden slaný, druhý sladký. S cestom sa dobre pracovalo, aj chuťovo je dobré, ale nelístkuje tak, ako lístkové cesto. Dávala som tam ovšem miesto stuženého tuku (tomu sa vyhýbam) maslo a cesto bolo vo vode celú noc, tak neviem, či to malo nejaký vplyv na lístkovanie.
-
Vyzkoušela jsem, je dobrý. S těstem se dobře pracuje a opravdu není rozblemcané. Jen budu příště dávat více náplně a nebudu potírat vejcem (normálně nepotírám) ta krusta mi tam nechutnala. Jinak +1bod. Hezký recept.
-
cathleen:Cathleen těsto není vůbec rozblemcané když ho z vody vyndáš. Recept dělám přesně tak jak jsem ho dostala z Luhačovic, proč se do té vody dává ani nevím, ale asi nějaký efekt to mít bude
-
Iri, proč se toto těsto máčí ve vodě? Zpočátku mi připadalo jako naše "vodnické", ale v tom je droždí....bála bych se, že těsto bude z vody rozblemcané (třeba to casinovo je odleželé pouze v chladu).
Vyzkoušet ho sama nemůžu, snažím se ztuženým tukům vyhýbat. Ale i tak mě to zajímá. -
Jana:
IVA je 100%ní tuk a možná by bylo vhodné to DOPLNIT DO INGREDIECÍ; Hera ani Rama takové nejsou...
Z podobného těsta také peču..., zkuste místo mléka použít víno
http://www.labuznik.cz/recept/strudl-zavin-z-vina-... -
chci se zeptat u nas takovy tuk bily nenajdu,jsem v zahranici mohu pouzit treba rama nebo hera? dekuji za odpoved.
-
jarka skrobakova:Moc děkuji za vyzkoušení a foto určitě nech
-
jarka skrobakova:Moc děkuji za vyzkoušení a foto určitě nech
-
Irenko, upekla jsem dle Tvého rcp tento skvělý podvodní závin s jablíčkama a dostala jsem velikou pochvalu. Je moc dobrý, krásně se lístkuje. Určitě jsem nepekla naposled. Posílám bodík a foto jestli dovolíš.
-
Irenko,tento recept mi unikl
Máš z něj moc hezký závin
-
Já toto těsto s úspěchem používám i na slané tyčinky. Těsto rozválím, potřu žloutkem a posypu sezamem, drceným kmínem, steakovým kořením, postrouhaným tvrdým sýrem.... Fantasii se meze nekladou
.
-
Ahojky musim pochvalit teky se mi povedl a to jsem delala s bezlepkove pouky chce to sice trochu vic mouky cca o 50 g ale vse se zdarilo ani do druheho dne nevydrzel
-
jaho mnel poc rad skoda ze jsem ho musel sníst
-
No jo nemám doma žádný tuk, do krámu se mě nechce, hodně chumelí, no uvidím, mám to kousek.
-
Jé tenhle závin znám, je mooc dobrý, úplně jsem na něj zapoměla, nedělala jsem ho hodně dlouho, hned to napravím.