Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

A po roce je konečně tu! Doba, na kterou se všichni vášniví kuchaři i mlsouni těší ze všeho nejvíce – doba pečení cukroví, které naše domovy zahalí tou pravou vánoční atmosférou s vůní hřebíčku a skořice!

A po roce je konečně tu! Doba, na kterou se všichni vášniví kuchaři i mlsouni těší ze všeho nejvíce – doba pečení cukroví, které naše domovy zahalí tou pravou vánoční atmosférou s vůní hřebíčku a skořice!

Ať už se každý rok držíte tradice a vsázíte na generacemi prověřené rodinné recepty, nebo naopak rádi zkoušíte něco nového a překvapujete své okolí originálními výtvory, máme pro Vás tip, který si prostě zamilujete! Hitem letošních Vánoc se totiž stává cukroví se Šmakounem a vězte, že i Vy a celá Vaše rodina z něj budete nadšeni. Cukroví se Šmakounem totiž přináší tradiční chuť, ale zcela revoluční výživové hodnoty. Jednoduše řečeno, jedná se o cukroví, na kterém si výborně pochutnáte, ale po kterém nenaberete zbytečná kila navíc! To zní jako vánoční kouzlo, nemyslíte? :)

Než se tedy pustíme do samotného pečení, připomeňme si některé výhody Šmakouna:

  • Šmakoun je ryze český výrobek, který vzniká tepelnou úpravou čistého vaječného bílku – je tedy bohatým zdrojem kvalitní bílkoviny, kterou ke svému zdraví potřebujeme. Díky Šmakounu se tak i cukroví a sladkosti mohou stát zdrojem bílkovin!
  • Šmakoun má unikátní výživové vlastnosti – neobsahuje žádný cukr, tuk, cholesterol, ani chemické a konzervační látky
  • Šmakoun má velmi nízkou kalorickou hodnotu – přidáním Šmakouna můžeme snížit kalorickou hodnotu všech svých oblíbených jídel
  • Šmakoun má velmi nízký glykemický index – jídlo se Šmakounem nás kvalitně zasytí na dlouhou dobu
  • Šmakoun nabízí mimořádně univerzální užití v kuchyni
  • Přidáním Šmakouna nezměníme chuť, vůni, ani strukturu jídel

Po této krátké rekapitulaci nám práce půjde ještě lépe od ruky! Takže zde jsou slíbené recepty na nejoblíbenější cukroví se Šmakounem:

Kytičky plněné Krémem kakaooříškovým

                                    

Těsto :  

  • 130 g pšeničné mouky celozrnné jemné
  • 130 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 120 g třtinového cukru moučkového
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička vanilkového extraktu                                                                             

Náplň:

  • 150 g Šmakoun Krém kakaooříškový    
  • 50 g lískové oříšky mleté                                                                                                           

Na ozdobení:

  • bílá čokoláda a drcené kakaové boby

Ze všech suroviny na těsto vypracujeme pevnou hmotu, kterou zabalíme a necháme v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu. Pak vyválíme plát, ze kterého tvarujeme kytičky. Pečeme při 175 °C dorůžova. Vychladlé kytičky spojíme náplní (Krém s oříšky). Máčíme v rozpuštěné bílé čokoládě a sypeme kakaovými boby. Nakonec necháme přes noc vychladnout a ztuhnout. Lze i zamrazit a použít jen potřebný počet kousků.

Mandlové stříkané cukroví s Kakaooříškovým krémem  

  • 200 g Šmakoun Krém kakaooříškový 
  • 200 g mletých mandlí
  • 160 cukru  
  • 60 g špaldové celozrnné mouky 
  • 2 bílky 
  • skořice, mletý hřebíček                                                                                                                                                                        

Z bílků ušleháme sníh, vmícháme Krém kakaooříškový, cukr, mandle a koření. Dle potřeby vmícháváme postupně mouku, až dosáhneme požadované konzistence těsta. Necháme vychladnout v ledničce asi 30 minut. Pak těstem naplníme zdobicí cukrářský sáček a stříkáme malá kolečka na pečící papír na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 250°C cca 5-7 min.

Výživové hodnoty 1 kousku: energie - 153 kJ, B-1 g, T-1,9 g, S-3,7g                                     

Šmakounova kokosová lízátka

  • 100 g  Šmakouna  meruňka - jemně nastrouhat
  • 5 lžiček strouhaného kokosu
  • 2 lžičky pomazánkového másla bez příchuti
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • kokos na obalení


Pomazánkové máslo smícháme s pěti lžičkami kokosu, vanilkovým cukrem a Šmakounem. Ze směsi navlhčenou rukou vytvoříme kuličky o průměru lízátek a obalíme je v kokosu. Kuličky pak nabodneme na ustřihnuté brčko a podáváme.

Kokos můžeme obarvit potravinářským barvivem s kapkou vody a vysušit, ale lze použít také kokos bílý.

Uchováváme v lednici, spotřebovat do 3 dnů.

ŠMAKOUNOVY PRALINKY


Piškoty rozemeleme najemno, promícháme s Krémem, přikryjeme a necháme 1 hodinu odpočinout. Poté vytvarujeme kuličky, přikryjeme a necháme alespoň na 3-4 hodiny vychladit a ztuhnout v lednici. Pak už jen stačí obalit v rozpuštěné hořké čokoládě a v mletých oříšcích.

Další recepty na cukroví se Šmakounem najdete ZDE!

Vyzkoušejte i další výrobky Šmakoun, z kterých si snadno připravíte množství chutných jídel! Dobrou zprávou je, že k dostání jsou i hotové výrobky s unikátní bílkovinou Šmakoun, a to Párek Šmakoun a Karbanátek Šmakoun – na vynikající recepty s těmito dobrotami se můžete těšit v dalším díle zaměřeném na silvestrovské speciality!

Výrobky Šmakoun jsou k dostání po celé České republice – v obchodních sítích Kaufland, Makro a Tesco, v Globusu, Bille, Albertu, v obchodech se zdravou výživou a ve fitness/wellness centrech. Aktuální informace a spoustu receptů najdete na http://www.smakoun.eu a na facebooku!

Komentáře

danila

1. 10. 2021 07:42

Veľmi pekné koláčiky..Na Slovensku som ale Šmakoun nevidela v žiadnom obchode;-(

MarcelaPa

5. 12. 2014 15:43

Díky za tipy na zdravé vánoční cukroví.:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář


Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům