Retro chalupářská pomazánka z vařených vajíček, měkkého salámu a tatarské omáčky je velmi oblíbená a na přípravu snadná
10. 7. 2023 Vaření
Máte rádi pomazánky? Snad žádná jiná se nehodí k létu lépe než ta chalupářská, a to nejen pro její název. Je snadná, rychle hotová, vynikající je na chlebu i na rohlíku a při její přípravě si vystačíte s tím, co máte obvykle vždy v lednici, ať už je to na chatě nebo na chalupě.
Pomazánka mnoha podob
Chalupářská pomazánka je oblíbenou pro někoho možná retro pochutinou. Tato pomazánka je tak trochu pokrmem typu – co dům dal. Jde o dokonalou pomazánku ze zbytků, do níž využijete to, co zrovna máte v lednici. Základem této pomazánky jsou však vajíčka vařená natvrdo, k nimž se navíc přidává nějaký měkký salám, strouhaný sýr a cibule nasekaná najemno. Celá směs se pak dochucuje worcesterskou omáčkou a mletou paprikou.
Všechny tyto dobroty pak do pomazánkové podoby spojuje tatarská omáčka. To je ovšem jen základ. Chalupářská pomazánka se dá mnohými způsoby dochutit, doplnit a doladit k dokonalosti. Při její přípravě zkrátka můžete experimentovat se surovinami, jak se vám zlíbí, můžete si ji udělat víc masovou i bezmasou, pikantní či jemnou, vydatnější nebo trochu odlehčenější. Záleží zkrátka jen na vaší chuti.
Mohlo by vás zajímat
Když se spojí vejce, salám a sýr
Vzhledem k tomu, že jednou z hlavních ingrediencí pomazánky jsou vajíčka natvrdo, je třeba, aby byla stejně jako v případě vaječné pomazánky správně uvařená. Ideální doba vaření je 9 minut od doby, kdy vejce vložíte do vroucí vody. Pokud byste vařily vajíčka delší dobu, mohl by být žloutek vysušený.
Druhou nejdůležitější surovinou vedle vajec je u pomazánky měkký salám. Ten použijte měkký – např. šunkový, gothaj, junior nebo klasický „točeňák“. Salám umelte buď v mlýnku na maso, nasekejte v mixéru nebo nakrájejte nožem hodně nadrobno. To vše pak doplňuje tvrdý sýr nastrouhaný na hrubém struhadle. Vhodný je klasický eidam nebo gouda, klidně ale můžete použít i výraznější ementál.
Jak udělat domácí pomazánku?
Pomazánka samozřejmě potřebuje i nějaké pojidlo, které všechny suroviny udrží pohromadě. V případě chalupářské pomazánky je to tatarská omáčka, která se zároveň postará o výraznější chuť pomazánky. Klidně ji ale můžete vyměnit za majonézu, případně ji trochu nastavit kysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem, aby pomazánka nebyla tak kalorická. Pomazánku si ale můžete upravit ještě dalšími způsoby:
- Součástí pomazánky bývá rovněž cibule nasekaná nadrobno. Nechcete-li pomazánku příliš štiplavou, můžete zvolit jemnější šalotku. Větší svěžest zajistí jarní cibulka, která dodá pomazánce i trochu svěží zelenou barvu. Případně můžete pro oživení přidat i nasekanou pažitku. Milovníci česnekové pomazánky mohou vsadit rovněž na česnek.
- Klasickým kořením do této pomazánky je mletá paprika. Tu můžete nahradit chilli pro pikantnější verzi nebo paprikou uzenou. Pikantnější chuť zajistí i worcesterská omáčka, která má velmi výrazné aroma. Pokud chcete pomazánku jemnější, raději tímto dochucovadlem šetřete.
Mohlo by vás zajímat
Recept na chalupářskou pomazánku
Pokud jste ještě chalupářskou pomazánku nedělali a rádi byste ji vyzkoušeli, můžete se do toho pustit podle našeho ověřeného receptu.
Budete potřebovat: 250 g měkkého salámu, 200 g tvrdého sýra, 1 cibuli, 2 vejce, 1 lžičku mleté papriky, 2 lžíce worcesteru, mletý pepř a 120 g tatarské omáčky.
Cibuli oloupejte. Vejce uvařte ve vodě natvrdo. Poté je prudce zchlaďte a oloupejte.
- Salám, cibuli a vejce umelte nebo nahrubo nastrouhejte. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte mletou papriku, worcester, tatarskou omáčku, mletý pepř a promíchejte.
- Pomazánku nechte uležet v lednici a podávejte na chlebu nebo na rohlíku. Pomazánka se hodí i na jednodušší chlebíčky.
Náš tip: Přípravu chalupářské pomazánky vám možná usnadní i toto video.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový… Číst více
Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chalupářské pomazánky nám přijdou při pobytu v přírodě k chuti. Hodí se na chléb, topinky i na chlebíčky
Liptovská pomazánka: Originální recept pochází z Rakouska a neobejde se bez kmínu, papriky a nakládaných okurek
K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33