Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovička v máslové marinádě: Fantastickou chuť másla a koření doladí černé pivo, křehkost zajistí delší marinování
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Krkovička je základem spousty klasických českých receptů. Aby taky ne. Vždyť ji lze poměrně jednoduše a rychle připravit. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, na kterém si pochutná celá rodina.

Jak správně připravit krkovici

Vepřová krkovice je výborným kusem masa. Můžeme ji upéct v celku, ale také nakrájenou na plátky. Pokud ji nebudeme připravovat příliš dlouho a nevysušíme ji, získáme šťavnaté maso. Plátky krkovice jsou oblíbené i na letní grilovačku. 

Krkovici můžeme jen tak dát na gril a dochutit až na talíři, nebo ji naložit do některé z řady marinád. Pokud chceme u masa i šťávu, je lepší ho péct v troubě.

Jakou marinádu připravit na krkovici

Maso se většinou marinuje v olejové marinádě. Často se kombinuje olej, hořčice,  česnek, pepř a sůl. Zajímavou variantou je ale máslová, ve které hraje důležitou roli i černé pivo. Na ni potřebujeme kromě těchto dvou ingrediencí ještě drcený kmín, zázvor a majoránku. Zázvor můžeme použít čerstvý i sušený. V případě majoránky se sušená varianta projeví ve výraznější chuti. Přidat můžeme i sušenou petrželku.

Jak dlouho nechat marinovat krkovici

Ať už zvolíme jakoukoliv marinádu, je třeba ji do masa důkladně vetřít a krkovici dát do dobře uzavíratelné plastové misky s uzávěrem. V lednici by pak měla zůstat přinejmenším dvě hodiny, ale delší odležení se pak projeví na lepší chuti masa. Ideálně tedy marinujeme přes noc. Před tepelnou úpravou je ale třeba včas maso vyndat z lednice a počkat asi půl hodiny, než se se přizpůsobí pokojové teplotě.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit krkovičku v máslové marinádě

Na přípravu tohoto receptu si přichystejte: 2 plátky krkovice, pepř a sůl. Na marinádu: 100 g másla, 300 ml černého piva pokojové teploty, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku sušeného zázvoru a 1 lžičku majoránky.

Jak na to? Máslo rozehřejte. Maso zlehka naklepejte, posolte a opepřete. Do mísy dejte rozehřáté máslo, přilijte pivo, přidejte majoránku a zázvor. Do toho vložte maso a obalte ho dobře v tekutině. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny v lednici. Pak misku vyndejte z lednice a nechte maso přizpůsobit okolní teplotě. 

Troubu rozpalte na 200 °C. Maso i s marinádou dejte do pekáčku a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu podlévejte výpekem.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu krkovičku na grilu nebo na pánvičce. Počítejte se třemi dny odležení v marinádě.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více