Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Druhý díl MasterChef Česko opět připravil jednoho z účastníků o možnost se poprat o dva a půl milionu korun. Tentokrát se se soutěží rozloučila majitelka kavárny v Olomouci Nikola Němcová. Její energie ani kreativita totiž porotce dostatečně neoslovily. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Nikola vysvětlila, proč si nedala poradit od trojice slavných šéfkuchařů, prozradila, zda by se do kuchařské show přihlásila znovu nebo kdo u ní doma vládne v kuchyni.

Nikolo, vaše cesta v MasterChefovi skončila, mrzí vás, že tak brzy?

Každá životní situace a možnost, která se vám naskytne, má podle mě svůj důvod. I když jsem se „zaláskovala“ do náročného natáčení, lidí okolo projektu a samotných soutěžících, jsem pyšná a vděčná, že jsem se vůbec dostala do top 16 amatérských kuchařů v Česku a i kdybych vypadla jako první, odpověď by byla stejná.

Proč jste se do soutěže přihlásila a s jakým cílem jste do ní šla?

Do soutěže mě přihlásila moje úžasná druhá polovička, partnerka Barbora. Jsem za to neskutečně vděčná, i když jsem zprvu nechápala, proč to udělala.

Jaká byla reakce vašeho okolí? Zrazoval vás od účasti někdo?

Moje okolí bylo mírně řečeno v šoku. Nikdy mě totiž moc neviděli vařit nic většího než snídaně. Ale rozhodně jsem se dočkala pouze podpory a fandění od blízkých i známých.

Dvakrát jste si nenechala od porotců poradit. Proč?

Proč jsem si nenechala poradit? Mrzí mě, že v televizi v nebylo vidět, že jsem si poradit nechala. Naopak, když jsem udělala špatně například “zelený olej” zakomponovala jsem ho do dalšího jídla, abych se ponaučila z chyby a udělala ho, jak mi porotci poradili. Každopádně, jsem samozřejmě paličatá a do hodně věcí jdu po hlavě, bez ohledu na rady. Časem si však uvědomím, že jsem měla poslechnout.

Vedete kavárnu s názvem DVĚ. Jaká jste šéfová?

V Olomouci mám kavárnu, kombinovanou s barem, kde jsem podle mého názoru “hodně přátelská” šéfová. Ale pouze do chvíle, kdy mi někdo podrazí nohy. V Praze, kde jsem žila sedm let, jsem se naučila, že není od věci mít s lidmi, co pro mě pracují, lepší vztah a nehrát si na šéfa z postele, nebo od stolu mimo provoz. Pracuji s nimi “jedeme na jedné lodi” jako tým, což je pro mě důležité a stojím si za tím.

Nabízíte bagety, tousty nebo pomazánky. Proč se svým kuchařským uměním nemáte v nabídce i nějaké „lepší“ pokrmy?

Ve Dvojce nabízíme, co si zákazníci přejí a co nám provoz dovolí. Aby to nevypadalo tak jednoduše, máme čtyři druhy toustů, které podáváme se salátem, nakládaným do citrusů s červenou cibulí, kterou spařujeme sladkokyselým horkým nálevem. Přidáváme i ředkvičky, které se nakládají do slané vody. Bagety plníme také naším salátem, šunkami, sýry a omáčkami.

Upřímně? V gastru se teď moc “schopným” lidem pracovat nechce, proto si nemůžeme dělat více zajímavých jídel a věřte, že mám mnoho nápadů, co dělat, ale my (mluvím o sobě a mých lidech) mnohdy jezdíme směny v jednom, to znamená (obsluha, barman, barista, příprava jídla) v jednom člověku. Co se týká snídaní, troufám si říct, ze chuťově, vzhledově a velikostí porcí jsme jedni z nejlepších v Olomouci. Nehledejte na lívanci jen lívanec. Spousta provozoven si je kupuje mražené, my si děláme těsto sami a zvláštní jsme také v tom, ze lívanec je sice jeden, ale přes celý talíř a je k němu náš jogurt, minimálně čtyři druhy čerstvého ovoce,  karamel, domácí jahodový rozvar a ořechy či nutella.

Vidíte zvýšený zájem o váš podnik po startu MasterChefa?

Zájem o naši kavárnu rostl hezky, pomalu, i bez mé účasti v MasterChef Česko 2023. Teď je to ovšem raketové, více lidí přichází a vrací se už od prvního zveřejnění mé účasti v pořadu, za což z celého srdce moc děkuji.

Šla byste do soutěže znovu nebo vám jedna zkušenost stačila?

Do MasterChefa bych šla klidně znovu, protože já miluji, když se mohu zlepšovat, učit se nové věci a hlavně, celá produkce a lidi byli opravdu úžasní. Klidně bych ale zkusila i jinou televizní show, třeba Survivor.

Kdo u vás doma vládne kuchyni?

Doma vládnu kuchyni převážně já. Moje přítelkyně se toho však také ráda ujme a já její vaření zbožňuji!

Co nejraději vaříte doma? A kde berete inspiraci?

Nejraději si děláme sladká česká jídla, kuře na paprice, smetanové omáčky s těstovinami, dýňové krémy, nebo klidně svoje chutě uspokojíme velkým prknem s uzeninou, zeleninou, paštikami a pečivem.

Mojí inspirací je chuť a hlad. Dokážu si vzít klasické jídlo a udělat z něj šílenost, i když někdy to úplně nevyjde, což už ostatně víme (smích).

Jak Nikola bojovala v televizní soutěži i snímky z jejího soukromí můžete vidět v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023: Nikola

Ukázat 13 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více