Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Dušená kuřecí srdíčka na burgundský způsob voní vínem a kořením a snadno se připravují
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Hovězí na víně neboli Hovězí po burgundsku je francouzská klasika, která nezestárne. Jenže hovězí je poměrně drahé maso. Zkuste je v tomto klasickém receptu nahradit levnými a šťavnatými kuřecími srdíčky. Nebudete litovat!

Opomíjené vnitřnosti?

Kdo kdy vařil kuřecí polévku, tak ví, že silnou chuť jí kromě masa a kostí dodávají i vnitřnosti. Z levných kuřecích srdíček se dá udělat vývar i bez masa, a když už budete mít srdíčka pěkně vařená, lez je využít jako základ pro úplně jinou dobrotu - srdíčka po burgundsku

S trochou vína, které zbylo po večírku, dušená na podzimní kořenové zelenině budou srdíčka dokonalá. Hovězí to sice není, ale taky si pochutnáte, a hlavně dost výrazně ušetříte. Půl kila srdíček za pořídíte za 35 Kč a to je snesitelná suma. 

Recept na dušená kuřecí srdíčka 

Budete potřebovat: 0, 5 kg kuřecích srdíček, 50 g anglické slaniny, 2 mrkve, 1 petržel, 3 řapíky řapíkatého celeru, 1 středně velkou cibuli, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, rozmarýn, 1/2 lžičky perníkového koření (není nutné), 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml červeného vína a 400 ml vývaru ze srdíček

Jak na to? Srdíčka očistíme, zalijeme v hrnci vodou, osolíme, přikryjeme poklicí a vaříme mírným varem doměkka. Poté vývar přecedíme a srdíčka dáme stranou.

Zeleninu očistíme a oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, zbylou zeleninu na větší kostičky. V kastrůlku osmažíme na troše oleje nadrobno nakrájenou slaninu.

Přidáme srdíčka a zeleninu a vše společně osmahneme. Zaprášíme perníkovým kořením (pokud chceme), podlijeme vínem a zahustím protlakem. Poté podlijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem, přidáme rozmarýn, přikryjeme poklicí a společně dusíme do změknutí. Dle potřeby můžeme podlít vodou nebo vývarem. 

Ke konci dušení poklici odkryjeme a omáčku necháme zhoustnout. Podáváme s bramborovou kaší nebo s knedlíkem. 

Moje tipy: 

  • Perníkové koření i rozmarýn jsou velice aromatické, pokud jedno z toho nemusíte, jednoduše je vynechte. Chuť tím nijak neutrpí. 
  • Do klasického receptu na hovězí po burgundsku patří ještě žampiony a malé cibulky, v tomto upraveném receptu obojí vynechávám. 
  • Máte-li pomalý hrnec, přichází jeho ideální chvilka. Zelenina z něj zůstane hezky na skus, ale srdíčka perfektně změknou. 

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

     

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více