Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená kuřecí srdíčka jsou nejlepší na smetaně a pikantnost dodá hořčice. Chutnají luxusně, a přitom vyjdou na pár korun
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Máte rádi vnitřnosti? A už jste vyzkoušeli kuřecí srdíčka? Obvykle se přidávají jen do polévek, třeba do kaldounu, klidně na nich ale může být založené celé jídlo. Navíc jsou snadno dostupná, balení kuřecích srdíček koupíte skoro v každém supermarketu – a hlavně za pár korun. 

Srdíčka – hvězda mezi vnitřnostmii

Vnitřnosti jsou některými lidmi vnímány jako podřadnější druh masa, což je ovšem škoda. Pokud je správně upravíte a dochutíte, vytvoříte vynikající pokrm, který vás vyjde poměrně levně, neboť vnitřnosti stojí obvykle méně než jiné druhy masa. Asi nejběžněji používanými drůbežími vnitřnostmi (označovány jsou rovněž jako droby) jsou kromě jater právě srdíčka. Jejich předností je, že nemají tak výraznou chuť jako třeba ledvinky, a když se nakrájí na kousky, klidně je snědí i ti, kteří jinak mají s konzumací vnitřností problém. 

Srdíčka na mnoho způsobů

Srdíčka jsou výjimečná tím, že jsou to poměrně zdravé vnitřnosti a vlastně i dietní potravina. Jde totiž o čistou svalovinu, takže neobsahují žádný nadbytečný tuk a navíc jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. U srdíček je úžasné rovněž to, že se dají připravovat na mnoho způsobů. Hodí se do polévky, třeba právě již zmiňovaného kaldounu, nebo do rizota,mohou se vařit, grilovat, smažit i dusit. Jen je třeba mít na paměti, že jde o jemný sval, takže se nesmí upravovat moc prudce, aby neztuhnul. 

Na smetaně jsou nejlepší

Srdíčkům úplně nejvíc svědčí delší dušení, díky němuž krásně změknou. Srdíčka mohou být základem různých dušených pokrmů se zeleninou, klidně z nich ale můžete udělat třeba i guláš. Nejlepší jsou ovšem tehdy, když se nejprve podusí s cibulí a slaninou a následně se celý pokrm zjemní smetanou. V této úpravě se smetanovou omáčkou se často dělají i ledvinky, srdíčka jsou oproti nim snazší na přípravu, neboť je není nutné tolik čistit. 

Jak na dušená kuřecí srdíčka? 

Omáčku můžete dochutit klasickou kombinací koření, jako jsou bobkový list, nové koření, pepř či hřebíček. Krásně ji ovoní i bylinky jako třeba tymián nebo petržel. Místo klasické smetany je lepší omáčku zjemnit smetanou kysanou, která dodá omáčce lehce nakyslou chuť. Tu případně můžete podpořit i citronovou šťávou nebo i nakládanou zeleninou, nejlépe kyselými okurkami. Pro větší pikantnost můžete omáčku ochutit i trochou hořčice. A jak srdíčka připravíte? 

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích srdíček, 2 cibule, sterilovanou sladkokyselou zeleninu (podle chuti), 600 ml kuřecího vývaru, 1 zakysanou smetanu, 1,5 lžíce hořčice, drůbeží vývar podle potřeby, 2-3 kuličky celého černého pepře, mletý bobkový list, sůl podle potřeby, 2 kuličky jalovce, 80 g anglické slaniny, šťávu z citronu na dochucení, hladkou mouku, tymián a oregano. 

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na hluboké pánvi nebo v hrnci. Přisypejte najemno nasekanou cibuli, sušený tymián a oregano.
  2. Z kuřecích srdíček odstraňte tučné části. Srdíčka přepulte, dobře propláchněte a dejte do hrnce k orestované cibuli a slanině. Zamíchejte a nechte pustit šťávu. Vše podlijte kuřecím vývarem, přidejte nakrájenou nakládanou sterilovanou zeleninu, jalovec, pepř a mletý bobkový list a osolte. 
  3. Přikryjte a duste pod poklicí při nízké teplotě, dokud srdíčka nezměknou. Pokud byste chtěli přípravu urychlit, můžete srdíčka uvařit v tlakovém hrnci. Vyjměte koření a zeleninu ponorným mixerem trochu rozmixujte. 
  4. Na zahuštění rozkvedlejte jednu a půl lžíce hladké mouky se zakysanou smetanou a přilijte do omáčky. Povařte a pak přidejte hořčici. Nakonec vše ještě povařte asi 10 minut a na závěr dochuťte šťávou z citronu. Podávejte s knedlíkem.

Náš tip: Podobným způsobem, tedy na smetaně, můžete uvařit i vepřové srdce podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více