Dušená kuřecí srdíčka jsou nejlepší na smetaně a pikantnost dodá hořčice. Chutnají luxusně, a přitom vyjdou na pár korun
21. 9. 2023 Vaření
Máte rádi vnitřnosti? A už jste vyzkoušeli kuřecí srdíčka? Obvykle se přidávají jen do polévek, třeba do kaldounu, klidně na nich ale může být založené celé jídlo. Navíc jsou snadno dostupná, balení kuřecích srdíček koupíte skoro v každém supermarketu – a hlavně za pár korun.
Srdíčka – hvězda mezi vnitřnostmii
Vnitřnosti jsou některými lidmi vnímány jako podřadnější druh masa, což je ovšem škoda. Pokud je správně upravíte a dochutíte, vytvoříte vynikající pokrm, který vás vyjde poměrně levně, neboť vnitřnosti stojí obvykle méně než jiné druhy masa. Asi nejběžněji používanými drůbežími vnitřnostmi (označovány jsou rovněž jako droby) jsou kromě jater právě srdíčka. Jejich předností je, že nemají tak výraznou chuť jako třeba ledvinky, a když se nakrájí na kousky, klidně je snědí i ti, kteří jinak mají s konzumací vnitřností problém.
Mohlo by vás zajímat
Srdíčka na mnoho způsobů
Srdíčka jsou výjimečná tím, že jsou to poměrně zdravé vnitřnosti a vlastně i dietní potravina. Jde totiž o čistou svalovinu, takže neobsahují žádný nadbytečný tuk a navíc jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. U srdíček je úžasné rovněž to, že se dají připravovat na mnoho způsobů. Hodí se do polévky, třeba právě již zmiňovaného kaldounu, nebo do rizota,mohou se vařit, grilovat, smažit i dusit. Jen je třeba mít na paměti, že jde o jemný sval, takže se nesmí upravovat moc prudce, aby neztuhnul.
Na smetaně jsou nejlepší
Srdíčkům úplně nejvíc svědčí delší dušení, díky němuž krásně změknou. Srdíčka mohou být základem různých dušených pokrmů se zeleninou, klidně z nich ale můžete udělat třeba i guláš. Nejlepší jsou ovšem tehdy, když se nejprve podusí s cibulí a slaninou a následně se celý pokrm zjemní smetanou. V této úpravě se smetanovou omáčkou se často dělají i ledvinky, srdíčka jsou oproti nim snazší na přípravu, neboť je není nutné tolik čistit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dušená kuřecí srdíčka?
Omáčku můžete dochutit klasickou kombinací koření, jako jsou bobkový list, nové koření, pepř či hřebíček. Krásně ji ovoní i bylinky jako třeba tymián nebo petržel. Místo klasické smetany je lepší omáčku zjemnit smetanou kysanou, která dodá omáčce lehce nakyslou chuť. Tu případně můžete podpořit i citronovou šťávou nebo i nakládanou zeleninou, nejlépe kyselými okurkami. Pro větší pikantnost můžete omáčku ochutit i trochou hořčice. A jak srdíčka připravíte?
Budete potřebovat: 1 kg kuřecích srdíček, 2 cibule, sterilovanou sladkokyselou zeleninu (podle chuti), 600 ml kuřecího vývaru, 1 zakysanou smetanu, 1,5 lžíce hořčice, drůbeží vývar podle potřeby, 2-3 kuličky celého černého pepře, mletý bobkový list, sůl podle potřeby, 2 kuličky jalovce, 80 g anglické slaniny, šťávu z citronu na dochucení, hladkou mouku, tymián a oregano.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na hluboké pánvi nebo v hrnci. Přisypejte najemno nasekanou cibuli, sušený tymián a oregano.
- Z kuřecích srdíček odstraňte tučné části. Srdíčka přepulte, dobře propláchněte a dejte do hrnce k orestované cibuli a slanině. Zamíchejte a nechte pustit šťávu. Vše podlijte kuřecím vývarem, přidejte nakrájenou nakládanou sterilovanou zeleninu, jalovec, pepř a mletý bobkový list a osolte.
- Přikryjte a duste pod poklicí při nízké teplotě, dokud srdíčka nezměknou. Pokud byste chtěli přípravu urychlit, můžete srdíčka uvařit v tlakovém hrnci. Vyjměte koření a zeleninu ponorným mixerem trochu rozmixujte.
- Na zahuštění rozkvedlejte jednu a půl lžíce hladké mouky se zakysanou smetanou a přilijte do omáčky. Povařte a pak přidejte hořčici. Nakonec vše ještě povařte asi 10 minut a na závěr dochuťte šťávou z citronu. Podávejte s knedlíkem.
Náš tip: Podobným způsobem, tedy na smetaně, můžete uvařit i vepřové srdce podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vnitřnosti k obědu: Jak na výtečné ledvinky po uhersku? Díky marinádě v mléce chutnají skvěle a jsou jemné a šťavnaté
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 18 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Grilování levou zadní: Hovězí srdíčka anticuchos byla kdysi jídlem pro otroky. Dnes díky této marinádě nahradí svíčkovou!