Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a nejvyhledávanější moderátory. Je ovšem také hercem, muzikantem, otcem od rodiny a milovníkem gastronomie. V rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradil, proč má oblibu v dlouho připravovaných jídlech, na čem si pochutnává, když nestíhá vařit i jak jsou na tom jeho synové se vztahem k jídlu.

Vášeň pro hru u sporáku

V poslední době vytvořil Aleš Háma moderátorskou dvojici s Ondřejem Sokolem, s nímž uváděl předávání Českého slavíka, show Tvoje tvář má známý hlas, ale také bavil diváky TV NOVA na Silvestra. Kromě toho uvádí soutěžní pořad České televize Kde domov můj?, divákům se představil také jako řidič televizního Taxíku. Mimo to se Háma objevil i v mnoha muzikálech, zahrál si třeba i v Ulici. Kromě práce má však ještě další tři vášně - rybaření, myslivost a hlavně vaření. Proto jsme ho trochu vyzpovídali.

Pane Hámo, ve vaší rodině vždy vařili především muži a říkáte, že kdybyste se nedostal na konzervatoř, stal jste se kuchařem. S odstupem času, zvolil jste správně?

Určitě. Myslím, že je lepší variantou herec, který rád ve volném čase vaří, než kuchař, který ve volném čase hraje.

Že rád vaříte, to se o vás tak nějak ví, ale v rámci vaření máte překvapivě speciální oblibu v dlouho připravovaných pokrmech, proč?

Suroviny ze sebe dostanou o hodně víc, než při kratší přípravě. Jídla jsou pak plná chutí, které se díky tomu doplňují a prolínají. A pak je tady praktická stránka, že to dáte večer probublávat nebo péct a ráno máte hotovo.

Jaká kuchyně je vám nejbližší? 

Nemám asi nejoblíbenější kuchyni, sním všechno, ale ne na všem si pochutnám. Dobře udělaná a nápaditá česká kuchyně je u mě však v poslední době velmi oblíbená.

Máte mezi slavnými kuchaři spoustu kamarádů. U kterého se zastavíte na jídlo nejčastěji?

Mám-li vybrat jednoho, tak asi u Honzíka Punčocháře, právě pro tu nápaditou českou kuchyni.

Jste typ, který si pěstuje vlastní bylinky a rajčata, pak je suší nebo z nich připravuje pesta, kečupy, zavařeniny?

Ano. Suším i mrazím hlavně bylinky a zelené do polívky. Zavařuji, dělám likéry, utopence nakládám, paštiky vyrábím, čalamády, pesta, protlaky z rajčat. Mám za to, že doma udělané, tedy to, co vám projde rukama, chutná nejlépe. 

Hrají ve vaší kuchyni prim ryby nebo zvěřina? Jste přeci rybář i myslivec.

Spíš zvěřina, protože se myslivosti teď přeci jen věnuji o malinko více než rybaření. Ale ryby jíme doma taky a rádi. Mám na zahradě v jezírku siveny, takže to je takový živý rybí špajz.

Už jste letos stihl vyrazit na houby?

Stihl jsem akorát, když to na 14 dní vypuklo u nás v Krušných horách, takže řízky byly, masáci na másle, roštěnky na houbách, bílá houbová omáčka, smaženice i sekaná. A ještě jsme nasušili pro celou rodinu.

Jste často na cestách, jak probíhá vaše stravování třeba na zájezdech?

No je to problematické, často to končí u smažáku, ale mám výhodu, že si dokážu jednou za čas pochutnat i na takových zvěrstvech, jako je vlašák jedený rohlíkem z papíru, takže se umím uskromnit, netrpím (smích).

Jak jsou na tom s vařením vaši synové? 

Moji synové oba milují jídlo, vaření i pořady o vaření, takže tady se geny neminuly.

Extra tip: V naší fotogalerii můžete nahlédnout do soukromí populárního moderátora:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více