Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance nadýchané jako peříčko: Ukrajinské oladyi od Inny z Charkova jsou fantastické hlavně díky jedné ingredienci
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Patříte k milovníkům lívanců a palačinek? V tom případě možná i rádi zkoušíte nějaké netradiční. A protože spousta zemí má nějaké své lívancové speciality, nabízí se nespočet možností k experimentům. Právě oladyi jsou jednou z nich. Tyto lívance si zkrátka zamilujete. 

Lívance z Ukrajiny

Oladyi jsou jednou ze specialit ukrajinské a také ruské kuchyně. Tyto malé lívanečky se na první pohled moc neliší od těch našich, možná vás ale zaujmou pro svou úžasnou nadýchanost a vláčnost.

Na Ukrajině jsou známé rovněž jako oladki. Tímto názvem se však rovněž označují i místní bramborové placky a také další podobné slané placičky, např. mrkvové, dýňové, fazolové či dýňové. Mezi oladki patří rovněž další ukrajinská specialita - syrniki s tvarohem

Vláčné díky kefíru

Na rozdíl od syrniků se do oladyi přidává víc mouky, i do nich se však dává zakysaný mléčný výrobkek, a sice kefír či podmáslí. Ten má v lívancích více funkcí.

Reaguje s jedlou sodou nebo práškem do pečiva, takže jsou díky němu oladyi nadýchanější, navíc pomáhá rozkládat lepek, aby byly ještě křehčí. A konečně kefír jim dodává i trochu specifikou chuť.

I když jsou kefír či podmáslí pro tyto lívanečky typické, lze je případně nahradit i bílým jogurtem nebo nějakým jiným zakysaným mléčným nápojem

Krásně nadýchané oladyi

U oladyi je důležitá hlavně nadýchaná a lehká konzistence, které se dosahuje buď jedlou sodou nebo kypřicím práškem do pečiva. Mohou však být i kynuté s droždím. Verze s jedlou sodou je však rozhodně jednodušší a rychlejší. Nadýchaný vnitřek pak báječně kontrastuje s křupavými okraji.

Oladyi jsou vynikající s džemem i medem

Oladyi jsou vlastně takovou sladkou verzí blinů. Do nich se používá i pohanková mouka, kterou občas najdete i v receptech na oladyi. Zatímco bliny se zdobí kysanou smetanu, na kterou se dává trocha kaviáru nebo uzený losos, oladyi vypadají hodně podobně, jen kaviár nahrazuje džem – nejlépe nějaký tmavší a kyselejší, třeba ostružinový. Velmi dobře se na ně hodí i povidla a občas se podávají i s medem. Vylepšit ovšem lze i samotné těstíčko, a to přidáním kousků jablek nebo rozinkami

Recept na oladyi jsme získali od Inny z Charkova, která nyní žije již více než rok na Moravě. A protože miluje vaření, je ráda, když může někoho pozvat na návštěvu a připravit mu nějakou svou národní specialitu. Potěšilo ji tedy, že nám oladyi tak zachutnaly a dokonce nám poskytla recept. A tady je:

Budete potřebovat: 500 ml vlažného kefíru, 1 lžičku jedlé sody, 1 vejce, na špičku nože soli, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 2-2,5 hrnku hladké mouky. 

  1. Kefír nalijte do misky, přidejte jedlou sadu, prošlehejte a nechte asi 10-15 minut odpočinout. 
  2. Pak přidejte vejce, sůl, cukr a vanilkový cukr a opět promíchejte. Postupně za stálého míchání přisypávejte mouku, aby vzniklo hustší lívancové těsto.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a postupně na něm smažte oladyi z obou stran dozlatova. Podávejte nejlépe s džemem a kopečkem zakysané smetany.

Náš tip: Kefírové lívance si můžete připravit i podle našem video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více