Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelné fleky nasladko podle receptury ČSN: Staročeské levné jídlo voní skořicí a chutná překvapivě dobře
Zdroj: Wikimedia Commons, By Kobako - photo taken by Kobako, CC BY-SA 2.5

Zelí si většinou představíme kyselé, případně v podobě různých salátů, ale zkrátka jako součást slaných jídel. Tato zelenina ale chutná výborně také ve sladkém provedení. Připravovalo se tak už dříve a může i dnes.

Jak využít zelí?

Hlávkové zelí je jednou z tradičních surovin nejen české kuchyně. Na tom kysaném, které je přímo nadupané vitaminy, přežilo zimy mnoho generací. Zelí hraje důležitou roli ve staročeské lidové kuchyni a objevuje se v mnoha receptech. Kdysi se ostatně pěstovalo snad v každé vísce a bylo u nás nejoblíbenější zeleninou. Kromě toho, že se nakládalo, používalo se i čerstvé, které se obvykle dusilo, přidávalo do polévek nebo kombinovalo třeba s bramborami. 

Nudle nasladko...a se zelím

Protože zelí bylo všude dost, využívalo se, kde se dalo. Jedním z oblíbených prostých pokrmů časů minulých byly i nudle nebo fleky se skořicí či s mákem.

Stejně tak se nudle kombinovaly i se slanými ingrediencemi, třeba se slaninou nebo právě se zelím. A pak někoho napadlo, oba tyto pokrmy (tedy nudle se zelím a nudle se skořicí) spojit.

Pokud se vám to zdá přinejmenším zvláštní, můžeme vás ujistit, že vám u tohoto sladkého pokrmu chuť zelí nijak překážet nebude. A dokonce můžete i samotné těstoviny vynechatnahradit je právě zelím nakrájeným do tvaru těstovin - fleků. 

Specialita původně rakouská

Fleky se zelím naslano i nasladko jsou populární i na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku nebo v Rumunsku. Myšlenka vytvořit toto neobvyklé spojení se k nám ale zřejmě dostala z Rakouska a původně šlo o specialitu židovské vídeňské kuchyně.

V ní totiž existuje pokrm zvaný Krautfleckerln, což jsou právě zelné fleky. Uvádí se však rovněž, že to možná bylo naopak a do Rakouska se pokrm dostal od nás. V každém případě se právě tam rozhodně ujal.

Nejde o flíčky vytvořené ze zelí, ale o klasické těstoviny (nejčastěji právě fleky, ale mohou tyto být i jakékoliv jiné těstoviny) smíchané se zelím podušeným na cibulce.

Toto jídlo je vynikající samo o sobě ve slané variantě, neboť cibule se smaží s cukrem, takže krásně zkaramelizuje a dodá jídlu nasládlou chuť. Přidat ještě další cukr (a také skořici) se pak už přímo nabízí. A budete překvapení, jak dobře tato ryze sladká verze chutná. 

Zelné fleky podle normy

V Rakousku nebo v dalších výše uvedených zemích se tento pokrm podává v restauracích, u nás na něj nenarazíte, a jestli ano, je to velká náhoda.

Dřív se ale zřejmě vařil poměrně běžně, což dokazuje jeho přítomnost v knize receptů podle bývalé ČSN (Československé státní normy), která u pokrmů běžně nabízených v restauracích či bufetech stanovovala přesný poměr surovin, s jejichž pomocí se nudle se zelím připravovaly.

A najdete tu právě i sladkou verzi se skořicí a moučkovým cukrem. Příprava tohoto pokrmu vyjde velmi levně a navíc je snadná, přičemž nejsložitější je na něm krájení samotného zelí. A jak tedy tento neobvyklý nudlový pokrm připravíte? 

Budete potřebovat: 600 g hlávkového zelí, 7 g soli, 100 g sádla, 150 g moučkového cukru, 400 g neuvařených těstovina, 10 g skořice a vodu podle potřeby na zalití zelí. 

  1. Hlávkové zelí očistěte, nakrájejte na nudličky, propláchněte, mírně posolte a nechte chvilku odstát. Poté propláchněte a sceďte. 
  2. V kastrolu rozpusťte sádlo, dejte na ně připravené zelí, přidejte 1/3 dávky cukru a zelí duste pod poklicí, až se voda odpaří a zelí je měkké. Během dušení zelí občas promíchejte. 
  3. Těstovinové flíčky uvařte v dostatečném množství osolené vody, propláchněte je a okapané přidejte k dušenému zelí. 
  4. Pokrm okořeňte mletou skořicí, promíchejte a prohřejte. Při podávání nakonec ještě pokrm posypejte moučkovým cukrem. 

Náš tip: A pokud si na sladké nepotrpíte, můžete si udělat klasické šunkofleky podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více