Polévka s lasagnemi je skvělá pro chladné podzimní večery: Je uvařená za pár minut a připomíná slunnou Itálii
2. 11. 2023 Vaření
Pokud máte rádi italskou kuchyni, bude pro vás polévka s lasagnemi skvělým pokrmem. Jde totiž o skvělou volbu pro rychlou a zároveň vydatnou večeři, která vás zahřeje v chladných podzimních večerech. Inspirujte se tedy kuchyní z Apeninského poloostrova a vyzkoušejte netradiční polévku, kterou si určitě oblíbíte.
Polévky na prvním místě
Polévky jsou ideální volbou pro podzimní jídelníček z několika důvodů. Jak se teploty snižují, polévky mohou poskytnout například tolik potřebné teplo. Kromě toho je podzim časem, kdy se často zvyšuje výskyt nachlazení a chřipky, proti nimž mohou polévky, bohaté na vitaminy a minerály, pomoci posílit imunitní systém.
Jsou také obecně snadné na přípravu, což uvítá každý, kdo nemá moc času. Podstatný je i fakt, že podzim je dobou sklizně mnoha druhů zeleniny, jako jsou dýně, mrkev a celer, které jsou skvělými surovinami pro polévky.
Mohlo by vás zajímat
Krémová konzistence vede
Mezi nejoblíbenější podzimní polévky u nás patří například česnečka nebo houbová. Mezi milovníky polévek se velké oblibě těší také ty krémové, například z dýně nebo brokolice. Jsou bohaté na vitaminy a minerály a jejich krémová konzistence dodává pocit sytosti. Klasikou podzimních polévek je také bramboračka a nelze zapomenout ani na tradiční českou zelnou polévku.
Italské chutě
I v Itálii jsou polévky velmi oblíbeným jídlem a každý region má své vlastní speciální recepty. Jednou z nejznámějších italských polévek je minestrone, hustá polévka plná čerstvé zeleniny a bylin, další populární polévkou je pasta e fagioli, lehké jídlo vyrobené z fazolí, těstovin, rajčat, cibule, celeru a mrkve nebo pappa al pomodoro z rajčat a chleba, ochucená bazalkou. I ribollita je typickým pokrmem s červenými fazolemi, zelím, mrkví a chlebem.
Polévka s lasagnemi a parmazánem
Variací na italskou kuchyni by se dala nazvat i polévka s lasagnemi. Ty jsou tradiční pochoutkou se sýrem, převážně směsí mozzarelly, parmazánu a ricotty, a masovou omáčkou z mletého hovězího.
Na její přípravu budete potřebovat: 500 g libového mletého hovězího masa, 1 lžíce oregana, 1 lžíce česneku, 1/2 lžičky soli a pepře, 1 cibuli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80 ml smetany, 3 stroužky česneku, 1 l kuřecího vývaru, 500 g rajčatové passaty (nebo rajčatového džusu, neochuceného), hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvého koriandru, 8 plátků lasagní a parmazán na posypání.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi osmažte cibuli dosklovita. Bude stačit 2-3 minuty. Přidejte rozmačkaný česnek a smažte dalších 30 sekund.
- Do pánve přidejte mleté maso a nechte ho zatáhnout, až získá našedivělou barvu.
- Do masa přimíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a opepřete. Přidejte rajčatovou passatu a zamíchejte.
- Zalijte kuřecím vývarem, přidejte passatu nebo džus a přisypejte rozdrobené lasagne.
- Vařte do doby, kdy bude maso hotové a lasagne měkké. Nakonec přidejte smetanu, bazalku a koriandr a promíchejte.
- Polévku servírujte posypanou nastrouhaným parmazánem.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu originální italské lasagne:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Polévky, které máte hotové do dvaceti minut: Tradiční česnečku trumfne nejen brokolicová, ale i japonská klasika miso