Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka s rajčaty a lasagnemi zahřeje a skvěle chutná.
Zdroj: slice / freepik

Pokud máte rádi italskou kuchyni, bude pro vás polévka s lasagnemi skvělým pokrmem. Jde totiž o skvělou volbu pro rychlou a zároveň vydatnou večeři, která vás zahřeje v chladných podzimních večerech. Inspirujte se tedy kuchyní z Apeninského poloostrova a vyzkoušejte netradiční polévku, kterou si určitě oblíbíte.

Polévky na prvním místě

Polévky jsou ideální volbou pro podzimní jídelníček z několika důvodů. Jak se teploty snižují, polévky mohou poskytnout například tolik potřebné teplo. Kromě toho je podzim časem, kdy se často zvyšuje výskyt nachlazení a chřipky, proti nimž mohou polévky, bohaté na vitaminy a minerály, pomoci posílit imunitní systém.

Jsou také obecně snadné na přípravu, což uvítá každý, kdo nemá moc času. Podstatný je i fakt, že podzim je dobou sklizně mnoha druhů zeleniny, jako jsou dýně, mrkev a celer, které jsou skvělými surovinami pro polévky.

Krémová konzistence vede

Mezi nejoblíbenější podzimní polévky u nás patří například česnečka nebo houbová. Mezi milovníky polévek se velké oblibě těší také ty krémové, například z dýně nebo brokolice. Jsou bohaté na vitaminy a minerály a jejich krémová konzistence dodává pocit sytosti. Klasikou podzimních polévek je také bramboračka a nelze zapomenout ani na tradiční českou zelnou polévku.

Italské chutě

I v Itálii jsou polévky velmi oblíbeným jídlem a každý region má své vlastní speciální recepty. Jednou z nejznámějších italských polévek je minestrone, hustá polévka plná čerstvé zeleniny a bylin, další populární polévkou je pasta e fagioli, lehké jídlo vyrobené z fazolí, těstovin, rajčat, cibule, celeru a mrkve nebo pappa al pomodoro z rajčat a chleba, ochucená bazalkou. I ribollita je typickým pokrmem s červenými fazolemi, zelím, mrkví a chlebem.

Polévka s lasagnemi a parmazánem

Variací na italskou kuchyni by se dala nazvat i polévka s lasagnemi. Ty jsou tradiční pochoutkou se sýrem, převážně směsí mozzarelly, parmazánu a ricotty, a masovou omáčkou z mletého hovězího.

Na její přípravu budete potřebovat: 500 g libového mletého hovězího masa, 1 lžíce oregana, 1 lžíce česneku, 1/2 lžičky soli a pepře, 1 cibuli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80 ml smetany, 3 stroužky česneku, 1 l kuřecího vývaru, 500 g rajčatové passaty (nebo rajčatového džusu, neochuceného), hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvého koriandru, 8 plátků lasagní a parmazán na posypání.

Jak na to?

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi osmažte cibuli dosklovita. Bude stačit 2-3 minuty. Přidejte rozmačkaný česnek a smažte dalších 30 sekund.
  2. Do pánve přidejte mleté maso a nechte ho zatáhnout, až získá našedivělou barvu.
  3. Do masa přimíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a opepřete. Přidejte rajčatovou passatu a zamíchejte.
  4. Zalijte kuřecím vývarem, přidejte passatu nebo džus a přisypejte rozdrobené lasagne.
  5. Vařte do doby, kdy bude maso hotové a lasagne měkké. Nakonec přidejte smetanu, bazalku a koriandr a promíchejte.
  6. Polévku servírujte posypanou nastrouhaným parmazánem.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu originální italské lasagne:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více