Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové škvarky jsou skvělou alternativou k těm vepřovým.
Zdroj: foodstyler / pixabay

Dýně jsou stále v kurzu, takže je nejvyšší čas si z nich připravit něco méně tradičního než je polévka, pomazánka či omáčka. Co takhle zkusit, jak chutnají dýňové škvarky? Rozhodně budete mile překvapeni a stanou se součástí vašeho jídelníčku.

Jídlo chudých

Škvarky jsou tradiční potravinou, která se vyrábí z vepřového sádla. Jsou velmi populární v mnoha zemích, včetně České republiky, Německa, Polska, Ukrajiny, Ruska a dalších. Jejich historie sahá až do středověku, kdy byly levným a dostupným zdrojem bílkovin.

Historicky byly škvarky důležitou součástí stravy pro lidi pracující ve fyzicky náročných podmínkách, jsou totiž bohaté na energii. Dnes jsou často spojovány s tradiční a domácí kuchyní. I přesto, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem tuku, stále si udržují svou oblibu díky své jedinečné chuti.

Využití v pečivu i omáčkách

Dýňové škvarky jsou univerzální ingrediencí, kterou můžete využít v mnoha různých receptech. Například polévkám a omáčkám dodávají výraznější chuť, jako posyp na salátech zase přidají křupavost a ořechovou chuť. Dýňové škvarky lze také použít jako náplň do různých druhů slaného pečiva. Sloužit mohou i jako příloha k masu a obohatit dokážou i klasické recepty z těstovin.

Doplněk do rolád

Můžete je také přimíchat do hotové rýže nebo jí s nimi posypat. Výborným doplňkem mohou být i do plněných zeleninových rolád z cukety nebo lilku. Rozmačkané dýňové škvarky mohou tvořit základ pro pomazánku či výborný dip, do kterého můžete namáčet zeleninové tyčinky nebo pečivo. Také dýňový hummus můžete obohatit právě o škvarky, které mu dodají zajímavou chuť a strukturu hodí se i do bramborové kaše.

Dýňové škvarky

Na přípravu křupavých škvarků z dýně budete potřebovat: 500 g dýně Hokkaido, 1 střední cibule, 3 lžíce sádla a sůl. 

  1. Rozřízněte dýni, neloupejte ji a vydlabejte semínka. Buď si je můžete usušit, nebo je vyhoďte.
  2. Dýni nakrájejte na menší kostky a na plechu s pečícím papírem ji pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 40 minut
  3. Mezitím v hrnci na sádle osmažte nakrájenou cibulku dorůžova. Přidejte vlažnou dýni, osolte a smažte společně, dokud cibulka nezhnědne a z dýně se nezačnou tvořit škvarky. Přebytečný tuk slívejte.
  4. Hotové škvarky můžete podávat ještě teplé třeba s čerstvým pečivem.

Náš tip: Z klasických škvarků si podle našeho videoreceptu snadno vytvoříte skvělou pomazánku. Z dýňových by to rozhodně šlo taky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více