Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurková voda je zdravá limonáda plná vitamínů a bez cukru. Hravě ji připravíte i doma
Zdroj: Pavel Medvěd, Toprecepty.cz

Připravit si doma lahodný nápoj není nic těžkého – například stačí nakrájet salátovou okurku do čisté vody. Okurková voda je nejen vynikajícím, ale i zdravým osvěžením, které si prostě zamilujete.

Okurka je vlastně taková zábavná voda...

Salátová okurka by měla být nepostradatelnou součástí každého seznamu na nákup potraviny. Svěží a lehká zelenina je plná vody - ve skutečnosti je okurka z 90 - 96 % tvořena právě vodou. Okurky jsou bohaté na minerální látky a obsahují vitamin C, který blahodárně působí na funkci cév, imunity, ale také na naši pokožku nebo nervový systém. Podrobněji o tom, proč jsou okurky královnami (nejen dietního) jídelníčku, si přečtěte tady:

1. Okurka dodá živiny

Ačkoli se to nezdá, i voda ochucená okurkou je plná živin – obsahuje zejména vitamíny A a C a mangan. Je tedy ideálním prostředkem podporujícím naše zdraví.

2. Posiluje srdce

Zdravé stravování je nejlepší prevencí nejrůznějších srdečních onemocnění. Začleňte do svého pitného režimu okurkovou vodu, která přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku, a Vaše srdce bude rázem lépe fungovat.

3. Vyživuje svaly

Okurka obsahuje mangan a křemík, které jsou základní výživou svalů. Takže ať už před sebou máte náročný trénink, nebo únavný pracovní den, vyzbrojte se okurkovou vodou, a vše snáze zvládnete.

4. Chrání před chronickým onemocněním

Výzkumy dokládají, že okurková voda je účinnou prevencí vzniku diabetes, Alzheimerovy choroby, onemocnění očí a dalších chronických chorob. Okurka navíc obsahuje množství antioxidantů, a tak bojuje proti předčasnému stárnutí.

5. Zlepšuje stav kostí

V současné době je osteoporóza jedním z nejčastějších onemocnění, které sužuje nejen starší osoby, ale i mladší ročníky a dokonce i děti. Zahajte prevenci včas, a to například pomocí okurkové vody, která napomáhá udržovat zdravé a silné kosti díky vysokému obsahu vitamínu K.

6. Bojuje proti vzniku rakoviny

Okurka má přímo zázračné složení – obsahuje vysoké množství důležitých vitamínů, minerálů a vlákninu. Navíc je bohatá na lignany a antioxidanty, které zabraňují rozvoji rakovinotvorných procesů v těle a celkově zlepšují funkci imunitního systému.

7. Detoxikuje tělo

Okurková voda je jedním z nejúčinnějších detoxikačních nápojů, které pomáhají tělu zbavit se nežádoucích toxinů. Ideální je dát si sklenici ochucené vody nalačno ihned po ránu. Stejně blahodárné účinky má i voda s citrónem.

8. Vyživuje pleť

Při popíjení okurkové vody můžete zapomenout na suchou, stresovanou a unavenou pleť. Okurka totiž dokonale zabraňuje dehydrataci a navíc obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín K, které Vaši pleť doslova rozzáří.

9. Podporuje hubnutí

Okurka je nejen chuťově vynikající, ale také nízkokalorická a bohatá na vlákninu. Navíc přirozeným způsobem potlačuje chuť k jídlu. Lepšího spojence při hubnutí byste proto jen těžko hledali.

Okurková voda

Tzv. infused water je v posledních letech velkým hitem nejen mezi fit šílenci a nadšenci do zdravého životního stylu. Je zábavnější a chutnější než voda obyčejná, ale neobsahuje zbytečný a nezdravý cukr jako limonády. Vyrobit ji neni nic složitého - do filtrované vody zkrátka přidáte ovoce a bylinky podle chuti. Výborná je třeba kombinace máty a jahod či variace citrusů. Skvěle to ovšem funguje právě s okurkami. Doma se dá ale lehce a bez přidaných sacharidů připravit právě i okurková limonáda nebo třeba okurková šťáva. Jak na to se dozvíte tady:

Komentáře

sikulka7

26. 7. 2021 22:04

Zkuste někdy nastrouhat okurku do pomerančového džusu, nejlépe do čerstvé šťávy z pomerančů. Kamarádka si recept přivezla z Maroka, Taky jsem se na to tvářila všelijak, ale hrdinně jsem ochutnala, abych neurazila.Ale světe div se, ono to bylo moc dobré a osvěžující ! Občas, když je horko ji dělávám a všem chutná.:-)

Eva

27. 3. 2016 10:48

Okurky jsou bezva věc, ale když je vymácháte ve vodě a nesníte, máte z nich jen zlomek živin a navíc zničíte vodu. Raději se osvěžím čistou vodou a okurek si dám k snídani na chleba :-))

PaCaOl PaCaOl

18. 3. 2016 21:16

Jak dlouho by se měla ta okurka máčet, a co jsou ty zelené lístky, máta, meduňka ? :-)

Ivana

15. 3. 2016 13:49

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více