Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na horách si nemusíte s jídlem dělat starosti, ale na pár drobností nezapomeňte.
Zdroj: Dezidor / wikimedia commons / CC BY 3.0 DEED, ArtPhoto_studio / freepik, koláž Toprecepty.cz

Jídlo a sport patří neodmyslitelně k sobě. Je ovšem velmi důležité dobře zvolit, jaký pokrm vybereme před tím, než se jdeme třeba proběhnout nebo cvičit do posilovny. Specifickým případem je lyžování. Na horách na nás totiž čeká spousta gastronomických lákadel, kterým bychom měli před radovánkami na svahu odolat.

Dobrý výběr je základ 

Je jasné, že pokud se vypravíme na hory, chceme si zdejší pobyt užít se vším všudy. Tedy včetně návštěvy stánků s rychlým občerstvením, při delším pobytu si rádi dopřejeme vše, co nám z gastronomického hlediska nabídne místo, kde jsme ubytováni. Měli bychom si ovšem uvědomit, že střídmost v konzumaci před lyžováním neznamená se nějak omezovat, jen správně zvolit, co si dáme dobrého.

Před lyžováním je totiž zásadní si dopřát vyvážené jídlo, které nás zasytí a poskytne potřebnou energii, přitom by však nemělo být příliš těžké, aby nám nedělalo problémy během fyzické aktivity. Odlišný jídelníček bychom také měli volit podle toho, ve které části dne se vypravíme na svah. A nebojte, určitě to neznamená, že bychom museli kolem langošů a klobás chodit velkým obloukem.

Snídejte podle délky lyžování

K snídani, kterou často dostanete v hotelu formou bufetu, volte jídlo podle toho, jak hodláte na lyžích „řádit“. Pokud se jim chcete věnovat pouze dopoledne a pak se vrátit na oběd, nebo jej hledat někde v okolí sjezdovky, vybírejte lehčí pokrmy. Nabízejí se cereálie, jogurt s müsli či granolou, nebo třeba ovesná kaše s ovocem a ořechy, která je bohatá na vlákninu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a dodává důležité vitaminy a zdravé tuky.

Neznamená to však, že si nemůžete dopřát trochu uzenin či dobrého sýra, jen pečivo k němu volte spíš celozrnné. Pokud toužíte po něčem sladkém, můžete si dát palačinky nebo lívance. Ideálně třeba s medem a velkou porcí čerstvého ovoce. Pamatujte, že je dobré jíst alespoň 30 minut až hodinu před fyzickou aktivitou, aby vaše tělo mělo čas jídlo strávit.

Nešiďte svačiny

Pokud budete na lyžích trávit celý den a nemáte v plánu obědvat, rozhodně zvolte vydatnější snídani a pro jistotu si s sebou vezměte i svačinu. Některé hotely nabízí možnost nákupu svačiny přímo při snídani, pokud jedete z domova „na otočku“ vyrobte si ji doma. Nebojte se klasického kuřecího řízku v chlebu s kyselou okurkou, nebo salátu s kuřetem či tuňákem.

Pokud se vám nechce si po ránu vyrábět svačinu, v nabídce rychlých občerstvení najdete určitě třeba sendviče nebo bagety s kuřetem a zeleninou, energetické tyčinky či vydatné polévky. Na hory se skvěle hodí například gulášová, která tělu dodá potřebnou energii. Navíc si ji můžete dopřát nejen na horách u nás, ale třeba i v Rakousku či Německu.

Oběd chce svůj prostor

Oběd nešiďte, obzvlášť, pokud se po něm chcete vrátit zpět na lyže či snowboard. Volte tedy klidně tučnější pokrmy, nemusíte se bát ani masa, ale vhodné jsou i těstoviny. U stánku bez obav vyzkoušejte, jakou mají klobásu nebo jak chutná zdejší langoš. Vyhýbejte se však raději smetanovým omáčkám a knedlíkům, které mohou způsobit pocit plnosti, který na sjezdovce neuvítáme. Platí také to, že po jídle je třeba nechat tělo chvíli „odpočinout“ a nespěchat zpátky na lyže, jak nejrychleji to jde. Po obědě si tak v klidu vychutnejte čaj nebo kávu a po půlhodince se vraťte zpátky ke sportování.

Doplňovací večeře

U večeře myslete na to, že po intenzivním fyzickém výkonu je klíčové nahradit ztracené živiny a podpořit obnovu svalů. Je tedy vhodné zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou libové maso, ryby, vejce, luštěniny, ořechy a mléčné produkty. Důležité je si dát jídlo s vysokým obsahem sacharidů, které obnoví energetické rezervy. Sáhněte tedy například po ovoci, obilovinách, celozrnném pečivu či těstovinách.

Pijte dost, ale nealko

Nezapomeňte, že při lyžování je zásadní udržovat pitný režim, proto se ujistěte, že máte dostatek vody nebo nápojů, které vás hydratují. Vyhněte se nadměrnému pití alkoholu, který může způsobit nejen dehydrataci, ale také může ovlivnit vaše chování a stabilitu na sjezdovce. Proto si třeba pivo dejte radši až k večeři nebo před spaním.

Náš tip: Na hory se skvěle hodí dobrá gulášová polévka, podle našeho videoreceptu si takovou můžete připravit i doma:

Zdroje informací:

dropin-snow.com - What to eat before skiing?: All you need know

skimag.com - 5 Nutrition Tips for Skiers

childrenscolorado.org - How to Pack a Healthy Lunch for a Day of Skiing or Snowboarding

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více