Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolice do lednice: Otestovali jsme tip, který funguje. Takhle vydrží brokolice čerstvá déle než týden
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Koupíte občas brokolici za dobrou cenu, ale nestihnete ji spotřebovat hned? Žádný stres. Vyzkoušeli jsme "na vlastní brokolici", že na vás klidně týden počká v dobré formě. Jen musíte dodržet správné podmínky.

Top recepty z brokolice

Křupavá zelenina je plná zdraví prospěšných látek. Brokolice obsahuje až 90 % vody, hodně vlákniny, vitaminy C a K, železo a magnézium. Ale nejde jen o zdravotní prospěšnost. Pokud víte, jak brokolici připravit, je i neskutečně dobrá. 

Mezi nejoblíbenější jídla z této zeleniny patří brokolicová polévka, zapečená brokolice, smažená v těstíčku nebo v trojobalu, nebo brokolicové placičky

Jenže, tahle oblíbená zelenina v poslední době zdražila. Takže pokud na ni narazíte v akci, je lépe si ji koupit do zásoby. Mražená už ale není tak dobrá, proto se možná bude hodit tip, jak brokolici udržet co nejdéle čerstvou. Vyzkoušeli jsme to za vás! 

Jak neskladovat brokolici 

Všichni kupujeme brokolici v oddělení zeleniny, zabalenou do folie. Takže by se mohlo zdát, že stejné nebo podobné podmínky snese i doma. Tedy, že ji můžeme nechat až do doby spotřeby klidně na světle, buď v chladnější místnosti, nebo ve fólii v lednici. Ověřili jsme si, že takhle to nefunguje.

Brokolice i v chladné místnosti docela rychle žloutne, a to i když má stonek ponořený do vody. Zabalená do fólie v lednici zase rychle uhnívá nebo plesniví.

Existuje ale jeden rychlý snadný tip, jak zachovat zelenině čerstvost, a ten může vyzkoušet každý. Potřebujete jen trochu prostoru v lednici a hrníček nebo misku s vodou. 

Brokolice do lednice? Jen ve vodě!

Aby brokolice vydržela ve skvělém stavu dlouho, stačí, když ji doma po nákupu vybalíte z fólie, seříznete stonek a brokolici umístíte do hrníčku nebo misky s vodou (jako květinu). Takto ji postavte do lednice a růžičky odebírejte dle potřeby.

Fajnšmekři ještě třeba ob den mění vodu, ale není to nutné. Máme v redakci otestováno, že při tomto způsobu, tedy ve vodě, ve tmě, v chladu a bez fólie, vydrží brokolice nejméně 7 dní téměř nezměněna.

Při pohmatu zvenku jsou sice růžičky po týdnu trošku měkčí, ale to je všechno, jinak je zelenina stále krásně zelená a vhodná k veškerému použití.  

Když jsme zkoušeli brokolici dát jen do hrníčku s vodou a ponechat na světle, byť v chladné části místnosti bez topení a u balkonu, brokolice velmi rychle vadla a žloutla. Zato v lednici vydržela perfektní. Tak to třeba zkuste taky!

Zdroje informací: 
healthline.com: Broccoli 101: Nutrition Facts and Health Benefits 
facebook.com: Skromné vaření a pečení pro každého 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více