Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banánové lívance se staly jedním z témat nového dílu pořadu Buchty po Ránu. Tereza Bebarová a Josef Maršálek se v něm zaměřili na jednoduché recepty z malého počtu surovin, z nichž ovšem vznikly skvělé moučníky.


Snadno, rychle a za málo

Lívance jsou velmi populární nejen u dětí, ale i u dospělých. Dají se totiž vytvořit v mnoha verzích a hlavně velmi snadno a rychle. Josef Maršálek tentokrát ukázal, jak na banánovou variantu, na níž budete potřebovat pouze čtyři suroviny. „Příprava je tak jednoduchá, že nám stačí jen barový či ponorný mixér, do kterého dáme všechny ingredience kromě javorového sirupu,“ popsal populární cukrář.

Druh mouky je důležitý

Důležitý je ovšem výběr mouky, kterou použijete. Maršálek zvolil celozrnnou, která je podle něj, společně s ovesnými vločkami, na přípravu lívanců ideální. „Místo celozrnné mouky se dá použít i špaldová, pohanková nebo žitná. Kam daleko ti dosáhne fantazie, tam můžeš jít,“ vysvětlil Josef své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové.

Při otázce, jak dlouho je možné mouku skladovat, zabrousil Maršálek do minulosti. „Babičky mlely vždy jen na podzim, uchovávaly mouku na půdě v nějaké skříni nebo truhle. Proto ji musely prosévat. My máme mouku čerstvou, proto ji můžeme používat rovnou. Když ji skladujete na suchém místě, tak se jí nemůže nic stát. Vydrží klidně tři až pět měsíců,“ sdělil oblíbený cukrář.

Banány nechte dozrát

Podstatným detailem je i zralost použitých banánů. Podle Maršálka je lepší používat ty více zralé. Pokud chcete použít jiný druh ovoce, je možné sáhnout třeba po moučnějším typu jablek. Ke smažení Josef nedoporučuje kokosový olej. „Lepší je olivový, řepkový či slunečnicový nebo přepuštěné máslo,“ říká porotce soutěže Peče celá země.

Banánové lívance

Na přípravu skvělých lívanců podle Josefa Maršálka budete potřebovat: 50 g celozrnné mouky, 4 vejce velikosti M, 2 velké přezrálé banány a 100 g javorového sirupu.

Jak na to?

  1. Do mixéru dejte nejprve celá vejce, následují banány, rozdělené na menší kousky.
  2. Přidejte mouku a vše rozmixujte. Hmota se musí podobat řidšímu těstu na palačinky.
  3. Smažte na pánvi, z každé strany minutu až minutu a půl. Hlídejte, aby nechyběl tuk.
  4. Servírujte polité javorovým sirupem.

Rady slavného cukráře:

  • Čím jsou banány přezrálejší, tím jsou sladší, je tam více škrobu, jsou aromatičtější a lívance z nich se budou lépe propékat a budou křupavější.
  • Hmota na lívance může být připravená dopředu, dá se skladovat v lednici pod fólií. Čím ji budete mít v lednici déle, to znamená 1-2 hodiny, tím nadýchanější budou lívance.
  • Pokud máte pánev, která se dá vložit do trouby, můžete lívance upéct v ní. Nalijete hmotu do pánve a při 200 °C upečete.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Lívance

Ukázat 8 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série startuje 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Skvělé lívance si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si