Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek vytvořil nepečený dort, který potěší každé dítě.
Zdroj: Se svolením České televize, koláž Toprecepty

Tématem nových Buchet po ránu se staly nejoblíbenější dětské sladkosti, tedy dorty. Josef Maršálek s Terezou Bebarovou tentokrát připravili hned tři cukrářské skvosty, s nimiž u dětí stoprocentně uspějete. Obzvlášť nepečený dort z piškotů bude třeba oslavu dětských narozenin jako dělaný.

Dorty k oslavě patří

Co by to bylo za párty třeba k narozeninám, na níž by chyběl nějaký lahodný dort. Můžete zvolit kupovaný, ale vaše ratolesti rozhodně ocení spíš ten domácí. Když do něj navíc přidáte jejich oblíbené pochutiny, máte vyhráno. To si uvědomují i moderátoři pořadu Buchty po ránu Tereza Bebarová a Josef Maršálek. Proto nejnovější díl věnovali právě dortům.

Vybrali si ořechový dort tety Viktorky, skládaný dort za studena z dětských piškotů, a Charlottu s ovocnou pěnou. Rodiče určitě potěší především ten druhý jmenovaný, protože se téměř vyhnou pečení.

Jak upozornil populární cukrář, při přípravě je velmi důležité, abyste měli všechno bez nečistot. „Mísa čistá, ruce čisté a pozor, aby vám tam nenapadaly žloutky,“ upozornil Josef Maršálek a zároveň přidal několik skvělých tipů.

Po vyšlehání bílků například porotce show Peče celá země doporučuje pokračovat opatrně ruční metlou, abychom nepřišli o objem, který jsme pracně získali. Při míchání je důležité dát pozor na to, aby se nám neudělaly žmolky. Tereza Bebarová upozornila na to, že každá rodina má tento dort jiný, protože do něj přidává odlišné suroviny. „Je to do jisté míry takové české specifikum,“ potvrdil Maršálek.

Skládaný dort za studena z dětských piškotů

Na výrobu této lahůdky budete potřebovat: Na piškoty: 160 g hladké špaldové mouky, 30 g kukuřičného škrobu, 150 g cukru krupice a 4 vejce velikosti M. Na krém: 250 g jogurtu, 500 g plnotučného tvarohu v kelímku, 250 g zakysané smetany, 125 g cukru krupice, 2 velké plechovky meruňkového kompotu, 1 vanilkový lusk a 20 g citronové šťávy.

Jak na to?

  1. Do velké mísy dáme bílky, žloutky necháme v menší misce.
  2. Bílky začneme šlehat ručním mixérem, jakmile hmota trochu zpění, přidáme postupně cukr.
  3. Do mísy přidáme žloutky a opatrně zamícháme. Přidáme mouku a škrob a opět opatrně zamícháme. Hmotu dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
  4. Na plech s pečicím papírem z centimetrové výšky tvarujeme malé piškoty o průměru zhruba 3-4 cm. Plech vložíme do trouby, předehřáté na 170 ° C, na 12-15 minut.
  5. Mezitím si do mísy dáme tvaroh, zakysanou smetanu a jogurt, přidáme cukr, citronovou šťávu a špičkou nože z vanilkového lusku odstraněná semínka. Metlou vše důkladně promícháme.
  6. Formu na dort vyložíme pečícím papírem, na který klademe piškoty namočené ve šťávě z mandarinek, aby zakrývaly celé dno formy.
  7. Na piškoty nalijeme tvarohovo-jogurtovou směs a rozetřeme ji po všech piškotech. Nyní přidáme nahoru půlené meruňky. Přidáme piškoty, směs a meruňky, dokud máme ve formě místo. Poslední vrstva ovšem musí být krém.
  8. Hotový dort dáme na noc do lednice, aby správně ztuhnul.
  9. Ztuhlý dort vyřízneme z formy, na kraj vytvoříme pusinky ze šlehačky a dekorujeme meruňkami.

Rady slavného cukráře:

  • Žloutky do bílkové hmoty vmíchávejte opatrně, aby hmota moc nezřídla.
  • Při tvorbě piškotů si nelámejte hlavu s jejich tvarem, protože stejně skončí uprostřed dortu a nikdo je neocení.
  • Piškoty pečte dozlatova, křehka a křupava, aby později nasály hodně tekutiny.
  • Dort dělejte den předem a přes noc nechte v lednici, krásně změkne.
  • Půlky meruněk roztáhněte do šířky, aby zvětšily svou plochu. Později to oceníte na řezu.
  • Připravte se na to, že v lednici během tuhnutí a nasávání tekutin dort může klesnout třeba o centimetr

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Skládaný dort za studena z dětských piškotů

Ukázat 13 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Z piškotového těsta si můžete podle našeho videoreceptu vytvořit i perfektní roládu

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více