Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať už patříte mezi fanoušky fotbalu nebo ne, jedno je jisté. Ze zábavy téměř výhradně pro chlapy se pomalu, ale jistě stává relax pro celou rodinu. Tedy minimálně na pražské Slavii, kam jsme vyrazili zmapovat zónu s občerstvením.

Slavia na donutu

Je čtvrtek, krátce po páté hodině odpoledne a prostor před stadionem v Edenu se začíná plnit fanoušky. Fotbalisté Slavie dnes hrají zápas osmifinále Evropské ligy proti italskému klubu AC Milán, na který dorazí i fanoušci soupeře.

Ve fanzóně před stadionem, která se otevřela už v 15:45, se tak dnes stylově podává nefalšovaná italská pizza Margherita. Tohle už je zaběhlá praxe. Na zápasy evropské ligy bývá v nabídce i jídlo typické pro zemi soupeře.

Když zde třeba hrál moldavský Sheriff Tiraspol, podával se vynikající boršč. Při zápase s AS Řím poprvé přibyl (a už zůstal) stánek vyhlášeného pražského podniku Le Pizze di Frankie, a před zápasem se švýcarským Servette Ženeva se „tavil“ sýr raclette.

Fanzóna Slavie je, co se týká jídla, poměrně unikátní. Takovou nabídku občerstvení jako je tady u jiných stadionů v Česku nenajdete. Zóna se stánky a food trucky zde vznikla na jaře 2023. Do té doby ojediněle postavené dva tři stánky se rozrostly na zhruba deset podniků, které jsou navíc přístupné před každým zápasem úplně všem, nejen návštěvníkům utkání.

Slávistická jedenáctka

Místním specifikem taky je, že mnozí majitelé stánků jsou fanoušci Slavie a tak běžně obsluhují stylově v červenobílém dresu (jak můžete vidět v naší galerii). V barvách klubu bývá i občerstvení, třeba donuty. A v duchu Slavie jsou pojmenovány i některé jídla či nápoje. Ochutnat tak můžete třeba SKS Burger (220 Kč) a zapít jej choreo ležákem (60 Kč) nebo Slávistickou jedenáctkou (60 Kč).

Čím ještě se dá před zápasem posilnit? Jak už jsme zmiňovali, zavedeným podnikem je Le Pizze di Frankie, u oblíbeného pivovaru Bašta se někdy opéká sele, burgery nabízejí Fat Fuck a v nabídce jsou také curry wursty, poctivé kynuté langoše (140 Kč) nebo vymazlená sekaná v opečené housce, doplněná sýrem, okurkami a hořčicí (140 Kč). Právě sekanou jsme na místě ochutnali, díky opečené housce a sýru chutnala skvěle, stejně jako čokoládou plněný donut v klubových barvách.

Pro kávomily je tady taky slušná nabídka. Stánek s výběrovou kávou nabízí mimo jiné i chai latté, svařák a punč (ceny v galerii). Půl litru malinovky pořídíte za 50 Kč, čaj vás vyjde na 45 Kč. Kdo miluje hranolky, neměl by minout food truck s Black Fries a ochutnat jejich domácí hranolky smažené na vepřovém sádle z Moravy.

Food zóna je tak populární, že se otevírá už tři hodiny před zápasem a Slavia ji navíc velmi prakticky propojila se stadionem, takže se veškeré zde zakoupené jídlo může brát dovnitř ke sledování fotbalu.

Fotbalová dovolená

Stánky jsou otevřené během celého zápasu, ale zhruba ve 30. minutě utkání se kolem nich zvenku udělá ohrada a od té chvíle je občerstvení dostupné jen návštěvníkům utkání, kteří mohou volně procházet mezi stadionem a food zónou. Ve stejné chvíli se souběžně vypnou i turnikety, aby procházení ven a dovnitř probíhalo plynule.  

Dřívější návaly u občerstvení jsou tak minulostí. V době naší návštěvy se větší fronty tvořily jen před burgrárnou. Ostatně, burgery patří ve food zóně mezi nejoblíbenější, uvnitř stadionu pak vede klobása v bagetě (115 Kč), kterou si můžete sami dochutit. Vedle je volně k nabírání kečup, hořčice, cibulka, křen, zelí i papričky.

Dle návštěvníků dnešního zápasu se stánky mění a různé novinky přicházejí nejen v nabídce jídla, ale i v praktičnosti. Nedávno přibyly například police na odkládání jídla v koridorech.

My jsme dovnitř stadionu nešli, ale i před ním náhodný kolemjdoucí získá pocit, že se blíží koncert nebo nějaký malý festival. Všude hraje hudba, sem tam probíhá nějaká soutěž a do toho se čepuje pivo a smaží hambáče. Zkrátka taková krátká dovolená. Včetně trochu vyšších cen. Ale kdo by šetřil, když je na "dovče". 

Něco navíc: Jak to ve fanzóně dnes vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více