Halušky se zelím a slaninou

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Doba přípravy: 1 hod 5 a více Pro začátečníky 6 názorů

Suroviny

10 brambor
30 dkg slaniny
2 sklenice bílého kysaného zelí
hladká mouka
2 vejce
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny brambory oloupeme a na struhadle s bodci je nastrouháme. Když je máme nastrouhané, přes cedník z nich vymačkáme vodu.

  2. Pak do brambor přidáme vajíčka a hladkou mouku dle hustoty těsta, aby nebylo moc husté a ani moc řídké.

  3. Poté dáme do většího hrnce vodu, osolíme a dáme vařit. Když se nám voda vaří, přes haluškovač děláme halušky. Vaříme, občas promícháme, aby se neslepily.

  4. Když jsou halušky hotové, přecedíme je a necháme okapat.

  5. Slaninu nakrájenou na kostičky na pánvičce rozškvaříme.

  6. Ze zelí slijeme vodu, popřípadě prekrájíme, dáme do hrnce a dusíme pod pokličkou cca 10-20 minut. Občas dolijeme vodu, asi 5 - 10 ml.

  7. Když je zelí hotové, přidáme ho k haluškám i se slaninou. Promícháme, popřípadě ještě dosolíme a opepříme.

Poznámka

Porcí je dost ale pokud milujete halušky stejně jako my, tak to moc porcí ani nebude.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Halušky se zelím a slaninou

  • midave midave

    Do halušek vejce nepatří , ani se nastrohané brambory se nezbavují vody, ale zahustí se moukou.
    Do pravých halušek patří kysanané zelí samozřejme, že syrové.
    Používá halušrář a okamžitě zamíchám, nikdy se mně nezlepili, ani nerozvařili.
    Halušky nepřeplachují studenou vodou, ale po scezení dám do misy a okamžitě přidám zelí a teplý omastek.
    Halušky snesou více omastku, já to dělám co lžíce to škvarka.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    franto: :-D:-D Samozrejme, veď je jedno, s čím sú tie halušky.

    Odpovědět

  • franto franto(neregistrovaný)

    Do zemiakoveho cesta /surovych zemiakov/sa vajce nedava aj ked sa robia bryndzove halusky.

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    <3
    Těsto jsem se naučila dělat tak, že v míse smíchám polohrubou mouku se solí, vodou zadělám hustší těstíčko a přidám pár najemno nastrouhaných brambor a pepř. Takto se mi nikdy nerozvařily, vždy byly krásně pevné, nerozblemcané a s bramborovou chutí:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Múku dávam polohrubú alebo hrubú, nevymačkávam zemiaky, naraz hádžem do vriacej vody malé množstvo halušiek, okamžite po vyplávaní vyberám. Dlhší pobyt vo vode ich konzistencii neprospieva.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Hm, halušky milujem, aj s kapustou, ale takto nie. :-K Z nastrúhaných zemiakov žiadnu vodu nevymačkávať. Žiadne vajcia do cesta, zemiaky obsahujú škrob (lenže keď časť z neho vylejete, že...). A kapusta poctivá, hlávková, alebo druhá alternatíva - kyslá. Lenže zo suda, prípadne dostať v obchode balenú kyslú kapustu, ale nie sterilizovanú.
    Varenie halušiek...ak robím halušky cez haluškovač, ako uvádzate, tak sú malé, a preto sú hotové vtedy, keď vyplávu navrch. Halušky sádzané z lopára treba trošinka povariť.
    Ospravedlňujem sa za takýto komentár, ale pri tomto recepte som pochopila, prečo mi niekoľko Čechov povedalo, že jedli halušky a viac nie, že im nechutia. :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: halušky se zelím halušky se slaninou jak se vaří halušky halusky sterilizovane zeli a halušky halusky se zelim recept halusky se zelim a spekem top recepty halušky recept na halušky se zelím jak se vaří halušky recept halušky top recepty recept halušky se zelím s čím halušky prave halušky se zelím priprava zeli na halušky halušky sterilizovane zeli halušky se zelím 4 brambory halušky ze se slaninou recept halušky recept se se slaninou halusky ze zelim a s anglickou slaninou