Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat bylinky za oknem? Semínka bazalky potřebují vlhčit rozprašovačem, u petrželky je lepší koupit sazeničku
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Máte rádi čerstvé bylinky, a nechcete ty z obchodu? Vypěstujte si svoje vlastní bylinky na parapetu. Není to vůbec složité. Poradíme, které tak můžete pěstovat, a co dělat, aby dlouho vydržely.

Čerstvé bylinky na parapetu

Čerstvé bylinky obohatí a promění chuť jídla. A co si budeme vyprávět, s čerstvými bylinkami jídlo také mnohem lépe vypadá. Pokud rádi vaříme, je skvělé pěstovat bylinky doma. Když máme v kuchyni na parapetu bylinky potřebné k vaření, máme tak i hezkou dekoraci. Ideální je, když okno míří na jih nebo na západ, to se rostlinkám dobře daří.

A jaké bylinky jsou snadné na domácí pěstování? Hodí se bazalka, tymián, majoránka, pažitka, dále třeba šalvěj, máta, meduňka nebo oregano. Pokud si koupíme v zahradnictví sazeničku petrželky, další pěstování už bude snazší. V truhlících si bylinky předpěstujeme a pak je můžeme pěstovat třeba i v ozdobných květináčích. Začít můžeme už teď.

Pěstování bazalky na parapetu

Bazalka patří k velmi často využívaným bylinkám a skvěle se hodí hlavně do rajčatových jídel. Doma si bazalku snadno vypěstujeme ze semínka. Stejně jako u dalších bylinek stačí truhlík nebo prostornější květináč, dále substrát na bylinky a  příslušná semínka.

Bazalku vyséváme jen mírně pod povrch. Zaléváme tak, aby hlína nevyschla. Jen ze začátku si pro lepší zakořenění vezmeme na pomoc rozprašovač. Asi za 14 dnů bazalka začne klíčit. Objeví se drobné sazeničky, které za dalších 14 dnů rozsadíme do většího květináčku. Rostlina dobře roste a pomáhá jí zastřihávání nad druhým lístkem. Pak se hezky větví.

Pěstování tymiánu v kuchyni

Také tymián se velmi dobře uplatní v kuchyni. Velmi aromatická bylinka dobře doplňuje maso. Ideální je čerstvá. Tymiánu vyhovuje snadno propustná půda, nesnáší přemokření. Drobná semínka tymiánu vyséváme řídce do výsevního substrátu tak, že je zatlačíme do zeminy (nezasypáváme) a opět spíše rosíme. Zakryjeme třeba prodyšnou textilií nebo sklíčkem, které pravidelně sundáváme. Rostlina vyklíčí za 5-10 dnů. Jakmile tymián vytvoří druhou sadu lístků, rostlinu rozsadíme. 

Pěstování majoránky v květináči

Majoránka  je výborná v polévkách, nejen v bramboračce. Majoránku předpěstováváme v substrátu pro zeleninu v malinkatém pařeňišťátku, podobně jako v případě tymiánu. Obdobně se pěstuje a později košatí. Jakmile majoránka povyroste, je třeba vzít nůžky a trochu větvičky prostříhat. Znovu bohatě obrazí.

Pěstování pažitky na parapetu

Pažitka patří mezi hojně využívaná koření. Tato bylinka se hodí na ochucení polévek, různých salátů a pomazánek. Je poměrně dekorativní a snadno se pěstuje. Dvouletá rostlina (vždy několik semínek na jednom místě) klíčí při teplotě 15–20 °C zhruba dva týdny. První rok po výsevu má jemné stonky, dalším rokem zesílí. Pokud chceme snadnější pěstování, můžeme si domů přinést odkopek (odkopek je sazenička získaná odělením, odkopnutím). Pažitka má ráda písčitou půdu.

Pěstování meduňky a máty na parapetu

Tyto dvě bylinky se využívají na přípravu čajů a dalších nápojů, nebo jako zdoba dezertů. Nejsnadněji opět můžeme pěstovat rostlinu pomocí odkopků. Rostlinky mají rády vlhkou, ale ne přemokřelou půdu.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Pěstování petrželky doma

Jak už jsme zmínili, ideální je pořídit si sazeničku petrželky v zahradnictví, protože její klíčení není snadné a semínka se velmi těžko ujímají. Když ji získáme tímto způsobem, dodáme jí hlavně dostatek zálivky a třeba je také zmínit, že rostlině vyhovuje spíše polostín. Opět zastřiháváme, aby petrželka více rostla. Budeme jí tak mít dostatek pro ozdobu pomazánek, salátů, ale i do polévek.  

Náš tip: Z vypěstovaných bylinek si můžete připravit třeba bylinkové brambory s krkovičkou z jednoho pekáčku podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více