Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Besipky kdysi stály jen 70 haléřů. Balení sladkých kroužků s ovocnou příchutí bylo vyrobeno speciálně pro řidiče
Zdroj: se souhlasem MotorbikeSale

Pamatujete si Besipky neboli Besip? Válečky s kulatými bonbóny v pomerančové a citronové příchuti se vyráběly donedávna, v současnosti je ale seženete jen zřídka. Šlo sice o běžné lipo, ovšem ve tvaru kroužku, což je dělalo pro děti mnohem atraktivnějšími. 

Bonbóny pro motoristy

Pro děti přitom Besipky zprvu zřejmě vůbec nebyly určené. Jak dokládají obaly ze sedmdesátých let, původně šlo o bonbóny pro řidiče, k čemuž odkazoval už jejich tvar. Barevné lipo bonbónky vypadaly jako pneumatiky od auta nebo od motorky. Kruhovitý tvar však děti bavil – navlékaly je na prst místo prstýnků, velkou zábavou bylo jimi prostrkovat jazyk a nebo se z nich dělal náhrdelník. 

Dodaly energii na cestách

Ostatně k motorismu odkazoval už jejich název – BESIP, což je označení oddělení Ministerstva dopravy, které právě výrobu bonbónů iniciovalo. Bezpečnost silničního provozu ovlivňovaly hlavně tím, že poskytovaly osvěžení pro případ, kdyby řidič začal usínat za volantem.  Byly obohacené o vitamin C, navíc obsahovaly hroznový cukr, jenž měl dodat řidiči rychle energii, a praktické bylo rovněž balení do ruličky.

V každém případě se Besipky staly oblíbenými bonbóny na cesty bez ohledu na to, zda se jelo autem, vlakem nebo se jen šlo na výlet pěšky. Dalo by se říct, že takovým jejich pokračovatelem je i hroznový cukr v roličkách, který se prodává v lékárnách i v některých obchodech. 

Lipo ve tvaru kroužků

Přestože měly úplně jiný tvar, šlo vlastně o stejný typ bonbónů, jako bylo oblíbené lipo, tedy ovocný komprimát.  Dětmi zbožňované bonbóny se vyrábějí z cukru nebo hroznového cukru, z něhož se pod tlakem lisují tablety různých tvarů a příchutí. V případě bonbónů Besip šlo tedy o kroužky oranžové a žluté barvy

Besipky se stejně jako klasické lipo v podobě kvádříků vyráběly od počátků v závodě Lipo v Liberci, přičemž historie výroby cukrovinek tu sahá více než 100 let do minulosti. Vše tady začalo dokonce již roku 1902, kdy Julius Pollak v Janově Dole započal s výrobou kypřících prášků do pečiva a jiných aromatických přísad. O pár let později začal spolupracovat s obchodníkem Eduardem Haasem a rozšířil své portfolio o šuměnky a lisované cukry. Později se pustil i do výroby tzv. komprimátů pod novou, dodnes mezinárodně známou, značkou PEZ. 

Verze bonbónů Besip stále existuje

Po znárodnění v roce 1948 se k firmě připojily další menší závody a provozovny, což vedlo ke vzniku národního podniku Poživatina se sídlem v Liberci. Právě z prvních dvou písmen názvu LIberecké POživatiny, jenž se v 60. letech součástí oborového podniku Čokoládovny, o.p. Praha, pak vzniklo dodnes používané označení bonbónů Lipo.

Po revoluci sice podnik přešel pod Nestlé, samotnou libereckou továrnu ale později převzala společnost Mocca, která tu komprimáty různých barev a tvarů vyrábí dodnes. Kromě klasických cihliček mají v nabídce i roličky s kulatými bonbóny… jen se jim už neříká Besip, jako kdysi. 

Náš tip: Máte-li rádi citronové sladkosti, můžete si upéct třeba tento slavný retro zákusek babeta podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Mocca.cz: Naše historie
Besip.cz: Půlstoletí BESIPu

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více