Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cítíte se dlouhodobě ve stresu? Začněte sledovat, co jíte! Tak, jako některé potraviny pomáhají v boji proti stresu, jiné pocit napětí prohlubují. Podívejte se, čemu byste se měli vyhnout, pokud je vaším cílem klidná mysl.

Nejlepší sport je kafe a dort?

"Nejlepší sport je kafe a dort," tak zní jedno ze slavných mouder Haliny Pawlowské. A skutečně – většina z nás má zafixování, že když je věcí tak nějak příliš, je nejlepší na chvíli vypnout, uvařit si kafíčko a k tomu si zakousnout něco dobrého, ideálně sladkého. Jenže právě káva, sladkosti, ale také třeba čaj nebo bílé pečivo obsahují věci, které v konečném důsledku hladinu stresu v našem organismu pouze zvyšují. Krátkodobá úleva vám tak ve výsledku vlastně vůbec nepomůže. Jakých potravin se tedy vyvarovat?

1. Bílý chléb a pečivo

Bílý chléb a pečivo obsahují bílou mouku, cukr, sodík a mnoho dalších přísad, které škodí našemu fyzickému i psychickému zdraví. Potraviny, které obsahují bílou mouku, jsou velkou zátěží pro střeva, což organismus vyhodnocuje jako stres. Vyzkoušejte proto namísto bílé mouky mouku mandlovou nebo kokosovou a uvidíte, že vám bude lépe.

2. Sladkosti

Zmrzlina, čokoláda, koblihy a další sladkosti uspokojují naše chutě a zlepšují náladu, ale vždy jen na velmi krátkou dobu. Tyto potraviny – stejně jako stres – zvyšují hladinu kortizolu v krvi, což může z dlouhodobého hlediska vést ke vzniku řady vážných chorob, včetně onemocnění srdce, mrtvice a rakoviny. Pokud tedy máte velkou chuť na sladké, dejte si raději hrst ořechů nebo kostičku kvalitní hořké čokolády.

3. Čaj, káva, kakao a energetické nápoje

Tyto nápoje byste měli co nejvíce omezit, a to nejen ve stresovém období. Sice nám rychle dodají energii a zlepší náladu, jsou však bohaté na kofein, theobromin a další neuro-stimulátory, které zvyšují napětí. Mnohem lepší volbou je teplá citronová voda nebo lehký bylinný čaj, které pomáhají uklidnit a hydratovat tělo.

4. Pikantní jídla

Stres negativně ovlivňuje metabolismus. Výsledkem je pomalé a problematické trávení. Pokud si v této situaci dáte něco pikantního, trávící systém ještě více zatížíte. Stejnou neplechu nadělají i tučná a masitá jídla a alkohol. Hladinu stresu naopak snížíte konzumací ovoce a lehkých zeleninových jídel. Pro inspiraci si prohlédněte několik receptů na zdravé mlsání, které jsme pro vás vybrali:

Ke zdravé stravě připojte také vhodné cvičení – ideální je jóga, meditace a dýchací techniky – a žádný stres vás už nezaskočí.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více