Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pravý gurmánský burger? Stačí vám trhané maso a správná omáčka
Zdroj: Spak

Přestože jsou hamburgery typickým pokrmem americké kuchyně, dnes je najdeme v různých variantách po celém světě. Vynikající burger si ale můžete vykouzlit i snadno sami doma. Klasickou variantu masové placky nahraďte šťavnatým trhaným masem. A bonus navíc? Příprava vás vyjde daleko levněji než burger z restaurace.

Přichystat si poctivý domácí burger není vůbec složité. Základem je kvalitní maso, které můžete koupit u lokálního řezníka. Nejideálnější je pro tuto variantu hovězí. Použít můžete například krk, kližky nebo zadní. Trhané maso je samo o sobě malý zázrak. Necháte ho několik hodin dusit nebo péct a na rodinný oběd, večeři nebo párty s přáteli můžete servírovat ty nejlepší burgery široko daleko.

 

Čím se příprava trhaného masa od placek liší? Hlavně prací s kořením a bylinkami. Zatímco u klasického burgeru se doporučuje pracovat pouze s pepřem a solí, trhané maso dovoluje hrát si s divokými kořenícími kombinacemi.

Chuť burgeru krásně podtrhne také výběr vhodné omáčky. „Mezi nepostradatelnou součást burgerů patří kvalitní kečup. Při výběru věnujte pozornost složení a kvalitě ingrediencí. Na chuti kečupu je vždy znát vyšší podíl rajčat. Ideální je, pokud použitá rajčata zrála před zpracováním na slunci. U omáček hledejte ty s tradičními recepturami v praktickém dávkovacím balení,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Slyšeli jste někdy americké heslo „low and slow“? Tak se označuje příprava masa, kdy se peče pomalu při 120 stupních. Trhané maso dáte do trouby a už se o něj nemusíte starat. Výsledek ale bude ještě delikátnější, když pod maso během pečení čas od času přilijete trochu vývaru.

 

Podívejte se na několik osvědčených tipů od šéfkuchařů:

  • Pokud máte maso s kůží, naříznět ho na mřížku. Nejen, že se lépe propeče, ale při marinování chuť prostoupí celým masem. V takovém případě maso nakládejte přes noc.
  • Trhané maso lze bezpečně skladovat v lednici týden. Zalití výpekem maso zvláční a bude tak při ohřívání na pánvi lepší. Do mrazáku ho ale nedávejte, tam nepatří.
  • Na dietnější variantu vezměte krůtí maso. Připravuje se úplně stejně, ale kvůli jemnosti masa se musí více kontrolovat a případně i podlévat vodou.

 

RECEPT: BURGER Z TRHANÉHO MASA

Doba přípravy: 40 minut
Doba dušení: 3 hodiny

Na 4 porce budete potřebovat:

500 g hovězího masa (krk, kližky, zadní)
1 cibuli
1 stroužek česneku
Sůl, pepř
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíci worcestrové omáčky
½ lžičky drceného římského kmínu
1 lžíce barbecue omáčky
1 lžičku Shichimi Togarashi koření
1 lžičku sušeného tymiánu
Olej

Na dohotovení:

Listový salát
4 plátky čedaru
4 burgerové bulky
Burger omáčka Spak
Master ketchup Spak

 

 

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V hrnci zahřejte trochu oleje. Opečte na něm maso ze všech stran. Přidejte cibuli, česnek, tymián, koření, sůl a pepř. Podlijte trochou vody a přiklopte. Na mírném ohni duste maso asi 3 hodiny. Podle potřeby dolejte vodu. Když je maso hotové, cože je ve chvíli, že se snadno oddělují vlákna pomocí vidličky, nechte vodu odpařit na minimum. Mezitím překrojte bulky a v řezu je opečte na suché pánvi dozlatova.

Hotové maso natrhejte vidličkou. Spodní díl bulky potřete kečupem. Přidejte trochu listového salátu a pak přidejte pořádnou vrstvu masa. Navrch dejte plátek čedaru, rukolu a poté Burger omáčku. Přiklopte a ihned podávejte.

Tip: Burger můžete připravit s kuřecím i krůtím masem. Směs můžete použít kromě burgerů i na náplň do tortill.

 

Burger omáčka Spak 320 ml

Extra hustá a krémová omáčka je dokonalým doplňkem nejen pro hamburgery. Lahodná chuť omáčky se perfektně hodí i ke smaženému kuřeti, grilovanému masu nebo pořádné porci hranolků. Její nenahraditelnou strukturu podkreslují kousky okurek a cibule, které jí dodávají tu správnou chuť. Suroviny jsou vybírány opravdu pečlivě, aby byl zajištěn maximální chuťový zážitek. Doporučená maloobchodní cena: 84,9 Kč. 

 

Spak Master Ketchup 900 g

Tajemství lahodného kečupu v praktickém rodinném 900g balení je založeno na vysoce kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě a zrají na přímém slunci. Navíc na výrobu 100 g tohoto kečupu jich je spotřebováno více než dvojnásobek. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. Doporučená maloobchodní cena: 119,9 Kč.