Pravá gulášová polévka: Maso je třeba nejprve prudce opéct a papriku přidat ve správný okamžik, aby nezhořkla
23. 9. 2024 Vaření
Pomalu přichází čas, kdy oceníme husté a syté polévky. Právě taková je gulášová polévka, kterou si můžeme dát jako vydatnou svačinu. S krajícem čerstvého chleba snadno poslouží i jako hlavní chod.
Pravá gulášová polévka
Sice je teď ještě počasí jako na houpačce, ale už se objevují dny, které velmi jasně připomínají chladný podzim. V takovém období je ideální si přizpůsobit náš jídelníček. Jednou z možností je gulášová polévka, která krásně zasytí a báječně prohřeje. Můžeme si ji dát jako vydatnou svačinu, ale s rohlíkem či chlebem snadno poslouží jako pořádné hlavní jídlo.
Při přípravě pravé gulášovky, jak se jí důvěrně říká, se vyplatí dodržovat následující kroky.
- Zapomenout nelze na jemně nakrájenou cibulku, zpěněnou na sádle nebo na oleji.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně dusit maso
Důležitým krokem pro přípravu gulášové polévky je dobře podušené maso. A na co si dát při chystání pozor?
- Maso nakrájíme a osolíme ho.
- Rozehřejeme tuk.
- Maso prudce opečeme na tuku. Získá tak nejen krásnou barvu, ale také lepší chuť. Nakonec by mělo mít opečené maso načervenalou barvu.
- Maso přidáme k cibulovému základ, okořeníme a zalijeme trochou vody/vývaru.
- Odvaříme připečené zbytky a dusíme pod pokličkou při mírném varu.
- Občas zkontrolujeme dušení a případně dolijeme horkou tekutinou.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit gulášovou polévku
Pro šest strávníků budete potřebovat: 300 g hovězí kližky, 5 středních brambor, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 rovnou lžíci sladké papriky, 1,5 l vývaru, mletý pepř, drcený kmín, bylinky do polévky, majoránku, 1-2 lžíce hladké mouky (na zahuštění), sůl a olej.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na malé kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte olej, na něm do zlatavé barvy osmažte cibulku. Přidejte maso a orestujte ho, aby se zatáhlo. Přidejte utřený česnek, zaprašte ho lžící mouky a promíchejte. Nakonec přidejte červenou papriku, promíchejte a ihned podlijte vývarem. Pokud není vývar slaný, přidejte sůl, a také pepř a kmín.
Když je maso téměř měkké, přidejte do polévky nakrájené brambory a dovařte je doměkka. Pokud je polévka v průběhu vaření řídká, za stálého míchání ji zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě a provařte alespoň 15 minut. Ke konci varu do polévky vsypte rozemnutou majoránku a bylinky.
Náš tip: Připravte si lahodnou gulášovou polévku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více