Radek Kašpárek vzpomíná, jak narazil s moravským zelím: S babiččiným receptem mě poslali do háje, říká
7. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Ke svatému Martinovi patří neodmyslitelně i husa či kachna se zelím a knedlíkem. Milovníkem tohoto mezi našinci populárního pokrmu je i michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek. Ten v rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradil nejen to, jaký druh zelí preferuje, ale zavzpomínal i na doby, kdy za své vaření dostal co proto.
Slavení svátků
Svatomartinské oslavy se odehrají už tento víkend, přestože svátek samotný připadá až na pondělí. Pro šéfkuchaře Radka Kašpárka se ovšem nebude jednat o jakoukoliv změnu oproti jeho klasickému programu. „Svatého Martina doma neprožíváme, ani ve své restauraci Field nemám v plánu dělat svatomartinské menu, protože tam máme standardní degustační. Ale ve 420 ho v pondělí 11. 11. na obědy našim zákazníkům nabídneme,“ prozradil porotce soutěží MasterChef Česko a Hell’s Kitchen Česko pro Toprecepty.cz.
Zároveň ovšem upozorňuje, že v žádném případě není tím, kdo nectí tradice. „My doma strašně prožíváme vánoční svátky a Velikonoce, ale svatý Martin nás nějak minul,“ vysvětluje.
Mohlo by vás zajímat
Milovník kachny
Pokud však jde o klasický svatomartinský pokrm, tedy drůbež s knedlíkem a zelím, na ten nedá Kašpárek dopustit. „Miluju kachnu. Bylo období několika let, kdy jsem si ji dával s bramborovým knedlíkem a červeným zelím, teď se vracím do dětských vzpomínek, kdy mamka dělala kachnu s houskovým a s bílým sladkokyselým, trošku sladším hlávkovým zelím, takže teď jedu spíš tuhle verzi,“ říká renomovaný šéfkuchař.
Náraz s moravským zelím
Radek se smíchem také zavzpomínal, jaké to bylo, když poprvé prezentoval své oblíbené moravské zelí v pětihvězdičkovém hotelu Savoy, kde po příchodu do Prahy vařil. „Když jsem tam měl udělat zelí, tak jsem pochopitelně uvařil to naše zadělávané moravské, prostě hodně jíšky a kysané zelí. Tenkrát mi šéfkuchař striktně řekl, ať si to moravské zelí strčím někam, že on má rád jen lehce zahuštěné, tak od té doby jedu tenhle mód,“ říká majitel dvou špičkových restaurací v centru Prahy.
Přitom na moravské zelí stále nedá dopustit. „Já jsem na něm vyrůstal, babička udělala cibuli, přidala špek, hladkou mouku, udělala jíšku a do toho bouchla zelí, produsila ho a bylo perfektní zadělávané zelí,“ vzpomíná Kašpárek.
Změna v chutích
Přestože byl vždycky známý pro své výrazné pokrmy, v poslední době na sobě Radek pozoruje změnu. „Vnímám na sobě, že se mi zjemňují chutě. Není to jako dřív, že jsem se vždycky snažil třeba své omáčky dělat opravdu silné a po jedné lžíci jste si říkal, jaké to má grády,“ popisuje Radek pro Toprecepty.cz. „Teď byl u mě na večeři známý a říkal, že je to ku prospěchu věci, že jsem ty omáčky teď posunul ještě dál,“ dodává.
Kdo by se chtěl dozvědět další zajímavosti ze soukromí i práce Radka Kašpárka, bude mít jedinečnou příležitost na Zimním Apetit pikniku, kde bude populární šéfkuchař hostem. Akce se koná v sobotu 9. listopadu od 9 hodin v Národním zemědělském muzeu.
Jak to vypadá, když se Radek Kašpárek pustí do své kuchařské nebo televizní práce, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělé moravské zelí.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více