Zelenina a jej zloženie
18. 9. 2008 Vaření
Časti rastlín, ktoré sa využívajú ako zelenina, obsahujú mnoho životne dôležitých zložiek. Sušina zaberá v zelenine malé množstvo, veľkú časť tvorí voda, 700 - 950 g / kg. Závisí to od druhu zeleniny. Voda je hlavným rozpúšťadlom ostatných zložiek zeleniny. Hlavnými zložkami sušiny sú bielkoviny, tuky, sacharidy a minerály a vitamíny.
Bielkoviny | ![]() |
Bielkoviny sú základnou zložkou živých organizmov, živočíšnych aj rastlinných. Nemožno ich nahradiť inými látkami. Bielkoviny sa vyskytujú vo všetkých druhoch zeleniny, ale nie sú to plnohodnotné bielkoviny. Plnohodnotná bielkovina je tá, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny v pomere potrebnom pre človeka. Preto napriek tomu, že niektoré druhy zeleniny sú významným zdrojom bielkovín, v strave je potrebné ich kombinovať aj so živočíšnymi bielkovinami. |
Tuky | ![]() |
Tuky sú dôležitým zdrojom energie. V zelenine sa tuky ukladajú hlavne do semien, ale časť je uložená mimo semien. Zelenina obsahuje len malé množstvo tukov, menej ako 10 g / kg, preto sú všetky druhy zeleniny energeticky chudobné. |
Sacharidy | ![]() |
Sacharidy sú v zelenine bohato zastúpené, či už vo forme jednoduchých cukrov alebo polysacharidov ( celulóza, škrob ). Celulóza vytvára textúru zeleniny a spolu s pektínom a inými látkami sa súhrnne označuje ako vláknina. Vláknina je pre človeka nestráviteľná, avšak má obrovský význam pre peristaltiku čriev, pre správnu funkciu celého tráviaceho systému človeka a je prevenciou proti viacerým civilizačným chorobám. Škrob je v organizme ľahko stráviteľný. |
Vitamíny | ![]() |
Vitamíny sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Niektoré vitamíny si telo vie vyrobiť z provitamínov. Rozdeľujú sa na vitamíny rozpustné v tukoch ( A, D, E, K ) a vitamíny rozpustné vo vode ( B, C ). Zelenina je dôležitým zdrojom vitamínov. Obsah vitamínov v zelenine, ktorú prijímame, je závislý od druhu zeleniny, ale aj od spôsobu a času skladovania, kuchynskej úpravy a ďalších vplyvov. |
Minerály | ![]() |
Minerálne látky sa zúčastňujú na biochemických reakciách a sú pre metabolizmus nevyhnutné. Hlavným zdrojom minerálov je zelenina. Niektoré prvky organizmus človeka potrebuje vo väčšom množstve, o iných hovoríme ako o stopových prvkoch, ich potreba je nízka. |
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Po neděli Pučálné (pučálka je smažený naklíčený hrách), Pražné (pražmo je pražené naklíčené obilí), Kýchavné (kdo kýchne 3x, bude celý rok zdráv),… Číst více
15 receptů na slané záviny: Vyměňte jablečný štrúdl za nevšední slanou variantu
Slaným závinům přicházíme na chuť stejně jako těm sladkým - pomalu, ale jistě. Vybrali jsme pro vás 15 receptů na ty nejzajímavější verze slaného… Číst více
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili… Číst více
Slaný závin jako z Prostřeno: Jak ho pečeme u nás v redakci a co dáváme do náplně, aby byla šťavnatá?
V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
Vytvarovat jidáše podle našeho videa pro vás a vaše případné pomocníky bude příjemnou zábavou. Základem je chutné kynuté těsto podle spolehlivého… Číst více
Jak zkrášlit parapety na Velikonoce? Využijte skořápky vajíček, bylinky i hrníček na kávu!
O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla… Číst více
Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci,… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře