Jak vzniká ekofarma?
18. 4. 2019 Historie a zajímavosti
Kvalitní suroviny jsou polovinou úspěchu každého receptu. Není proto divu, že při návštěvě broumovského výběžku nás kromě krásných skalních měst a barokních památek, zaujala nabídka navštívit Ekofarmu Bošina ve Vernéřovicích. Manželé Bošinovi zde nejen chovají spoustu zvířat, ale i podle hesla „Od vidlí po vidličku“ vše na farmě i zpracují a prodávají ve Farmářském krámku.
„Začínali jsme v roce 2001, jako ostatní farmáři v horských a podhorských oblastech, pasením asi 50 hlavého stáda masného skotu. Nechtěli jsme však pouze prodávat telata do zahraničí a proto jsme se rozhodli pro vybudování vlastní porážky a bourárny masa. Dnes vím, že jsem měl ohromné štěstí, že se pro celý projekt nadchla manželka a vzala si celé zpracování na starost.“ říká Jan Bošina. „Postupem času, na základě požadavků zákazníků, jsme kromě skotu začali chovat také prasata plemene Mangalice a drůbež.“ dodává Lucie Bošinová.
Dnes tak můžete v krámku na farmě koupit vyzrálé hovězí, vepřové z mangalic, kuřata, perličky a sezóně i husy a kachny. Sortiment pak doplňují vejce. Všechny produkty jsou v biokvalitě. „Ekologické zemědělství včetně výroby biopotravin je pro nás přirozené, proto bylo další zpracování, v podobě uzenin bez veškerých éček, logickým pokračováním.“
Že se Bošinům jejich práce daří, dokazují i ocenění jejich výrobků. Například Farmářský mazánek (konfitované maso z mangalice) získal značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje, vyzrálé bio hovězí a bio vepřové maso je držitelem značky BROUMOVSKO regionální produkt.
Kromě masa a uzenin Bošinových v krámku koupíte i produkty okolních sedláků a malovýrobců. Například mléčné výrobky od Menčíkových z nedalekého Šonova, sirupy, med, mošty atd. Za hezkého počasí můžete na farmě posedět, dát si občerstvení a děti si užijí v Dětské farmě, kde uvidí spoustu druhů hospodářských zvířat. „Rádi Vás přivítáme nejen 10. srpna na Farmářských slavnostech. Bude tu mnoho zábavných atrakcí jak pro děti, tak pro dospělé, občerstvení, farmářské trhy, hudba.“ loučí se s námi Bošinovi.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jaké maso zvolit při přípravě tataráku? Poradíme s výběrem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 27 minutami
Bramborový bochníček
Přidáno před 5 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 5 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Fit salát
Přidáno před 18 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty