Mazanec podle receptu ze známé pekárny: Voní po mandlích a citrusové kůře a je parádně nadýchaný
17. 4. 2025 Vaření
Na povrchu dozlatova vypečený, posypaný křupavými mandličkami, uvnitř vláčný a nadýchaný jako obláček. Tak má vypadat správný velikonoční mazanec. Aby se povedl, je třeba mít ten správný recept. Pokud zvolíte ten z vyhlášené pražské pekárny, váš mazanec bude přímo výstavní.
Do mazance patří spousta vajec a koření
Nedat si na Velikonoce kousek mazance by byl téměř hřích. Toto pečivo k svátkům jara totiž neoddělitelně patří. Můžete si jej sice koupit v obchodě, ale doma upečený udělá mnohem větší radost.
Mazanec se peče z těsta podobného tomu na vánočku, dává se do něj ale hodně vajíček, kterých bývalo za starých časů na jaře vždy dostatek. Dokonce se tehdy říkalo: „Jakej je to mazanec, bez koření, bez vajec!“ Koření bylo totiž také důležitou součástí mazance – dával se do něj anýz, muškátový oříšek, ale i hřebíček nebo šafrán.
Mohlo by vás zajímat
Křížek na povrchu
Vzhledem k tomu, že má mazanec jednodušší tvar bochánku oproti zapletené vánočce, je jeho příprava možná o trochu snazší. I v jeho případě ale hrozí jisté karamboly, třeba v podobě toho, že se těsto srazí na placku nebo popraská.
Tomu druhému jednoduše zabráníte tím, že mazanec na povrchu nakrojíte do kříže. Kříž je symbolem Kristova utrpení na kříži, nicméně má i napomáhat tomu, aby z bochánku unikala pára, a nepraskl tak během pečení. Takto se jen trochu rozevře v místě kříže.
Kvalitní suroviny jsou to hlavní
U mazance je hlavně nejdůležitější mít dokonalý recept, umět ho použít a pak také těsto pořádně vypracovat a nechat dobře vykynout. Ať už pečete mazanec každý rok podle osvědčeného rodinného receptu, nebo si na něj troufáte poprvé, jedno je jisté: dobrý mazanec potřebuje čas, trpělivost a kvalitní suroviny.
To potvrzuje i pekař a majitel vyhlášeného pražského rodinného Pekárny Kabát Richard Kabát. „Nejdůležitější je koupit si kvalitní droždí a mouku,“ dodává.
Rozinky a kůru do těsta až nakonec
Jen stěží najdete větší odborníky na kynuté těsto než v pekárně, jejichž chleby a sladké pečivo jsou vyhlášené po celé Praze i dál. O Velikonocích pravidelně pečou a prodávají i vynikající mazance, které mají úžasnou vůni po citrusech a těsto je plné rozinek. A tak jsme Richarda Kabáta poprosili o recept i pár rad k pečení.
Podle mistra pekaře je potřeba si při přípravě ohlídat hlavně tyto tři věci: „ohřát mléko na 40 stupňů, vejce a máslo s předstihem vyndat z ledničky, rozinky a kůru opravdu přidat až je vypracované těsto, až jako poslední krok při míchání.“
Když tyto kroky dodržíte, můžete si být jisti, že se mazanec podaří.
Mazanec podle receptu z pekařství Kabát
Pokud vás láká letos vyzkoušet mazanec z vyhlášené pekárny, nebo ho letos pečete poprvé, s receptem od Richarada Kabáta neuděláte chybu. A jak na něj?
Budete potřebovat: 600 g hladké mouky, 150 g krystalové cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 35 g čerstvého droždí, 100 g másla, větší špetku soli, 2 vejce, 200 ml mléka, kůru z jednoho citronu, kůru z jednoho pomeranče, 100 g rozinek, 50 g mandlí na posypání, 1 vajíčko na potření mazance.
- Do misky dejte mouku, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Vše zalijte 100 ml vlažného mléka a přidejte 2 větší špetky cukru. Rozmíchejte, přikryjte utěrkou a nechte cca 15 min vzejít.
- Pak přidejte cukry, sůl, vajíčka, zbytek mléka (100 ml) a vše zalijte rozpuštěným a zchladlým máslem. Vypracujte hladké těsto. Úplně nakonec do něj přidejte rozinky a citrusové kůry a vše vmíchejte do těsta.
- Hotové těsto pak nechte přikryté a na teplém místě cca 60 minut kynout. Nakynuté těsto stočte do bochánku (musí být hladký) a přendejte jej na plech vyložený pečícím papírem.
- Připravený mazanec potřete rozmíchaným vajíčkem, střed nastřihněte do tvaru kříže a bohatě posypejte mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 1 hodinu (doba pečení závisí i na typu trouby). Hotový mazanec vyjměte a nechte vychladnout.
Náš tip: K velikonočním svátkům patří i beránek. Toho si můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
Šopský salát, lidově zvaný šopák, patří k… Číst více
Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy.… Číst více
Rakytník je považovaný za zázrak Sibiře. Víte o jeho léčivých účincích a způsobech využití celé rostliny? Vyzkoušejte olej, sirup nebo džem
Rakytník je trnitá léčivá bylina, u které si nejvíce ceníme jejích chutných plodů, které se sklízí během podzimu. Je důležité je sklidit včas,… Číst více
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás… Číst více
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít… Číst více
Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby… Číst více
Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Bobulky rakytníku mají mimořádně vysoký obsah vitamínu C a obsahují další důležité živiny. Na zahradách se pěstují různé odrůdy, které se liší… Číst více
Řecký sýr Feta a jeho všestranné využití v kuchyni: Ochutnejte to nejlepší
Feta se podobá balkánskému sýru, který je vyroben z kravského mléka. Sýr Feta sice podobně vypadá, ale ovčí a kozí mléko mu dává typické aroma i… Číst více
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj… Číst více
Nízkosacharidová strava: Jezme zdravé potraviny, které nasytí a pomohou nám s váhou
Nízkosacharidová low carb dieta je druh zdravého stravování, u kterého konzumujeme méně sacharidů - pod 20–40 % doporučeného množství. Mnohem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více