Mazanec - vánočka mojí tchýně

salve Kuchařka: salve

Moučníky , Kynuté 9 názorů

Suroviny

250 ml mléka
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
1 vejce
80 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
špetka soli
100 g másla (část másla nahrazuji sádlem)
1 ks prášek do pečiva
rozinky
rum
mandle
špetka tlučeného hřebíčku
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup při ručním zpracování těsta: uděláme kvásek, který po vzejití nalijeme do mísy, kde máme připravenu mouku - smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli; dál přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, rozehřátý tuk, nakonec přijde kvásek.

  2. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout 3/4 hod. Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na 3/4 hod.

  3. Protože mám pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program těsto.

  4. Těsto při zpracování kontroluji a většinou ještě přidávám mouku (záleží na tom, jaká mouka je).

  5. Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu se špetkou skořice, přidáme nasekané mandle nebo ořechy. V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4,3,2)- zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.

  6. Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150°. Ale záleží na každé troubě. Peču tak 30 - 35 min. do zlatova. Někdy rychleji ztmavla (když jsem potírala celým vajíčkem), tak jsem přikryla alobalem.

Poznámka

Moje babička dělávala tu poctivou těžkou vánočku, kde bylo dost másla, vajec, cukru, která dlouho kynula. Když jsem se vdala, ochutnala jsem vánočku u tchýně, která byla lehká a nadýchaná. Mazanec a vánočku už skoro 30 let jinak nedělám. Vím, že je tam dost droždí, a proč ještě dávat prášek do pečiva ... můžete vyzkoušet a ubrat. Ale původní recept je tento. Foto mám pouze vánočky z letošních Vánoc. Po Velikonocích (možná i dřív) dám foto mazance.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 652 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mazanec - vánočka mojí tchýně

  • Ajka Ajka(neregistrovaná)

    Recept jsem našla náhodou na fb a vyzkoušela a jsem nadšená. Vánočka se povedla a je výborná. Děkuji autorce receptu<3

    Odpovědět

  • Andrea Doležalová Andrea Doležalová(neregistrovaný)

    Pekla jsem mazanec 2x a dnes peču opět,tentokrát i pro dceru.Je výborný:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Několik receptů, kde je droždí i prášek do pečiva znám, zkušenost s tím nemám, ale věřím, že to bude dobré. Pokud jde o to, že prášek do pečiva pouze "likviduje" vitamin B a nemá vliv na kvalitu kynutí, tak mi to moc nevadí, vánočku nepeču kvůli tomu, abych obohatila tělo vitaminem:-)) Spíš mě zaráží, že při postupu při použití pekárny použiješ jeden sáček droždí oproti celé jedné kostce droždí čerstvého, vždy jsem byla přesvědčena, že sáček sušeného droždí odpovídá polovině kostičky

    Odpovědět

  • Zuza Zuza(neregistrovaná)

    vypadá krásně, ale kde je droždí (vit.B), neměl by být prášek do pečiva, protože ten likviduje vit.B:-?:-!
    zuza

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    Moje maminka také dělala bochánky a kynuté štůdly s droždím a práškem do pečiva, ovšem bez sádla. Určitě vyzkouším. :yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    salve: teta byla od Písku;-)
    Coleta : zaznamenáno:yes: Proto mi taky chutnají “Strakonické štrůdle“ od Yanulky:yes: ta je má taky se sádlem:-p

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    jarda Kadic:Jardo, já dávám taky jeden díl sádla. Dělám ze 750g hladké mouhy, 18 dkg tuku (máslo, sádlo), 3 vejce a 18 dkg cukru, 3/4 kostky kvasnic.

    Sádlo dodá hebkost. A kvasnice doporučuji na váhu z toho je také lepší mazanec, vánočka. Já dělám ty těžké, miluji je.

    Odpovědět

  • salve salve(autor receptu)

    jarda Kadic:já jsem z Budějc :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Vánoček a mazanců je tady víc.To však neznamená,že bych si tvůj recept neuložil a třeba na Velikonoce nezkusil:yes: láká mne tam to sádlo.Pokud si matně vzpomínám,tak moje teta v jižních Čechách taky dávala trochu sádla,a měla vánočky ,jako malované;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: vánočka mojí maminky mazanec ze suseneho droždí velikonoční mazanec ze sušeného droždí mazanec se sádlem vánočka ze sádla vánočka ze sušeného droždí vánočka se sadlem kucharka pro dceru mazanec lehká vánocka mazanec susene drozdi kuchařka pro dceru vánočka mazanec ze sadla mazanec ze sadla velikonoční mazanec se sádlem recept na mazanec ze sušeného droždí domácí vánočka se sádlem vánočka se sádlem recept nejlepší nadýchaná vánočka mazanec sádlo mazanec se sušeného droždí