Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na začátku dubna se v populární Show Jana Krause objevil host, který je sice malý vzrůstem, ale jeho kuchařské schopnosti by strčily do kapsy i leckteré dospělé profesionály. Řeč je o Davidu Vagenknechtovi, třináctiletém kuchaři a influencerovi, který do televizního pořadu přinesl doma připravenou dubajskou čokoládu, virální sladkost, která dobyla svět.

Překvapený Kraus

David vystoupil v díle po boku herce Bolka Polívky a herečky Zuzany Slavíkové a i přesto, že byl až třetím hostem, nezůstal ve stínu svých slavnějších kolegů. Naopak, když Janu Krausovi věnoval domácí dubajskou čokoládu, samotnému moderátorovi na chvíli došla slova. A to se nestává často.

Krause zajímala především chuť, protože to byla jeho premiéra se „světovým hitem“. Zároveň chtěl ale zjistit, jak náročné je  populární sladkost připravit. Spotřeboval jsem na to pět mléčných a jednu bílou čokoládu,“ spočítal mladík na červené sedačce. „Dělal jsem to asi dvě hodiny,“ dodal.

Kouzlo z Dubaje

Příprava dubajské čokolády obvykle zahrnuje kombinaci kvalitní čokolády, křupavého těsta kataifi, pistáciového másla, mnohdy označovaného jako krém, a sezamové pasty tahini. Postup už není tak složitý. Těsto kataifi se nejprve opraží na másle dozlatova, poté se smíchá s pistáciovým máslem, tahini a špetkou soli, čímž vznikne krémová náplň s výraznou chutí.

Tato směs se následně vloží do formy vyložené rozpuštěnou čokoládou, nechá se ztuhnout a poté se zalije další vrstvou čokolády. Po vychlazení vznikne dezert s kombinací křupavé a krémové textury, který nejen dobře chutná, ale i zajímavě vypadá.

Malý velký kuchař

David se do vaření zamiloval díky svému staršímu bratrovi Honzovi, který ho inspiroval k prvním pokusům v kuchyni. Co začalo jako rodinná zábava, se velmi rychle změnilo v seriózní koníček. Dnes má David přes 180 tisíc sledujících na Instagramu a téměř 17 tisíc odběratelů na YouTube, kde pravidelně sdílí recepty, tipy a kulinářské triky.

Právě na sociální síti se David po odvysílání pořadu pochlubil receptem na čokoládu, kterou přinesl do Show Jana Krause. Pokud si tedy chcete vyzkoušet, jak složité je připravit dubajskou specialitu, máte možnost.

Dubajská čokoláda

Na přípravu zhruba 1 kilogramu virální sladkosti (nebo 2 čokolády po cca 500 g) podle 13 letého kuchaře Davida budete potřebovat: Na náplň: 250 g těsta kataifi, 50 g rozpuštěného másla a 400 g pistáciového másla (krému). Na „čokoládu“: 5 mléčných čokolád (po 90 g) a 1 bílou mléčnou čokoládu (90 g).

Jak na to?

  1. Těsto kataifi pokrájejte na menší kousky. Dejte ho na plech, vyložený pečícím papírem a zalijte rozpuštěným máslem.
  2. Promíchejte a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte, dokud nebude těsto mít zlatavou barvu. V průběhu pečení těsto promíchávejte, aby se opeklo ze všech stran.
  3. Do misky nalámejte bílou čokoládu a dejte ji rozehřát ve vodní lázni. Poté ji lžičkou nanášejte cik cak na dno silikonové formy na čokoládu (můžete použít i jakoukoliv jinou vhodnou formu, kterou vyložíte pečícím papírem). Vzniknout by měly „čáry“ po celém dně formy. 
  4. Čokoládu nechte ve formě zatuhnout. Ideální je v mrazáku, stačí však i lednice.
  5. Mléčné čokolády nalámejte do misky a také je rozehřejte. Formu vyjměte z mrazáku a nalijte do ní polovinu tekuté mléčné čokolády. Musíte rozetřít pečlivě až do krajů. Formu opět uložte do mrazáku.
  6. Do mísy dejte upečené těsto kataifi, přidejte pistáciové máslo a tahini a promíchejte.
  7. Formu opět vyndejte z mrazáku a dejte do ní připravenou náplň. Zalijte zbytkem rozehřáté mléčné čokolády. Opět ji rozetřete až do krajů a naposledy dejte do mrazáku. 
  8. Po zatuhnutí můžete konzumovat.

    Náš tip: Pokud si chcete připravit menší čokoládu (cca 500 g), množství surovin dělte dvěma a použijte menší formu, anebo vše rozdělujte do 2 forem. Postup je pak stejný.

Jak to vypadlo v Show Jana Krause, které byl David hostem,

Fotogalerie - Show Jana Krause - 13 letý kuchař David

Ukázat 6 fotografií

Náš tip: Vlastní domácí dubajskou čokoládu si můžete připravit také podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku