Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba ve vajíčku. Pokrm, který znají všechny generace, na první pohled nic objevného – krajíc chleba obalený ve vajíčku a osmažený dozlatova. Jenže právě v té jednoduchosti se skrývá tajemství sytého, levného a rychlého jídla. My jsme ho ovšem připravili ještě jednodušším způsobem, a to v horkovzdušné fritéze.

Oblíbené jídlo

Chleba ve vajíčku je tak populární a známé jídlo, že tradiční recept zná většina i začínajících kuchařů, ti zdatnější si ho upravují podle své chuti a nálady. Někdy pikantnější, někdy s přídavkem sušených bylinek. Redakce webu Toprecepty.cz ovšem vyzkoušela zcela odlišnou varinatu, při které použila nejen klasické postupy, ale i některé novinky, třeba „smažení“ v horkovzdušné fritéze. Zcela jsme se tak vyhnuli použití tuku.

Chleba je třeba vybrat

Základem úspěchu je samozřejmě chleba, ne každý se totiž hodí stejně. Například bílý toustový chléb se po obalení může rozpadat. Naopak den dva starý kváskový nebo kmínový chléb, ideálně tmavší a s pevnější střídkou, drží tvar, krásně nasákne vajíčko, a přitom si zachová křupavost na povrchu. Tenké krajíce se snadno rozmočí, proto je lepší uříznout silnější plátky kolem 1,5 cm.

Důležité koření

Základní směs na obalení, tedy vejce, sůl a pepř, jsou nestárnoucí jistotou. Chuť ovšem můžete posunout mnohem dál. Trocha sušeného česneku, špetka tymiánu, uzená paprika nebo špetka kari dovedou tenhle skromný pokrm zjevně vylepšit. Pokud se rozhodnete pro sladkou verzi, která v některých domácnostech hraje prim, vajíčko se dochucuje skořicí a kapkou vanilkového extraktu. 

Smažení: klasika vs. moderní přístup

Tradiční příprava na pánvi s máslem nebo olejem dává chlebu tu správnou zlatavou kůrčičku a vůni, které se jen těžko odolává. Důležité však je, abyste to nepřehnali s teplotou. Ideální je střed, který umožní, aby se vejce stihlo propéct, aniž by se zvenku spálilo.

My jsme se ovšem tentokrát pustili do přípravy netradičního chleba ve vajíčku v horkovzdušné fritéze. Přestože se může zdát, že takto připravená klasika nemůže splňovat nároky milovníků křupavého chleba, není tomu tak. Recept, který nabízíme, je nejen velmi snadný (postup „krok za krokem“ najdete v naší fotogalerii), tudíž ho zvládne i člověk s minimem kuchařských zkušeností, ale chuťově vůbec neztrácí na tradiční pokrm.

Chleba ve vajíčku z horkovzdušky 

Na přípravu netradiční verze klasického jídla budete potřebovat: 1 krajíc chleba, 2-3 plátky šunky, 3 vejce, 20 g strouhaného tvrdého sýra, hrst rukoly, sušené bylinky (dle chuti), sušený česnek, mletou papriku, sůl a pepř, silikonovou nebo papírovou formu do fritézy.  

Jak na to?

  1. Na dno silikonové formy vložte šunku.
  2. V hrnku si rozmíchejte vejce se solí a česnekem. Poté je nalijte na šunku do formy. Přisypte sušené bylinky a papriku.
  3. Krajíc chleba ve vejci obalte (stačí ho několikrát otočit). Kolem chleba dejte rukolu, na krajíc nasypte strouhaný sýr.
  4. Formu vložte do předehřáté horkovzdušné fritézy a pečte na 175 stupňů 15 minut.
  5. Servírovat můžete třeba s kečupem nebo kyselou okurkou.

Jak připravit chleba ve vajíčku v horkovzdušné fritéze, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Chleba ve vajíčku z horkovzdušné fritézy

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý domácí kmínový chléb.

Recepty k tomuto článku