Perfektní zelné placky podle Ostravskeho Gastrošefa: Nechybí v nich uzené maso, voní majoránkou a krásně křupají
13. 5. 2025 Vaření
Zelné placky patří k pokladům české a středoevropské venkovské kuchyně. Jsou jednoduché, levné, zároveň chuťově nepřekonatelné. Vznikly jako způsob, jak zužitkovat zbytky kysaného zelí a mouky, a dnes je najdeme i na městských trzích, food festivalech a v kuchařkách zaměřených na poctivou domácí kuchyni. Svůj recept má i Ostravsky Gastrošef.
Kde se placky tradičně pečou
Zelné placky mají kořeny především na Valašsku, v Beskydech a na Moravě, kde byla kysaná zelenina základním zimním zdrojem vitaminů. Podobné placky však najdeme i na Slovensku, v Polsku a dokonce v některých oblastech Rakouska nebo Maďarska. Každý kraj jim vtiskl vlastní podobu, někde se smaží na sádle a jsou tenké a křupavé, jinde se pečou nasucho na plotně a připomínají spíš bramborové lokše se zelnou příchutí.
Mohlo by vás zajímat
Kysané nebo čerstvé zelí?
Základem dobré zelné placky je samozřejmě zelí, a to nejlépe kysané. Mělo by být dobře vymačkané, aby těsto nebylo vodnaté. Kysané zelí dodává placce šťavnatost, příjemnou kyselost i charakteristickou chuť. Někdy se přidává i čerstvé bílé zelí, jemně nastrouhané a podušené, které plackám dodá lehkou sladkost. Kombinace obou druhů je oblíbená například na Slovácku.
Jakou mouku použít
Pokud jde o mouku, nejčastěji se používá pšeničná polohrubá, dobře drží tvar a placky jsou s ní vláčné i po vychladnutí. Hladká mouka těsto zjemní, ale je náchylnější k připalování. Pokud chceme plackám dodat rustikálnější chuť, lze část mouky nahradit žitnou nebo špaldovou. Na Valašsku se dříve běžně peklo s příměsí žitné mouky, nejen kvůli chuti, ale i kvůli dostupnosti.
Na čem smažit
Tradičně se placky smažily na vepřovém sádle, dodávalo jim křupavost a výraznou chuť. Sádlo navíc skvěle snáší vyšší teploty, takže se placky nepřipalují. V moderní kuchyni se častěji používá řepkový olej, který je neutrálnější, ale ne tak voňavý. Pokud hledáte odlehčenou variantu, placky můžete připravit i nasucho na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo v troubě. Počítejte ovšem s tím, že výsledkem budou spíš „chlebové“ placky, které jsou vhodné například k plnění různými druhy směsí.
Fantazie je nekonečná
Zelné placky nemusí být pokaždé pouze bezmasou záležitostí. Jak ve svém receptu, který představil na Instagramu Ostravsky Gastrošef, najdete totiž i kousek uzeného. Navíc trocha majoránky může navodit „bramborákovou“ chuť, což také není od věci.
Zelné placky
Na přípravu zelných placek podle známého food bloggera budete potřebovat: 350 g kysaného zelí, 100 g uzeného masa, 2 vejce, 1 lžičku drceného kmínu, 2 lžičky majoránky, 40 g cibulové pasty nebo nastrouhané cibule, 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř, sádlo na smažení.
Jak na to?
- Kysané zelí dejte do hrnce i s nálevem a zhruba 30 minut ho vařte a poté nechce vychladnout.
- Uzené maso nastrouhejte do mísy nahrubo. Přidejte okapané zelí, vejce, sůl, pepř, drcený kmín, majoránku, cibulovou pastu nebo nastrouhanou cibuli. Vše pořádně zamíchejte.
- Přidejte mouku a znovu promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a na něj vkládejte těsto, z kterého vytvořte placky. Osmažte z obou stran dozlatova a můžete podávat.
Jak vypadala účast Ostravskeho Gastrošefa v pořadu Prostřeno!, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vynikající bramborové placky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více