Samosběry jahod začnou brzy. Odborník přiblížil, jaká bude úroda i kolik zaplatíte za kilo sladkých plodů
24. 5. 2025 Vaření
Baví vás chodit na samosběry ovoce a zeleniny? Ten nejatraktivnější, tedy samosběr jahod, tu bude co nevidět. Jak to letos vypadá s úrodou jahod, kdy bude možné začít sbírat a zda jahody oproti loňsku prodraží, nám prozradil Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.
Čas samosběrů se blíží
Samosběry různých plodin v posledních letech získávají na popularitě. Díky nim mohou i ti, kteří nemají zahrádku, získat čerstvé ovoce a zeleninu přímo z pole či ze sadu. Navíc si plody nasbíráte či natrháte za mnohem výhodnější ceny než v obchodě a mnozí (hlavně děti) si ze samosběrů odnesou i nezapomenutelný zážitek. Není divu, že jsou samosběry čím dál tím víc oblíbené a každý rok přibývá plodin, pro které můžete vyrazit.
Mohlo by vás zajímat
Kdy začnou samosběry?
Vše před lety odstartovaly právě samosběry jahod, které jsou dodnes nejvyhledávanější a je čím dál tím víc farem, které nabízejí možnost si jahody vlastnoručně natrhat.
Sezona samosběrů jahod obvykle startuje na konci května, případně na přelomu května a června, přičemž doba trvání závisí vždy na úrodě. V loňském roce například kvůli jarním mrazům trvala kratší dobu a jahod ani nebylo tolik.
To pro Toprecepty potvrzuje i Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR. „Samosběry většinou trvají měsíc, pokud je chladněji, tak i déle, záleží však na počasí a nevyplatí se čekat až na samotný konec, největší zájem je od sběračů vždy první dva týdny."
Termíny samosběrů je proto třeba si ověřovat na webových stránkách jednotlivých farem nebo telefonicky. Některé sice otvírají návštěvníkům pole v pravidelných časech, jiné ale jen nárazově podle toho, jak jahody postupně dozrávají.
Stránky nebo facebookové profily pěstitelů je dobré sledovat i kvůli tomu, že někdy mohou kvůli velkému zájmu sběračů skončit samosběry dřív, neboť už jsou plody otrhané. Je třeba také počítat s tím, že samosběry neprobíhají v deštivém počasí nebo po dešti, když je pole hodně mokré.
„Prosím spotřebitele o pochopení, pěstitelé jsou závislí na počasí a může se stát, že jahody zrají pomalu a hned se na začátku na všechny nedostane. Polní pěstování jahod není supermarket s jahodami ze skleníků vzdálených tisíce kilometrů, kde takový výpadek nehrozí. Pochopení a trpělivost se zákazníkům vrátí na skvělé chuti a vůni dozrálých jahod z našich polí," dodává ještě Martin Ludvík.
Jak probíhá samosběr?
Farem, které nabízejí samosběry, je po celé republice spousta. Pokud jste ještě nikdy na žádném samosběru nebyli, určitě vás zajímá, co na něj potřebujete a jak vše probíhá.
- To, hlavní, co je třeba si vzít s sebou, je nádoba, do níž budete trhat. Tu si pak necháte u vchodu na pole nebo na určeném místě zvážit, a pak už můžete sbírat rovnou do ní. Někde si můžete košíček či přepravku koupit nebo půjčit.
- Nakonec vám nádobu převáží i s voňavým obsahem a podle toho zaplatíte. Někteří pěstitelé zvýhodňují pilné sběrače a cena pro ty, kteří nasbírají méně, je vyšší.
- Při samosběru je samozřejmě třeba se řídit pravidly pěstitele a sbírat jen na místech, která vám přidělí. Některé farmy zakazují sbírat tzv. do pusy, jinde vás k ochutnávce přímo vyzývají, hlavně děti.
Kam letos na samosběr?
I když na některých místech jahody již dozrávají a loni touto dobou již samosběry probíhaly, letos si na ně musíme na většině míst ještě chvíli počkat.
„Původně se zdálo, že po teplém dubnu letos začnou samosběry poměrně brzy, velmi chladný květen to však výrazně zpomalil a jahody začínají nyní zrát velmi pomalu. Jakmile se ale oteplí na delší dobu, samosběry začnou. Dá se odhadovat, že v teplejších oblastech samosběry začnou kolem 25. 5. 2025, v těch chladnějších místech v první dekádě června. Úroda jahod bude zřejmě letos bohužel o něco málo nižší, podobně jako v minulém roce, jelikož na některých místech část jahodníků poškodily pozdní jarní mrazy," říká Ing. Martin Ludvík.
Zatím první farmou, která vyhlásila konkrétní termín, je Kunratická jahodárna (Jahodykunratice.cz), a to od 5. do 10. 6. 2025. Cena zde bude 100 Kč za 1 kg, tedy stejná jako loni. Samosběry by měly už také probíhat od 23.5. 2025 v Jahodárně Sedlčánky, cena je 79 Kč za 1 kg. Několik dalších farem hlásí termíny samosběrů od 25.5. 2025, ostatní mají zatím jen předpokládané termíny, nebo data samosběrů budou podle úrody teprve upřesňovat.
Všichni milovníci jahod už s naději očekávají, kdy bude možné se vydat na jednu z našich nejznámějších jahodových farem do Vraňan u Mělníka (Farmavranany.cz). I zde teprve jahody dozrávají, nicméně to vypadá nadějně a podle informací na jejich Facebooku by vše mělo vypuknout již brzy.
Na přelomu května a června odstartují samosběry ve Velkých Bílovicích (Jahodybilovice.cz) na jižní Moravě. Samosběr proběhne i v Jahodárně Vránov u Staňkova (Facebook.com/jahodarnavranov) nedaleko Plzně, ceny by se zde neměly lišit od minulého roku.
Mohlo by vás zajímat
Kolik budou stát jahody?
Ceny jahod na samosběrech by podle dosavadních informací od pěstitelů měly zůstat podobné jako v loňském roce, o čemž svědčí i slova předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka: „Mnozí pěstitelé avizovali, že ceny samosběrů jahod letos nezdraží a nebo jen v řádu jednotek korun, samozřejmě se vše liší podle lokalit a zájmu. Ceny bývají vyšší na začátku, kdy jsou jahody větší a pokud přeje počasí a samosběry trvají dlouho a jahod je dost, pak jde cena ke konci dolů."
Náš tip: Nejlepším jídlem na zahájení jahodové sezony jsou jahodové knedlíky. Ty můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více