„Tlustý anděl“ Kateřina Schrattová: Milenka císaře Františka Josefa II. celý život neúspěšně držela diety
24. 5. 2025 Historie a zajímavosti
Vztah císaře Františka Josefa I. a herečky Kateřiny Schrattové iniciovala a podporovala zákonitá manželka císaře Sisi. Kateřina byla téměř pravým opakem císařovny potýkající se s depresemi a anorexií. Baculatá usměvavá žena panovníka okouzlila.
Kdo byla Kateřina Schrattová?
Narodila se 11. září 1853 v Badenu u Vídně do rodiny obchodníka s potravinami. Kathi, jak se jí říkalo, byla už jako holčička okouzlující. Od útlého věku ráda recitovala a toužila stát se herečkou, ačkoli jí v tom rodiče bránili. Tvrdohlavá dívka si nakonec prosadila svou a absolvovala hereckou školu ve Vídni.
Tleskalo jí obecenstvo v Berlíně, Petrohradě i v New Yorku. Pak se vrátila do Vídně, kde se stala členkou Burgtheatru. S manželem Nikolausem Kissem von Ittebe měla jediného syna Toniho. Formálně byla Kathi vdaná až do manželovy smrti v roce 1909, ale od roku 1880 spolu nežili.
Mohlo by vás zajímat
Císař František Josef I. na scéně
Poprvé ji císař spatřil v roce 1883, o dva roky později už byla zvána na všechny významné společenské akce ve Vídni. S více než o dvě desítky let starším a trochu upjatým Františkem Josefem I. hovořila tak, že se během rozhovoru často nahlas smál. V roce 1885 se účastnila večeře na počest ruského cara Alexandra III., kde se poprvé setkala se Sisi.
Císařovna využila příležitost, jak si v nefunkčním manželství za sebe zajistit náhradu. Zorganizovala „náhodné“ setkání v ateliéru dvorního malíře Angeliho. Okouzlený císař herečce řekl, že ji během letního pobytu u Wolfgangsee navštíví. A od té doby až do císařovy smrti (1916) trval jejich vztah. Kvůli ní se rozešel s předchozí milenkou Annou Nahowskou.
Mohlo by vás zajímat
Luxusní společenské večeře
Císař nebyl žádný gurmán, jedl rychle a jen proto, aby se nasytil. Kathi jedla ráda a nebyla nijak vybíravá. Pokud se Kathi pohybovala v císařově blízkosti na gala večeřích a plesech císařského dvora, dopřávala si vybrané lahůdky.
Většinou se servírovalo 10 až 12 chodů, mezi nimiž byly například račí ocásky v omáčce z červeného vína a šalotek, prsíčka z koroptví na houbách, telecí maso podávané s foie gras a zeleným chřestem.
Sladkou tečkou byl štrúdl s hruškovou náplní a podnosy plné drobných cukrovinek.
Mohlo by vás zajímat
Skromné jídlo v soukromí
Jejich vztah byl diskrétní (ačkoli si o něm povídala celá Vídeň), proto kromě oficiálních akcí Kathi v císařském paláci nepobývala. František Josef I. ji navštěvoval ve vile v Bad Ischlu a zřejmě i v jejím vídeňském Palais Königswarter.
To si ovšem Kathi moc lahůdek neužila, protože císař v soukromí nejraději svačil párky s hořčicí a křenem, obědval vařené hovězí maso a večeřel kyselé mléko s chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Diety à la Sisi
Kathi ráda dobře jedla a zřejmě měla trochu sklony k tloustnutí. Sisi ji pak posměvačně nazývala „tlustým andělem“. Kathi se postavou až tak netrápila, ale občas zkoušela různé diety stejně jako Sisi. A tak na řadu přišla například pomerančová dieta, kdy se celé dny pokoušela jíst jen pomeranče. Jindy zase šlo o mléko nebo lehce osolený vaječný bílek.
A zatímco Sisi po těchto dietách hubla, Kathi se to moc nedařilo. Možná to bylo tím, že omezování v jídle dlouho nevydržela a nebyla posedlá cvičením jako Sisi. Sisi se „propracovala“ k anorexii a Kathi zůstala kapku baculatá, i když podle dochovaných fotek a obrazů rozhodně nebyla obézní.
20. listopadu 1916 byla Kathi povolána do Schönbrunnu, aby se k nelibosti rodiny na smrtelné posteli rozloučila císařem. Kathi pak žila v ústraní a několikrát týdně navštěvovala císařovu hrobku. Zemřela 17. dubna 1940, dožila se 86 let (stejně jako císař) a je pochována v hrobě s bývalým manželem Nikolausem Kissem von Ittebe.
Zdroje informací:
nau.ch: Kaiserin Sisi litt an einer
buergerleben.com: Katharina Schratt – Geliebte, Nebenbuhlerin oder Freundin des Kaisers Franz Joseph?
sisimuseum-hofburg.at: Sisi Museum. Dining Room
habsburger.net: Die Hofküche: Wenn der Kaiser zu Tisch bittet
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více