Bratislavské rolované plecko podle Pepy Nemravy: Šťavnaté maso se zeleninou připravíte snadno a pochutná si každý
18. 6. 2025 Vaření
Vepřová plec je kousek masa, který má v kuchyni velké využití. Je dostatečně prorostlá, aby zůstala šťavnatá, ale ne tak tučná jako třeba bůček. Hodí se hlavně na pečení, dušení a mletí, tedy na jídla, která potřebují čas, ale odmění vás skvělou chutí. Mezi taková patří i bratislavské plecko, tentokrát podle receptu Pepy Nemravy.
Dušení, pečení a pomalé vaření
Vepřová plec má ideální strukturu pro dlouhé tepelné úpravy. Proto je jako dělaná na guláše, perkelt, segedín, vepřové na paprice nebo pomalu pečené plátky. Výborně se hodí i na trhané maso, které se pak dá použít do burgerů, tortill nebo sendvičů.
Plec je také ideální na pečení vcelku, ať už na česneku, s cibulí a kmínem nebo v modernějších variantách s medem a hořčicí. Při pečení se krásně rozpadá a nevysuší se jako jiná libovější masa. Vhodným způsobem je také dušení.
Mohlo by vás zajímat
Mletá klasika
Mletá vepřová plec má dost tuku, aby nebyla suchá, ale zároveň není extrémně tučná. Je proto výborným základem do domácích karbanátků, sekané, masových kuliček nebo náplní do paprik. Hodí se i na masové směsi do těstovin, lasagní nebo do české klasiky, špagety s „mletým“.
Přestože je plec všestranná, existují úpravy, do kterých se nehodí. Nedoporučuje se například na rychlé smažení, grilování nebo minutky. Pokud ji dáte na pánev jako steak, bude tvrdá a tuhá, protože potřebuje čas, aby se uvolnila její vlákna a tuk se měl čas rozpustit. Nehodí se tedy na řízky a ani na jemné plátky do „české“ číny.
Inspirace u sousedů
Jedním z tradičních, a přitom trochu opomíjených způsobů využití plece je tzv. bratislavská rolovaná plec. Masový závitek, plněný zeleninovou směsí, někdy dochucený klobásou nebo slaninou, je ideální třeba na víkendový oběd, obzvlášť, když se doplní třeba houskovým knedlíkem.
Jak předvedl účastník MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava na svém instagramovém účtu, přípravu bratislavského plecka zvládnete bez větších potíží a určitě dosáhnete skvělého výsledku.
Bratislavské rolované plecko
Na přípravu vydatného pokrmu budete potřebovat: 1,8 kg vepřové plece vcelku, 200 g slaniny, 1 větší cibuli, 300 g celeru, 300 g mrkve, 150 ml smetany 33%, 5 kyselých okurek, 2 hrsti mraženého hrášku, 1 lžičku rajčatového protlaku, 2 lžíce mouky, 1 lžíci sádla, 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 200 ml láku z okurek, sůl a pepř.
Jak na to?
- Plecko si podélně nakrojte v polovině, ale nedokrojte, pak rozkrojte od středu ven i vzniklé poloviny a vznikne vám celistvý plát, ten nasolte, napepřete, položte na něj slaninu, zarolujte a svažte potravinářským provázkem.
- V hrnci si rozpalte sádlo a na něm maso orestujte ze všech stran.
- Když je maso orestované, tak ho vyndejte z hrnce a na sádle zarestujte cibuli nakrájenou na kostičky.
- Přidejte mouku a udělejte světlou cibulovou jíšku.
- Přidejte protlak, také ho zarestujte a přilijte 600 ml vody, vše dobře rozmíchejte, přilijte lák z okurek, vraťte maso do hrnce, přidejte v sítku divoké koření, přiklopte a duste doměkka.
- Občas maso otočte, aby se dusilo rovnoměrně. Mezi tím si nakrájejte celer, mrkev a kyselé okurky na kostičky.
- Když je maso měkké (bude to trvat minimálně 2 hodiny) vyndejte ho z hrnce i s kořením, do omáčky přidejte nakrájenou mrkev, celer a poduste doměkka. Poté přidejte okurky a 5 minut provařte.
- Přidejte hrášek, smetanu, důkladně rozmíchejte a ještě 10 minut provařte.
- Podávejte s knedlíkem nebo s rýží.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vepřovou plec s růžičkovou kapustou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více