Postup přípravy
Správně udělaný sýr je vespod do oříškova přismahlý a křupavý (ale ne nahořklý) a shora je měkký, až tekoucí. Bílek je jen tak tak sražený a žloutek zůstane tekutý (dohotovení vejce uspíšíme přikrytím pánve poklicí).
Podáváme s bílým pečivem, ale prý chutná i s chlebem.
Zveřejněno 20. 9. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sýrový "hemenex"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gqj3
Moje poznámka
Sýrový "hemenex"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gqj3
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 5 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno 10. 12. 2025 14:00:02
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vanilkové rohlíčky
tyna.korinkova před 1 minutou
Úly, svíčky, stromečky
tyna.korinkova před 4 minutami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Michaela82 před 54 minutami
Zapečené brambory s masem a se smetanou
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 1 hodinou
Koka sušenky
veveruska73 před 2 hodinami
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 3 hodinami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 15 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 16 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 18 hodinami
Tématické fráze:
recept na hemenex,
výborný hemenex,
hemenex,
hemenex recept,
jak správně na hemenex
Suroviny:
máslo,
sýr eidam,
vejce,
sůl,
koření
Komentáře (12)
Na bílých fazolích s ostravskou klobásou můj otec i umřel (pohužel), já jsem to po něm podědil.
Podle obrázků soudím, že postup je blbě
ad.1 postupu jsem doplnil: "Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů A AŽ SE SÝR ZAČNE TAVIT, tak do středu vyklepneme vejce" (že aby bílek nezdrhl ze sýrem obklíčeného prostoru)
Omlouvám se
***
Když doma není jiný než plátkový sýr, tak se stane, že ho vejce částečně překryje...
A když plátkovým sýrem pánev takřka vystelu, tak mám vejce jako na papundeklu...
No, velkohubě by to bylo lze nazvat: Sýrová "pizza" s vejcem