Sýrový "hemenex"

Sýry Doba přípravy: 5 minut 11 názorů

Sýry Doba přípravy: 5 minut 11 názorů

Suroviny 1 porce

máslo
100 g plátek eidamu
vejce
sůl
koření podle volby (dobromysl, oregano)

Postup přípravy receptu

  1. Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů a až se sýr začne tavit, tak do středu vyklepneme vejce. Osolíme, případně okořeníme a smažíme, dokud se sýr neroztaví a vejce neusmaží podle našich představ.

  2. Podáváme na pánvi nebo na talíři (nejlépe nahřátém).
    Správně udělaný sýr je vespod do oříškova přismahlý a křupavý (ale ne nahořklý) a shora je měkký, až tekoucí. Bílek je jen tak tak sražený a žloutek zůstane tekutý (dohotovení vejce uspíšíme přikrytím pánve poklicí).
    Podáváme s bílým pečivem, ale prý chutná i s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Na bílých fazolích s moravskou klobásou ve skle a na tomto jídle na pánvičce někteří vystudovali...

***

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Komentáře k receptu Sýrový "hemenex"

  • Palika Palika

  • clupmi clupmi

    Dal jsem palec nahoru a přidal jsem si do oblíbených. V jednoduchosti je síla a toto je geniální. :yes:
    Na bílých fazolích s ostravskou klobásou můj otec i umřel (pohužel), já jsem to po něm podědil.
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    casino: :-) Ak urobím podľa "opravy", tak bielok bude tekutejší. Máte pravdu. Ak som chcela orieškovú chuť, musela som to nechať dlhšie a tým sa bielok zrazil aj keď som to regulovala medzi nízkou a strednou teplotou. Ale ubezpečujem vás, že to bolo výborné aj so zrazeným bielkom. :yes:;-)

    Odpovědět

  • casino casino (autor receptu)

    tejaja:
    :-K Podle obrázků soudím, že jste dodržela postup :yes:
    Podle obrázků soudím, že postup je blbě :no:
    ad.1 postupu jsem doplnil: "Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů A AŽ SE SÝR ZAČNE TAVIT, tak do středu vyklepneme vejce" (že aby bílek nezdrhl ze sýrem obklíčeného prostoru)
    Omlouvám se:-)
    ***
    Když doma není jiný než plátkový sýr, tak se stane, že ho vejce částečně překryje...
    A když plátkovým sýrem pánev takřka vystelu, tak mám vejce jako na papundeklu...
    No, velkohubě by to bylo lze nazvat: Sýrová "pizza" s vejcem :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    No, odskúšala som a chválim...rýchle a dobré. Problém bol v mojich rukách, lebo sa mi rozlial žĺtok. :-D Esteticky mi to nevyhovovalo, tak som tam sekla ešte 1 vajce. :-D Takže foto je "dekorované". :-D Na chuti to ovšem nič neubralo. Ak fotka nevyhovuje, tak ju zmažte. Ja si to urobím v prípade časovej núdze ešte opakovane. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    cecilka: Co to tady melete? Jakou jinou gramáž? Stogramový plátek bude pořád mít 100 g! Nepožila jste něco jedovatého?

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: pre mňa stačilo:-D:-D:-D:-D. No sú tu ja iní, rovnakí experti ako ja, takže ďalšie vysvetľovanie je len na vás. No predsa len, 100 gr plátok syra = 0,1 gr, tak ako som to pochopila aj ja ,takže skúste opraviť na inú gramáž.

    Odpovědět

  • casino casino (autor receptu)

    cecilka:
    Jj, plátky boli príliš tenké... 0,01cm = 0,1mm
    No, uklikne se každý, že:-K
    ***
    100g plátek sýra je asi 1cm silný, a ten se rozdělí na několik kusů (hranolků, či správně kvádříků), které se smaží.
    Mám v rcp něco upravit, či dopsat?:-K

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    :-(, nepodarilo sa, syr sa mi roztiekol po panvici skôr, ako som dala vajce. Boli plátky príliš tenké=0,01cm :-?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    tejaja: je...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Nie je dobromysl a oregano to isté?

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na hemenex výborný hemenex hemenex hemenex recept jak správně na hemenex