Sýrový "hemenex"

casino Kuchař: casino

Doba přípravy: 5 minut 1 porce Bezmasá jídla 10 názorů

Suroviny

máslo
100 g plátek eidamu
vejce
sůl
koření podle volby (dobromysl, oregano)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů a až se sýr začne tavit, tak do středu vyklepneme vejce. Osolíme, případně okořeníme a smažíme, dokud se sýr neroztaví a vejce neusmaží podle našich představ.

  2. Podáváme na pánvi nebo na talíři (nejlépe nahřátém).
    Správně udělaný sýr je vespod do oříškova přismahlý a křupavý (ale ne nahořklý) a shora je měkký, až tekoucí. Bílek je jen tak tak sražený a žloutek zůstane tekutý (dohotovení vejce uspíšíme přikrytím pánve poklicí).
    Podáváme s bílým pečivem, ale prý chutná i s chlebem.

Poznámka

Na bílých fazolích s moravskou klobásou ve skle a na tomto jídle na pánvičce někteří vystudovali...

***

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 557 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sýrový "hemenex"

  • clupmi clupmi

    Dal jsem palec nahoru a přidal jsem si do oblíbených. V jednoduchosti je síla a toto je geniální. :yes:
    Na bílých fazolích s ostravskou klobásou můj otec i umřel (pohužel), já jsem to po něm podědil.
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: :-) Ak urobím podľa "opravy", tak bielok bude tekutejší. Máte pravdu. Ak som chcela orieškovú chuť, musela som to nechať dlhšie a tým sa bielok zrazil aj keď som to regulovala medzi nízkou a strednou teplotou. Ale ubezpečujem vás, že to bolo výborné aj so zrazeným bielkom. :yes:;-)

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    tejaja:
    :-K Podle obrázků soudím, že jste dodržela postup :yes:
    Podle obrázků soudím, že postup je blbě :no:
    ad.1 postupu jsem doplnil: "Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů A AŽ SE SÝR ZAČNE TAVIT, tak do středu vyklepneme vejce" (že aby bílek nezdrhl ze sýrem obklíčeného prostoru)
    Omlouvám se:-)
    ***
    Když doma není jiný než plátkový sýr, tak se stane, že ho vejce částečně překryje...
    A když plátkovým sýrem pánev takřka vystelu, tak mám vejce jako na papundeklu...
    No, velkohubě by to bylo lze nazvat: Sýrová "pizza" s vejcem :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    No, odskúšala som a chválim...rýchle a dobré. Problém bol v mojich rukách, lebo sa mi rozlial žĺtok. :-D Esteticky mi to nevyhovovalo, tak som tam sekla ešte 1 vajce. :-D Takže foto je "dekorované". :-D Na chuti to ovšem nič neubralo. Ak fotka nevyhovuje, tak ju zmažte. Ja si to urobím v prípade časovej núdze ešte opakovane. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cecilka: Co to tady melete? Jakou jinou gramáž? Stogramový plátek bude pořád mít 100 g! Nepožila jste něco jedovatého?

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: pre mňa stačilo:-D:-D:-D:-D. No sú tu ja iní, rovnakí experti ako ja, takže ďalšie vysvetľovanie je len na vás. No predsa len, 100 gr plátok syra = 0,1 gr, tak ako som to pochopila aj ja ,takže skúste opraviť na inú gramáž.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    cecilka:
    Jj, plátky boli príliš tenké... 0,01cm = 0,1mm
    No, uklikne se každý, že:-K
    ***
    100g plátek sýra je asi 1cm silný, a ten se rozdělí na několik kusů (hranolků, či správně kvádříků), které se smaží.
    Mám v rcp něco upravit, či dopsat?:-K

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    :-(, nepodarilo sa, syr sa mi roztiekol po panvici skôr, ako som dala vajce. Boli plátky príliš tenké=0,01cm :-?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: je...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nie je dobromysl a oregano to isté?

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na hemenex výborný hemenex hemenex hemenex recept jak správně na hemenex

Zapomněl/a jsem heslo