Křenová omáčka s uzeným kuřecím stehnem

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 40 minut 2-3 porce Omáčky 6 názorů

Suroviny

2 uzená kuřecí stehna
30 g másla
Na omáčku:
80-100 g másla
1 velká cibule
2 lžíce hladké mouky
půl litru vývaru (nejlépe hovězího)
půl kelímku smetany ke šlehání
2-3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
sůl dle chuti
špetičku čerstvě mletého pepře
1 lžičku cukru (dle chuti i víc)
dle chuti citronovou šťávu
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180 °C. Uzená stehna vykostíme, opláchneme, dáme do pekáčku. Kdo nechce, nemusí stehna vykostit, ale je to rychlé, dřív upečené a u nás nemáme rádi kosti v omáčce. Maso poklademe kousky másla, podlijeme troškou vody a dáme péct do předehřáté trouby. Během pečení dle potřeby podlijeme a poléváme výpekem, ale nebývá to třeba. Pečeme cca 20-25 minut. Zatím připravíme omáčku.

  2. Cibuli rozkrojíme, sloupneme a nasekáme najemno. Na másle ji necháme zpěnit a hned zasypeme moukou. Za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Mírně osolíme, zalijeme studeným vývarem (neudělají se cucky) a dobře promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za občasného promíchání necháme pomalu provařit nejméně 20 minut.

  3. Nastrouháme na jemném struhadle křen (množství podle síly křenu), nedávejte příliš mnoho, pokud je hodně ostrý.
    Přidáme polovinu nastrouhaného křenu a ještě pár minut provaříme, přidáme sůl, pepř, cukr a pár kapek citronové šťávy. Nakonec přilijeme smetanu, promícháme, rozmixujeme a ještě dohladka propasírujeme přes sítko.
    Do takto připravené omáčky vmícháme druhou polovinu křenu a dle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo citronem.
    Podáváme s uzeným stehnem a knedlíkem, jaký máme rádi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 199 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křenová omáčka s uzeným kuřecím stehnem

Zapomněl/a jsem heslo