Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Ano, takový recept přesně patří k předvánoční době. Výborné kynuté těsto, lahodná a sladká ořechová náplň. Moučník voní rumem, skořicí a máslem. Navíc je i ozdobou stolu svým tvarem připomínajícím vánoční hvězdu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 393 kJ / 4 874 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 105,22 g |
| Tuky | 295,39 g |
| Vláknina | 24,02 g |
| Cholesterol | 705 mg |
| Sodík | 274 mg |
| Sůl | 0,62 g |
| Sacharidy | 436,65 g |
Postup přípravy
Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do vzešlého kvásku zamícháme olej, žloutky, smícháme s moukou, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme vykynout. Krok 3: Ořechová náplň:
Mléko svaříme se všemi cukry, přidáme mleté ořechy, skořici a necháme vychladnout. Poté přidáme drcené piškoty a podle chuti rum. Krok 4: Hvězda postup:
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, které vyválíme do kulaté placky a seřízneme dortovým kroužkem (budeme mít krásně kulatý tvar). Krok 5: První rozválenou placku položíme na pečicí papír, potřeme polovinou ořechové náplně, přikryjeme další plackou, potřeme zbytkem náplně a přiklopíme poslední plackou. Znovu seřízneme dortovým ráfkem. Krok 6: Doprostřed těsta položíme sklenici a těsto rozřízneme na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočíme, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepíme k sobě. Krok 7: Celou hvězdu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut do zlatova. Krok 8: Ještě horkou hvězdu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Zveřejněno 3. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yY4
Moje poznámka
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yY4
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 6 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 14 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 15 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 15 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 55 minutami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 1 hodinou
Vánočka II
Sojkal před 2 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 3 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 3 hodinami
Uherská pěna
Daami před 5 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 6 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
droždí,
cukr krupice,
žloutek,
olej,
sůl,
ořechy vlašské,
mléko,
cukr třtinový,
cukr vanilkový,
piškoty,
rum,
skořice mletá,
vejce,
máslo,
rum
Komentáře (3)